Şartlar Giderek Zorlaşıyor

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 17, 2021 / 10:10

Bayramda Dolar/TL bir anda uzmanların 8.48 olarak tarif ettiği tehlikeli bölgede dolaşmaya başladı. Youtube’da paylaştığım videoda bu seviyenin oldukça tehlikeli olduğunu söyledim. Nitekim cuma günü hacimsiz yükselişe bir müdahale geldiği gözüküyor.
Gelişen ülke paralarının performansına baktığımızda, ABD’de beklenenden daha yüksek çıkan enflasyonun etkisiyle değer kaybettiklerini gördük. Ancak TL yine uzak ara en çok değer kaybedendi. Rus rublesi de arkasından seyretti. Ancak dediğim gibi cuma günü hacimsizliğin de yardımıyla yükselişin hızı durdu. Peki bundan sonra ne olacak?
Bence piyasalar kan kokusunu aldı. Yani 22 Ekim 2020’deki Merkez Bankası sonucunda tecrübe ettiğimiz seviyeleri tekrar test edip yola devam etme ihtimalimiz yükseldi. Birçok uluslararası kuruluş yıl sonu Dolar/TL kurunu 9.00 seviyesinde öngörüyor. Demek ki bu seviye artık “doğal” olarak tarifleniyor. Daha önceki raporlarımda belirttiğim gibi bu şartlar altında faizlerin düşmesi mümkün değil.
Pas Geçmek Artık Çözüm Değil
Sebeplerini bir kere daha hatırlatalım:
· Dünyada emtia fiyatları yükselmeye devam ediyor
· Dolar/TL yükselmeye devam ediyor
· Dolaylı vergilerden taviz vermeme devam ediyor
· Gümrük vergilerinden taviz vermeme devam ediyor
· Gıda ve giyim fiyatları yükselmeye devam ediyor
· ÜFE yüksek seyretmeye devam ediyor
Hal böyleyken enflasyonun düşmesi kısa vadede zor, dolayısıyla faizlerin de düşmesi imkan dahilinde gözükmüyor. Merkez Bankası’nın faizleri düşürmek için yapacağı bir hamle, bu şartlar altında TL’nin değer kaybını hızlandıracak bir adım olur.
Özetle, şartlar giderek ağırlaşırken Merkez Bankası’nın haziran ayında tekrar “pas geçmesi” mayıs ayındaki gibi sakin karşılanmayacaktır.

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi’ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991’de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite’de tamamlayarak ve 1997’de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.

1999-2003 yılları arasında İMKB Başkan Danışmanlığı, 2000 yılında TİM Genel Sekreterliği, Vergi Konseyi Üyeliği görevini yürüten Prof. Dr. Emre Alkin; Çukurova Holding, Doğan Holding, Anadolu Holding ve Altınbaş Holding’de görev yaptı. Çeşitli gazetelerde ekonomi köşe yazarlığı, TV8, SKYTÜRK, A HABER, CNNTURK, TRTHABER gibi televizyon kanallarında ekonomi yorumculuğu yapan Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi’nde “Paylaşmasak Olmazdı” isimli sayfasıyla içimizdeki kahramanlara yer vermektedir.

Şu an Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Alkin, İzmir’in spor kulüplerinden Göztepe Sportif A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterliği de yapmıştır. Temmuz 2017’den beri de Galatasaray Sportif A.Ş. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Alkin, “Uzlaşmazlık Çözümü” konusunda şirketler ve kamu arasında ulusal ve uluslararası çalışmalara katılmaktadır. Ödeme Sistemleri, Mobil Teknolojiler, Finans ve Mali Konular ile ilgili uluslararası şirketlerde görev yapmaktadır.

Prof. Dr. Emre Alkin’in; “Risk Management”,“Finansal Aracılığın Evrimi”, “Bankalarda Risk Yönetimine Giriş”, Yalın Alpay’la birlikte kaleme aldığı “Dünden Bugüne Gaziantep”, “Her Şey Ekonomi Değil” , “Paylaşmasak Olmazdı”, “Fikret Mualla’nın Sanatı” ve 2017 yılının en iyi iş kitabı seçilen “Olaylarla Türkiye Ekonomisi” isimli, biri İngilizce olmak üzere sekiz kitabı bulunmaktadır. Ayrıca insan ilişkilerinin dünden bugüne evrimi üzerine yazdığı “Seve Seve Aldattım” isimli kitabı da bu yıl çok satan kitaplar arasında yer almıştır.

Prof. Dr. Emre Alkin, iki çocuk babası olup, Türkçe, İngilizce ve Fransızca konferanslar vermektedir.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top