“Şampi…” değil, “Şampiyon” Trabzonspor

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 7, 2021 / 14:22

Spor Toto Süper Lig’de, sezonun ilk devresinin bitmesine sayılı haftalar kaldı.

Ligin zirvesinde Trabzonspor fırtınası esiyor. Karadeniz temsilcisi, geride kalan 15 hafta sonunda büyük bir puan farkıyla liderlik koltuğunda oturuyor.

Trabzonspor dışında, “Dört Büyükler” kavramının diğer üyeleri olan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe ise şu ana kadar sergilemiş oldukları performans ile taraftarlarına saç baş yolduruyor.

38 yıl önce 1983-1984 sezonunda son lig şampiyonluğunu elde eden, o tarihten beri büyük bir şampiyonluk özlemi çeken Trabzonspor için yapılabilecek çok fazla bir yorum yok. Oynadıkları etkili futbol ile şampiyonluğu hak eden tek takım görüntüsündeler.

Takım halinde hücum ediyorlar, takım halinde defans yapıyorlar. Dengeli bir futbol oynuyorlar. Sahanın hiçbir bölgesinde aşırıya kaçmıyorlar. Kaliteli bir takıma sahipler. Sakatlanan ya da ceza alan bir oyuncunun yerine, hemen aynı kaliteye sahip bir başka oyuncuyu monte edebiliyorlar.

Devre arası transfer döneminde sol bek bölgesine ve yaşadığı sakatlık nedeniyle sezonu kapatan Gervinho’nun bölgesine gereken takviyeleri yapabilirlerse, hedefe daha rahat bir şekilde güle oynaya ilerleyebileceklerini düşünüyorum.

Geçtiğimiz sezonun çifte kupalı şampiyonu Beşiktaş, bu sezon daha güçlü bir kadro ile ama hayal kırıklığı yaratan bir performans sergiliyor. Geride kalan 15 haftada kırılgan, futbol oynama iştahını kaybeden ve sahaya odaklanamayan bir futbolcu grubu izliyoruz.

Çifte kupalı şampiyonlukta çok büyük pay sahibi olan Rachid Ghezzal, bu sezon adeta yokları oynuyor. Sezon başı büyük umutlarla transfer edilen dünya yıldızları Alex Teixeira, Miralem Pjanic ve Michy Batshuayi takıma uyum sağlayabilmiş değil.

Her şeyden önemlisi, “geminin kaptanı” Sergen Yalçın’da da bariz bir konsantrasyon eksikliği mevcut. Kaybedilen her maçtan sonra, birtakım mazeretleri öne sürmesi de bu durumun en basit göstergesi.

Sergen Yalçın’ın yaşadığı bu motivasyon kaybının nedenleri arasında, sezon başında yönetim kurulu ile yaptığı ve krize dönüşen yeni sözleşme görüşmelerinin etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum. O günden sonra Sergen Yalçın ile Başkan Ahmet Nur Çebi arasında bariz bir mesafe oluştuğu inancındayım.

Saha dışında yaşanan olumsuz gelişmeler ve takım içindeki şanssız sakatlıklar nedeniyle, Beşiktaş tarihinin en iyi kadrolarından biri sezonun yarısı bile tamamlanmadan şampiyonluk yarışının dışında kaldı.

Şampiyonluk yarışının diğer adayları arasında bulunan Galatasaray ile Fenerbahçe’nin durumu da Beşiktaş’tan farklı değil aslında. Onlar da Süper Lig’in ilk devresi bitmeden şampiyonluk yarışından koptular bana göre.

Kulübün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar nedeniyle sezona gençleştirilmiş bir kadro ile giren Galatasaray, Süper Lig’de taraftarlarını mutlu edecek sonuçları henüz alabilmiş değil.

Avrupa liginde, Lazio, Marsilya ve Lokomotiv Moskova gibi zorlu rakiplerin bulunduğu grupta, başarılı sonuçlar alan Sarı kırmızılılar, aynı performansı ligimizde sergileyemedi.

Altay, Yeni Malatyaspor, Kayserispor, Kasımpaşa gibi kendilerinden zayıf ekiplere karşı hesapta olmayan kayıplar yaşandı. Cicaldau ve Berkan Kutlu dışında, yeni transferlerden de beklenilen katkı alınamayınca, lider Trabzonspor ile aradaki puan farkı 16 oldu.

Geride kalan 15 haftada, saha içi başarılardan ziyade saha dışındaki sorunlar ile boğuşan bir diğer kulüp Fenerbahçe idi.
Sezonun ilk yarısında sakatlıklar, ideal ilk 11’in bir türlü belirlenememesi ve teknik direktör Vitor Pereira ile bazı futbolcular arasında yaşanan sorunlar Fenerbahçe gündemini meşgul etti.

Süper Lig’in 13.haftasında, Galatasaray deplasmanından çıkarılan galibiyet moralleri biraz olsun yerine getirse de lider ile aradaki puan farkının hala çift haneli rakamlarda oluşu taraftarları umutsuzluğa sevk ediyor.

Özetle; kendisiyle eşdeğer güçteki rakiplerinden en yakın takipçisi olan Fenerbahçe’ye 12, Galatasaray’a 16, Beşiktaş’a ise 18 puan fark attı Trabzonspor.

Bu noktada, akıllara tek bir soru geliyor. Sezonun kalan bölümünde, şampiyonluk yolunda Trabzonspor’u zorlayacak bir takım çıkar mı?

Rakiplerin form durumuna bakarsak, böylesine keskin bir değişim beklemek ya “hayalcilik” olur, ya da “fanatizm”… Bana göre iş bitmiştir. Trabzonspor’un şampiyonluğu hayırlı uğurlu olsun.

Tabii ki birileri, yayın gelirlerini düşünerek, heyecanı düşürmemek adına bir-iki takımı daha yarışın içinde bırakmak için VAR’ı veya düdükleri devreye sokmaz ise…

09.08.1988 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. 2 aylıkken yaptırılan polio aşısı sonrasında
vücudunun çeşitli bölgelerinde bir takım fonksiyonlarını kaybetmesi nedeniyle engelli bir birey
olarak yaşamını sürdürüyor. İlköğretimine Ankara Çankaya Salih Alptekin ilköğretim okulunda
başladı ve tamamladı. Liseyi Ankara Balgat Ömer Seyfettin lisesinde tamamladı.  İlkokuldan
itibaren  Türkçe ve Türk dili edebiyatına ilgi duyması nedeniyle gazeteci olmayı hedefledi.
Üniversite sınavında tek hayali gazetecilik ile ilgili bir bölüme girmekti. Ancak puanı Ankara’daki
üniversitelere yetmediğinden ve tedavisi nedeniyle Ankara dışına gidemediğinden Anadolu
üniversitesi işletme fakültesine kaydını yaptırarak uzaktan eğitim ile işletme fakültesini bitirdi.
Bu arada, gazeteciliğe olan şiddetli arzusu  nedeniyle Ankara merkezli ulusal yayın yapan
Anayurt gazetesi sahibi Naci Alan’a spor ile ilgili  makale göndererek yazma isteğini belirtti.
İsteğinin kabul görmesi üzerine 18 yaşından itibaren Anayurt gazetesinde, futbol ağırlıklı
olmak üzere, basket ve voleybol dahil spor dalında köşe yazıları yazmaya başladı.
Anayurt gazetesinde yazmaya devam ederken, aynı gazetede spor alanında Ankaragücü
ağırlıklı yazılar yazan değerli ağabeyi Orhan Sal’ ın daveti ile “Sporanki” adıyla hayata geçirilen
internet sitesinde köşe yazıları yazmaya başladı. Ancak ilk göz ağrısı Anayurt gazetesinde yazmayı
bırakmayarak burada da köşe yazılarına devam etti.
Okumayı çok sevmesi nedeniyle yönetim-organizasyon dalında yüksek onur belgesi ile
yüksek lisans eğitimini tamamladı.
2021 yılı haziran ayından itibaren Gazete Pencere’de köşe yazılarına başlayan yazarımız,
Anayurt Gazetesi, Sporanki ve Gazete Pencere’de Futbol, Basketbol ve Voleybol ağırlıklı olmak
üzere çeşitli spor dallarıyla ilgili köşe yazılarını yazmaya devam etmektedir.
Barışcan İĞREK, yazı yazmaya başladığından bu yana;
2017 yılında; TALAY ailesi , Gazeteciler Cemiyeti ve TSYD Ankara Şubesi tarafından her yıl
Türk spor basınının önemli isimlerinden Arman Talay’ın anısına düzenlenen “Arman Talay 2017
Spor Ödülleri töreninde”, “ARMAN TALAY 2017 ödülü” ,
02 Mayıs 2017 tarihinde , SPORANKARA.ORG tarafından düzenlenen “ 2016-2017 Yılı En
İyiler Ödül Şöleninde” , “Yılın Basını Ödülü”,
19 Haziran 2020 tarihinde , SPORANKARA.ORG tarafından düzenlenen “2019-2020 Yılı
En İyiler Ödül Şöleninde”, “Basın Özel Ödülü “,
04 Mart 2020 tarihinde , SPORANKARA.ORG ve Ankara Kent Konseyi tarafından
ortaklaşa düzenlenen “ 2023 Yılı En İyiler Ödül Şöleninde” , ” Yılın Basın Ödülü “nü almıştır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top