Sanayicinin eli yandı, doğal gaza %48 zam

Sanayicinin eli yandı, doğal gaza %48 zam
BOTAŞ dün itibariyle elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 47, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 48 zam yaptı. Sanayiciler, doğal gazın 10 ayda yüzde 147 zamlandığını belirterek, “Maliyetler artık olağanüstü...

BOTAŞ dün itibariyle elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 47, sanayide kullanılan doğal gaza yüzde 48 zam yaptı. Sanayiciler, doğal gazın 10 ayda yüzde 147 zamlandığını belirterek, “Maliyetler artık olağanüstü zorluyor” dedi.

BAKAN: AVRUPA’DA EN UCUZ DOĞAL GAZ TÜRKİYE’DE
Zam sonrası açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Eylül ayı itibarıyla Avrupa’da vatandaşlarına en ucuz doğal gaz sunan ülke Türkiye olup elektrikte ise Ukrayna ve Sırbistan’dan sonra en ucuz üçüncü ülke konumundayız” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: ÜRETİME DAHA FAZLA DESTEK OLUNMALI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu sosyal medya hesabından açıklama yaptı:
“Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı var. Sanayide doğal gaza yapılan yüzde 48 zam üretim maliyetlerini ve enflasyonu artıracaktır. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız.”

KÜTÜKÇÜ: ELEKTRİĞE DE ZAM ANLAMINA GELİR
Bloomberg HT yayınına katılan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükçü şu açıklamayı yaptı:
“Son dönemde enerjide artan maliyetler sanayicilerimizi olağanüstü zorluyor. Yılbaşından bu yana bakacak olursak doğal gazda sanayi tarifesi yüzde 147,5 zamlandı. Doğal gaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor. Doğal gazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman bu piyasa takas fiyatını da yukarı çekiyor. Bu da son kaynak tedarik tarifesiyle elektrik kullanan organize sanayi bölgelerimizin ya da serbest tüketicilerin maliyetlerini yukarı çekiyor. Enerji maliyetlerinin yükselmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet şansını zorluyor.”