Sanayici:Faizler yüksek Kavcıoğlu: Alma abi alma

Sanayici:Faizler yüksek Kavcıoğlu: Alma abi alma
İstanbul Sanayi Odası (İSO) temmuz ayı olağan meclisi toplantısı vardı dün. Toplantının bu ayki konuğu TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ydu. Toplantıda finansmana yönelik ihtiyaçlar ve para politikasına yönelik değerlendirmeler...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) temmuz ayı olağan meclisi toplantısı vardı dün. Toplantının bu ayki konuğu TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ydu. Toplantıda finansmana yönelik ihtiyaçlar ve para politikasına yönelik değerlendirmeler öne çıktı.
SANAYİCİLERE ÇIKIŞTI
Sanayicilerin durum tespiti ve işleyişin sürdürülebilir olması için sıraladığı talepler ile Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun gündemi ve sanayicilere yönelik çıkışları, aslında Türkiye’de sanayicinin bu ekonomi politikalarına rağmen nasıl bir devrim gerçekleştirdiklerini ortaya koydu.
GÖREV HATIRLATMASI
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, 7 aydır uygulanan ekonomi politikalarının sanayiciyi getirdiği noktayı anlatırken “Güçlü, öngörülebilir bir para politikasının orta ve uzun vadede sanayimize, reel sektörümüze katkı verecek en temel çıpaların başında geldiğini özellikle vurgulamak istiyorum” derken Merkez Bankası Başkanı’nın yüzüne “finansal istikrar görevi”ni hatırlattı.
FAİZ ARTIRAN POLİTİKA
Sanayicilerin kredi bulmakta zorlandığını anlatan Bahçıvan para politikası adına yapılanların ekonomik güven ve küresel gerçeklerle uyum sağlamadığını vurguladı, oluşan güven kırılganlıklarına değindi. İSO Başkanı para politikasının, hem finansal kaynaklara erişimi zorlaştırdığını hem de maliyeti artırdığını ifade etti. Bahçıvan bu politikaların iddia edildiği gibi faizleri düşürmediğini aksine faiz oranlarını altından kalkılması daha da zor noktalara taşıdığını söyledi.
KAVCIOĞLU’NUN DERDİ BAŞKA
TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun gündemi ise farklıydı. Kredi bulamamaktan, işlerin çevrilebilir olmaktan uzaklaştığından söz eden sanayicilere Kavcıoğlu, “Krediyi çekip döviz alırsanız, araba alırsanız nasıl enflasyonla mücadele edeceğiz? Kredileri bu yüzden durdurduk” diye karşılık verdi.
%40’LA KREDİ ALMA ABİ
Kavcıoğlu, bir sanayicinin “Sayın başkan %14 faizle bankaları fonluyorsunuz, %40’la kredi veriyorlar” demesi üzerine sanayiciye “Alma abi, alma” diye seslendi. Kavcıoğlu, “Almak zorunda kalıyoruz” diyen sanayiciye “O vermek zorunda kalacak” yanıtını verdi.
Kavcıoğlu, “Krediyi çekip döviz alırsanız, araba alırsanız nasıl enflasyonla mücadele edeceğiz? Kredileri bu yüzden durdurduk” ifadelerini kullandı.
HEPİNİZİN LİSTESİ ELİMİZDE
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve diğer sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını söyledi.
Sanayicilerin ısrarla kredi finansmanı bulmakta ne kadar zorlandıklarını anlatmalarına rağmen Başkan Kavcıoğlu ise kamu bankalarının yüzde 15,8 ile ticari kredi kullandırdığını, Eximbank’ın da TL cinsi yüzde 10, döviz cinsi yüzde 1 ile kredi kullandırdığını, yüzde 50’lere varan faizlerin söz konusu olmadığını söyledi.
Kavcıoğlu sanayicilere “Ucuz kredi kullanıp döviz ve araba alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var” diye yanıt verdi.

Sanayicilerin döviz bozdurmasını istedi

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ayrıca, “Firmalar 24 Şubat’tan haziran ayına kadar 55 milyar dolar bankacılık kesiminden kredi kullanarak döviz aldılar. Başkanımdan da rica ediyorum, lütfen açıklayın ya bu dövizleri bozsunlar. Bir kısmını bozsalar kur başka bir yere gelir” dedi.
İSO Meclisi toplantısına katılan Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, gelişmekte olan ülkelerde iyileşmeler görülmesine rağmen gelişmiş Batı ülkelerinin tedarik sorunlarının yüksek seviyelerde kaldığını anlattı. Sonra da Türkiye’nin, salgın döneminde iktisadi faaliyet açısından diğer ülkelere kıyasla oldukça başarılı ve güçlü bir performans sergilediğinden söz etti.
Başka ülkelerden emanet alınan dövizler çıkarıldığında net rezervlerinin eksi 55 milyar dolar olduğu TCMB Başkanı Kavcıoğlu, toplantıda söylentilerden yola çıkarak sanayicilerin parası üzerinden dolar hesabı bile yaptı, “Türkiye’de iş adamlarının yurt dışındaki parasının 500 milyar dolar olduğu söyleniyor. % 10’u doğru olsa 50 milyar dolar ediyor” diyerek Türkiye’nin yaşadığı dolar sıkıntısına bir gönderme de yapmış oldu.