Satışlarda en iyi 5 Haziran gelebilir

Satışlarda en iyi 5 Haziran gelebilir
BU yılın ilk 5 ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 72 artarak 314 bin 882 adede ulaştı. Bu sonuçla Türkiye, Avrupa’da satışlarını geçen seneye göre en çok artıran ülke oldu. Kuşkusuz pazarın büyümesinde...

BU yılın ilk 5 ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 72 artarak 314 bin 882 adede ulaştı. Bu sonuçla Türkiye, Avrupa’da satışlarını geçen seneye göre en çok artıran ülke oldu. Kuşkusuz pazarın büyümesinde ilk 3 ay beklentinin üstünde yaşanan rekor artışlar etkili oldu. Düşünün sadece mart ayında pazar 100 bin adede yaklaştı. Nisan ve mayısta tempo düşse de, baz etkisiyle yine de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre büyüme yaşandı.
SATIŞLAR NASIL ARTIYOR?
Peki Türkiye’de faizler yüksekken, kurlar bu denli artarken, hemen hemen tüm modeller yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmişken nasıl oluyor da satışlar artıyor? Sektör yetkilileri bununu sebebini 2 kritere bağlıyor. İlki; hâlâ pandemi sürecinde olduğumuz için insanların özel araç ihtiyacı devam ediyor. İkincisi ve en önemlisi ise geçmişte olduğu gibi otomobiller artık bir yatırım aracı olarak görülüyor. Bugün aldığınız bir aracın fiyatının yarın artacağını biliyorsunuz. Bu da insanları alıma itiyor. Ayrıca son 18 ayda 2.el fiyatları sıfırdan fazla artınca, alım gücünde fazla bir aşınma olmadı.
75 BİN ADEDİN ÜSTÜNDE
Nisan ve mayısta yaşanan tempo düşüklüğünden sonra haziranda talebin yine canlandığı belirtilirken, pazarın 75-80 bin adede ulaşabileceği söyleniyor. Bu da pandeminin etkilerinin kısmen azaldığı, yeni normalin başladığı Haziran 2020’deki 70 bin 913 adetlik satışın bile üzerinde demek. Eğer haziranda pazar 75 bin adedin üzerinde olursa, bu tarihteki en iyi 5’inci haziran sonucu olabilir. Bekleyip göreceğiz.