SANDIK VAR SEÇMEN YOK

SANDIK VAR SEÇMEN YOK
Tunus'ta 161 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için 17 Aralık Cumartesi günü erken genel seçim düzenlendi. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, yaklaşık 9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu...

Tunus'ta 161 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için 17 Aralık Cumartesi günü erken genel seçim düzenlendi. Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, yaklaşık 9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, seçimlere katılımın yüzde 8,8 civarında olduğunu duyurdu. Katılımın yüzde 10’un altında olması seçimin meşruluğunu tartışılır hale getirdi. Buasker, "Seçim sistemindeki değişiklik, mali destek eksikliği ve seçimlerin ilk kez saf ve temiz geçmesi" gibi nedenlerin düşük katılımın gerekçesi olduğunu savundu. Ancak buna rağmen Cumhurbaşkanı Kays Said’i destekleyen siyasi oluşumların da bulunduğu birçok parti ve grup, “erken cumhurbaşkanlığı seçimi” yapılmasını talep etti.

“CUMHURBAŞKANI SAİD MEŞRUİYETİNİ KAYBETTİ”
Tunus İşçi Partisinden yapılan yazılı açıklamada, erken genel seçimlerden çıkan sonuçların, Cumhurbaşkanı Said ve 25 Temmuz 2021 olağanüstü kararlarının meşruiyetini ortadan kaldırdığı savunuldu. Cumhuriyetçi Parti Genel Sekreteri İsam eş-Şabi de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu seçimin Said’in sonunu getirdiğini söyledi.

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağlamıştı. Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti. Ülkede 25 Temmuz'da seçmenlerin yüzde 30,5'inin katılımıyla düzenlenen referandumda, yüzde 94,6 "evet" oyuyla yeni Anayasa kabul edilmişti. Cumhurbaşkanı Said, 15 Eylül'de de erken genel seçimlerde uygulanacak yeni seçim yasasını duyurmuştu. Bunun ardından Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi Partisi, Demokratik Akım Partisi, Özgür Anayasa Partisi, Afak Tunus Partisi gibi Tunus'ta önemli siyasi partiler ile muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi, peş peşe yaptıkları açıklamalarla seçimleri boykot edeceklerini bildirmişti.