‘Sansür’de ilk dava Kılıçdaroğlu’na

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 4, 2022 / 08:31

Aylarca tartışılan, “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 13 Ekim’de; TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen düzenleme, 18 Ekim’de Resmî Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. CHP, aynı gün; teklifi, en çok tartışılan 29. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebi ile Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçunu düzenleyen madde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörmesiyle teklifin en çok tartışılan düzenlemesi olmuştu. Muhalefet; seçim öncesinde bu yasanın, muhalefeti susturmayı amaçlayan bir sansür düzenlemesi olduğu tepkisini göstermişti.

İLK KEZ KILIÇDAROĞLU HAKKINDA DAVA AÇILMASI İSTENDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Ekim akşamı; yeni bir video yayınlamış sokaklarda giderek yaygınlaştığını belirttiği uyuşturucuya karşı vatandaşları uyarmış, hükümeti eleştirmişti.

Açıklamaların ardından Emniyet Genel Müdürlüğü, Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Soruşturma Bürosu’na sunulan dilekçede, Kılıçdaroğlu hakkında; Sansür Yasası teklifinin 29. maddesi ile Türk Ceza Kanunu’na eklenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” başlıklı 217/A maddesi gerekçe gösterilerek dava açılması istendi.


SANSÜR YASASI İLK ÜRÜNÜNÜ VERDİ
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Altay, CHP lideri Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunulmasına tepki gösterdi: “Şimdi o kanun; TCK 217’ye göre Bay Kemal’e dava açtırmış bürokratlarına. Vay be! Bay Kemal konuşuyor, nasırlarına basılmış gibi hop hop zıplıyorlar. Aslında bu suç duyurusunda doğru şeyler var. Okuyorum buradan, ‘Sayın İçişleri Bakanımızın devleti şahsı ihtirasları ile yöneten kişi olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmıştır.’ Evet. Tam da bunu yapıyoruz işte. İki hafta önce çıkan ‘sansür yasası’ ilk ürününü verdi.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top