Samsung televizyonu yeniden tanımlamış

Hani şu “ben televizyon izlemem” diyenler var ya, ama sorsanız “Games of Thrones”un her sahnesini bilenler, işte onlar sayesinde televizyon kavramının yeniden tanımlanması gerektiğini düşünür oldum. Aslında televizyon iki anlama geliyor, birincisi evlerimizde salonlarda duran teknik adıyla panel diye geçen donanım, ikincisi de akşamları videoların art arda dizildiği lineer yayın yapan kanalların ismi. Ancak şu son dönemde non-lineer yayın yapan platformların sanki televizyon olmadığını düşünüyoruz. İnternet ile birlikte kavramların hepsi gibi televizyon da değişti. Lineer yayını kimse beklemez oldu. Non lineer yayıncılık ve küçük donanımlar salondaki televizyon panelinin yerini aldı. Bu da o paneli, yeniden güçlendirme konusunda yeniliklerin önünü açtı.

İşte hafta arasında, tam da bu sorunu fırsata çevirme konusunda çok başarılı bir vizyon gördüm. Samsung, yeni televizyon panelini tanıtırken, yeni vizyonunu da anlattı. Bunlardan bazıları başka markalar tarafından yapılmıştı, bazıları ise eski fikirlerin yeni teknolojilerle süslenmiş haliydi, ama toplamda çok başarılı bir vizyon toplantısıydı.

Büyük yolculuklar küçük adımlarla başlar

Herhangi bir basın toplantısı gibi başlamıştı. Samsung yeni televizyonunu anlatacaktı. Ancak daha en başında dikkatimi çeken, diğerlerinden ayrılmasını sağlayan, kumanda oldu. Hani şu genelde kaybolan, pil yuvası çıkan, çoğunlukla da çekişilen kumanda…

Samsung bu kumandanın pillerini çıkarmış. Arkasında evdeki herhangi bir ışık kaynağı ile dolabilen bir güneş paneli yerleştirmiş. Bununla da yetinmemiş bir de wi-fi’dan enerji alabilen bir sistem kurmuş. Harika bir kumanda oluşturmuş.

İşte bu benim için basın toplantısının ilginç olduğu andı. Güzel bir fikri nerede olsa tanırım. Bu fikir güzeldi. Devamı da izlenmeye değerdi.

Televizyon, akıllı evin kontrol paneli

En beğendiğim yeniliklerden biri de, Samsung’un akıllı ev, IoT kontrolünü benim de hiç tasvip etmediğim akıllı hoparlörlerden alıp, televizyonlara eklemesiydi. Bu sayede evin kontrol merkezi görüntüye kavuşuyordu.

Peki kullanmadığımızda kapatacak mıyız?

Samsung bir süredir kapalıyken ünlü sanat eserlerini gösteren, televizyonlar yapıyor, hatta bunlara sanat eseri gibi çerçeveler yapıyorlardı. Şimdi bunu bir adım daha ileri götürüp, NFT ile de ilişkilendirmişler. Yani klasik sanat eseri sevenler için de, yenilikçi eserler sevenler için de bir sanat ilişkisi var.

Son olarak yıllardır neden televizyon üreticileri bilgisayar oyunlarına uygun monitörler üretmezler sorumun cevabını da bu toplantıda aldım. Samsung bu yeni televizyonunu farklı boyutlarda ve oyun için de kullanılabilir hale getirmiş.

Şunu özellikle belirtmem lazım ki, bu yazdıklarım basın toplantısından kaynaklı gördüğüm vizyon. Ürünü görmediğim için, onunla ilgili birşey söylemem mümkün değil. Sonuç itibariyle bence bir televizyon donanımının en önemli özelliği hızlı açılabilir olması. Bunu sağlayıp sağlamadığını, Tizen işletim sisteminin, paneli hızlandırıp hızlandırmadığını ancak ve ancak televizyonu test ettiğimde söyleyebileceğim. Ancak vizyon olarak Samsung’un doğru yolda olduğunu söylemek lazım.

Logitech stüdyo serisi : Pop Keys ve Pop Mouse

İstisnasız her ürününü çok beğendiğim Logitech de bu hafta içinde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Tam gün destek verdiğim bir organizasyon olduğu için üzülerek basın toplantısına katılamadım.

Ben Logitech’in iPad için gerçekleştirdiği harika aksesuarlar ve çoklu cihaz bağlantısı olan pro ve sessiz tuşları olan klavyelerinin hayranı olsam da, son dönemde trend haline gelen retro görüntülü bu klavye ve mouse’a da kayıtsız kalamadım.

Logitech bu ürünlerini kısaca şöyle tanımlıyor :

  • Canlı renkleri
  • Ruh hâline göre kolayca kullanılabilecek emojiler
    POP Keys Klavye’de dördü klavyenin kendisinde olmak üzere sekiz adet değiştirilebilir emoji tuşu bulunuyor.
  • Yeni nesil kısayollar ve mekanik tuşlarla yazma deneyimi
    POP Keys Klavye, retro daktilo tarzındaki mekanik tuşlarla bağımlılık oluşturan yazma deneyimi sunuyor.

Tabii iki teknik özelliği de benim çok dikkatimi çekti:

  • Aynı anda üç farklı cihaza bağlanabilme özelliği
  • Windows, MacOS desteklerinin yanında ChromeOS desteği de vermesi.

Logitech uzun yıllardır özellikle aksesuar alanında, Apple’ın en büyük destekçisi. Zira ürünlerini tasarlarken, Apple gibi kullanıcısını düşünüyor ve sorunsuz ürünler yaratıyor.

İş Sanat yeni sergisini Metaverse’te açıyor

Türkiye İş Bankası’nın 1940’lardan bu yana oluşturduğu zengin resim koleksiyonuna ev sahipliği yapacak olan Beyoğlu’ndaki tarihi binasında restorasyon inşaatı devam ederken, müze çatısı altında yer alacak eserlerden özel bir seçkiyle hazırlanan NFT sergisi, Metaverse’te sanatseverlerle buluşacak.

“Tablolarla Boğaziçi’nde Bir Gezinti” adı verilen sergi, blokzincir altyapısını kullanan ve merkeziyetsiz bir yapıda kurulan Decentraland platformunda sunulacak. Sergide, İş Bankası Resim Koleksiyonu’nda yer alan Hikmet Onat, Şeref Akdik, Zeki Faik İzer, Feyhaman Duran, İbrahim Safi, İbrahim Çallı, Cevat Erkul, Hulusi Mercan, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Halil Paşa gibi usta ressamların İstanbul’un maviliklerini, kıyılarını resmettiği tabloları NFT olarak ziyaretçilerle buluşturulacak.

Ön gösterime özel NFT davetiyelerin dağıtımı 4 Nisan’a kadar sürecek

Serginin 5 - 7 Nisan tarihleri arasında üç gün sürecek ön gösterimi sınırlı sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Ön gösterime katılabilmek için gerekli NFT davetiyeler 4 Nisan Pazartesi gününe kadar metaverse.issanat.com.tr üzerinden temin edilebiliyor. NFT davetiyeler, blokzincir teknolojisinin akıllı kontratlarda kullanımı ile bin adetle sınırlı şekilde ön gösterime özel olarak üretildi. “Tablolarla Boğaziçi’nde Bir Gezinti” sergisi, ön gösterimin ardından 8 - 20 Nisan tarihleri arası NFT davetiye sahibi olma koşulu aranmaksızın tüm ziyaretçilerin katılımına açık olacak.

Sergide kullanılan bir diğer teknoloji olan artırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde, dijital ortamda sergilenen NFT eserlerin fiziki ve dijital deneyim ile birleştirilmesi sağlanıyor. Serginin teknolojik kurgusu İş Bankası ve teknoloji iştiraki Softtech’in Türkiye ve Çin’deki inovasyon merkezlerinin işbirliği ile hazırlandı.

Metaverse’teki ilk NFT sergimiz

İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Gül Meltem Atılgan sergiye ilişkin yaptığı açıklamada, finansal faaliyetlerin yanı sıra eğitim, çevre ve kültür sanat alanında ülkemizin toplumsal hayatına değer katan öncü projelere imza atmaktan mutluluk duyduklarını vurguladı. Atılgan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de dijital bankacılık, açık bankacılık alanında en iyi uygulamaları çok boyutlu olarak sunuyor, pek çok ilki gerçekleştiriyoruz. Bu alandaki güçlü yetkinliklerimizi toplumsal katkı anlayışımız çerçevesinde inovatif projelerde de kullanıyoruz. Sanat Eserleri Koleksiyonumuza 9 Aralık 1940 tarihinde 1 envanter numarası ile kaydedilen Hikmet Onat’a ait ‘Peyzaj – Ortaköy’ isimli eseri geçtiğimiz aylarda NFT’ye çevirmiş ve bu alandaki çalışmalarımızı başlatmıştık. Şimdi de Bankamızın sanat ve müzecilik çalışmalarını sürdüren İş Sanat ile teknoloji ekiplerimizin işbirliğinde oluşturulan NFT sergisini Metaverse’te hayata geçiriyoruz.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi