Şampiyon belli olsa da derbinin tadına doyulmaz

Ligin zirvesinde perde, derbi ile kapanıyor. Her ne kadar pazar akşamı oynanacak maçın skoru puan durumunu değiştirmeyecek olsa da ezeli rekabetin saygınlığı farklı oluyor. İki takımın da kazanmak için sahaya çıkacağını tahmin etmek zor değil. Dünyanın ilk on derbisi içinde yer alan bu maçın skoruna göre de Beşiktaş ikincilik hesapları yapıyor.  

Ligin alt tarafı ise tam anlamıyla cadı kazanı… Deprem felaketi sebebiyle Hatayspor ve Gaziantepspor, hakları önümüzdeki sezon için saklı kalmak üzere ligden çekilmişlerdi. Bu sebeple, bir alt lige iki takım düşecek. Bu takımlardan biri Ümraniyespor... Ligden düşecek takımı ise yine Ümraniyespor belirleyecek. Çünkü matematiksel olarak ligden düşmesi kesinleşen İstanbul temsilcisi, cumartesi akşamı bir üst basamağında yer alan Giresunspor ile oynayacak. Bu maçın sonucu, ya düğümü çözecek ya da bilmeceyi son haftaya taşıyacak. 

Bilinmezliklerle dolu ligin 37. Haftasına ve Uğur’lu Futbol’a hoş geldiniz…


KONYASPOR - KARAGÜMRÜK (CUMARTESİ 16.00)

Konyaspor sezon ortasında, bence hiç gereği de yokken, teknik direktörlüğe Aleksandar Stanojević'i  getirmişti. Sırp teknik adam takıma ve lige alıştı ama sezon sonu geldi. Alışma devresi atlatıldığına göre, Konyaspor'u önümüzdeki sezon görmek gerekir. Bir başka, gereksiz teknik direktör değişikliğini Karagümrük yaptı. Takıma direnç kazandıran Andrea Pirlo gibi bir hoca niye gönderilir anlamak güç doğrusu... Alparslan Erdem, son maçlarda takımın başında olacak. Yeni sezon öncesi, Karagümrük'ün yeni bir hoca ile anlaşması gerektiğini düşünüyorum.

TRABZONSPOR - ALANYASPOR (CUMARTESİ 19.00)

Trabzonspor'un oyununda, Fenerbahçe maçında bu yana yükseliş var. Daha takım gibi, daha kişilikli oyun izliyoruz. Bu, geçiş sürecinin moralli bitirilmesi adına olumlu bir gelişme. Alanyaspor, bu sezon çok inişli çıkışlı bir performans sergiledi. Üç farklı teknik direktör de takımın kırılganlığına çare bulamadı. Alanyaspor son iki hafta korkulu rüya görmeyecek olsa da önümüzdeki sezonun planlamasını çok iyi yapmak zorunda.

KASIMPAŞA - BEŞİKTAŞ ( CUMARTESİ 19.00)

Kasımpaşa, Arap atı gibi son düzlükte açılanlardan. Son üç maçta 9 puan aldılar ve 6 gol attılar. Her sezon olduğu gibi, devamlı teknik direktör değişikliği yapmasalar, daha başarılı bir takım olurlar diye düşünüyorum ancak Turgay Bey bizden daha iyi bilir... Beşiktaş'ın hedefi lig ikinciliği. Ne yazık ki;
hedefine ulaşabilmesi için, sadece kendi maçlarını kazanması da yetmiyor. Fenerbahçe'nin bu hafta derbide, mağlup olmasını bekleyecekler.

KAYSERİSPOR - ANKARAGÜCÜ ( CUMARTESİ 19.00)

Kayserispor, transfer tahtasının kapalı olduğu sezonda, ununu eledi, eleğini duvara astı... Kısıtlı kadro ile puan cetvelindeki yeri büyük başarı. Bu başarının mimarı da teknik direktör Çağdaş Atan’dan başkası değil. Takımdaşlığı aşılamadan bu iş başarılamazdı, Çağdaş Hoca, bu sınavı başarılı geçti. Bence, en az şampiyonluk kadar değerli bir başarıdır bu performans. Ankaragücü, son haftaya rahat girebilmek için mutlak kazanmak zorunda. Tolunay Kafkas'ın takımın başına geçmesiyle çıkış yakalayan İmalat-ı Harbiye Ankaragücü, üç puan alırsa, önümüzdeki sezon için Süper Lig'e rezervasyon yapar. Aksi durumda, Sarı Lacivertli takımın son maçı çok stresli geçer.

ÜMRANİYESPOR - GİRESUNSPOR ( CUMARTESİ 19.00)

Haftanın ateşten gömlek maçı... Ümraniyespor, matematiksel olarak ligden düştü. Puan alacakları maçlarda son dakikalarda yedikleri goller, bu sonu hazırladı. Talihsizlik mi, tecrübesizlik mi? Nasıl değerlendirirseniz değerlendirdin sonuç değişmiyor. Giresunspor, Fenerbahçe ile beraber kaldıktan sonra Hatay ve Gaziantep maçlarının denk gelmesiyle altı puan aldı. Ancak bu avantajını, rakiplerinin de mağlup olduğu haftada, Trabzonspor'a kaybederek kullanamadı. Bu maç, Çotanaklar için final... Kazanırsa, son hafta için bir umudu daha olur...

ADANA DEMİRSPOR - BAŞAKŞEHİR (CUMARTESİ 19.00)

Sezon başından beri Adana Demirspor'un,  seyrettiğim her maçından büyük keyif aldım. Galip gelse de mağlup olsa da, birlikte oynamaktan, keyif alan 'kolej takımı' havasını gördüm. İç sahada kaybettikleri Beşiktaş maçı olmasa, Avrupa Kupaları için mücadele veriyor olacaklardı. Başakşehir'in hedefi, Türkiye Kupası. İki hafta sonra oynanacak final maçının taktiklerini deneyeceklerdir. Kora kor olmasa da keyifli maç olur.

GALATASARAY - FENERBAHÇE ( PAZAR 19.00)

Şampiyon, apoletini takmaya geliyor...  Salı günü, Ankaragücü'nü yenerek, 23. Şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray, sezonu evinde oynayacağı derbi maçı ile kapatacak. Her ne kadar, hedefine ulaşan futbolcularda mental rahatlama görülse de bu maçın senaryosunun farklı olacağını düşünüyorum. Sarı Kırmızılı takım şampiyonluğu, ezeli ve edebi rakibini yenerek taçlandırmak isteyecektir. Fenerbahçe, bu maça şampiyonluk iddiası olmadan çıkıyorsa sebebi, 'Profesör' Jesus'tur... İstanbulspor ve Giresunspor maçlarında alınan beraberlikler ve on kişi kalan Beşiktaş'a, önde iken, mağlup olmak hocaya yazar. Tüm bunlara rağmen, bu maç Türk Futbol tarihinin "MİLADI" olabilir. Eğer Fenerbahçe, Galatasaray sahaya çıkarken alkışlarsa holiganizimi bitirme noktasında çok büyük adım atar. Ve büyük Fenerbahçe'ye de bu yakışır...
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Uğur Temel Arşivi

Cemre

26 Şubat 2024 Pazartesi 07:00