Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Satışlarının %75’i Elektrikli Olacak

OTOMOTİV sektörü son yıllarda çok hızlı ve radikal bir değişimin içinden geçiyor. Hepimizin de gördüğü gibi elektrikli bir devrime şahit oluyoruz. BMW, MINI, Land Rover ve Jaguar’ın distribütörü olan Borusan Otomotiv de, son yıllarda elektrikli mobilite konusunda Türkiye’deki öncü şirketlerin başında geliyor. Kimse cesaret edemezken, 2012 yılından bu yana temsil ettikleri markaların tamamen elektrikli modellerini dünya ile aynı anda Türk tüketicisine sunan grup, bu yoldaki kararlılıklarının ifadesi olarak da kendilerine, “Türkiye Otomotiv Sektörünün Elektrifikasyon Dönüşümüne Öncü Olmak” misyonunu belirledi.
İddialı 2030 Hedefleri
BMW’nin doğuştan elektrikli modeli iX ile sportif elektrikli sedan modeli i4’ü test etmek için gittiğimiz Almanya’nın Münih şehrinde konuştuğum Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik, grup olarak çevre ve sürdürülebilirlik alanında çok sayıda önemli proje yürüttüklerini belirterek şunları söyledi: “Bu çerçevede kendimize öncü olma hedefini ve Türkiye otomotiv pazarında daha fazla elektrikli ve çevreci araç satılmasıyla karbon ayak izinin azaltılması yönünde kendimize kriterler belirledik. Borusan Otomotiv Grubu olarak 2030 yılında Türkiye otomobil satışları içerisindeki elektrikli araç oranımızı yüzde 15 seviyesine getirmeyi amaçlıyoruz. 2030’da temsil ettiğimiz BMW ve MINI markalarının toplam satışları içerisindeki elektrikli oranını yüzde 75, Jaguar ve Land Rover markalarının ise yüzde 70 oranına çıkarmayı hedefledik.”
Bazıları Hiç Getiremedi
Türkiye’de birçok grup ve marka henüz daha bir tane elektrikli modelini getirmeye cesaret edemezken, Borusan Otomotiv, 4’ü pazarda olmak üzere 2022’in ilk çeyreğine kadar 6 farklı elektrikli modeli (BMW i3, iX3, iX, i4, Jaguar I-Pace, MINI E) satışa sunmuş olacak. Bu noktada Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik’in koyduğu 2030 hedefleri de bir ilki temsil ediyor. 2030 yılında Avrupa’daki elektrikli otomobil satış hedeflerine paralel planlama yaptıklarını aktaran Tiftik, hem satılan her 100 otomobilin 15’ini kendilerinin yapacağını hem de markalarının satışlarının yüzde 75’inin elektrikli olacağını söylüyor. Borusan Otomotiv’in premium elektrikli otomobil segmentinde yaptığı çıkış rakiplerini de hızlandıracağa benziyor.

FREN YAPTIKÇA MENZİL ARTIYOR

YENİ batarya teknolojisiyle 35 dakikada yüzde 80’i şarj olabilen iX’te en beğendim teknoloji ise adaptif geri kazanım oldu. Yani sürüş sırasında fren enerjisi geri kazanım yoğunluğuyla enerjiyi yüksek voltajlı bataryayı geri beslemek için kullanıyorsunuz. Ayrıca alternatif olarak iDrive menüsünde tüm sürüş durumları için yüksek, orta veya düşük ‘Fren Enerjisi Geri Kazanım’ ayarını seçebiliyorsunuz. En yüksek geri kazanım ayarı ise karakteristik tek pedal hissini de üreten vitesteki B sürüş konumunda otomatik olarak etkinleştiriliyor. Bu sayede inanın otobanda ne kadar hızlı kullansanız, klimayı ne kadar açsanız da menzilinizi kaybetmeyi bırakın sürüş esnasında ciddi artırıyorsunuz. Şöyle söyleyeyim test ettiğim 630 km menzile sahip iX xDrive50 versiyonunda isterseniz bu menzili 700 km üstüne bile çıkarabilirsiniz.

3. SEVİYE OTONOM

5 kamera, 5 radar sensörü ve 12 ultrasonic sensörlerin kullanıldığı araçta 3’üncü seviye otonom ve park teknolojisi kullanılıyor. Bir BMW’de şimdiye kadar görülen en kapsamlı standart sürücü destek sistemleri ile birlikte çok sayıda yenilikle donatılan modelin, önden çarpışma uyarı sistemi artık sola dönerken karşıdan gelen trafiği ve sağa dönerken bisikletlileri ve yayaları da algılıyor. Kapılar açılmadan önce çevredeki bisikletli veya yayaların varlığını bildiren çıkış uyarı işlevi ve uzaktan hırsızlık kaydedici, yeni özellikleri arasında.

iX İÇİN ŞİMDİDEN 1500 KİŞİ SIRADA

BORUSAN Otomotiv, Türkiye’de yüzde 100 elektrikli i3 ve kısa sürede büyük başarı elde eden ix3 modelinin ardından ekim sonunda iX ve şubat sonu ise i4 modelini satışa sunacak. Ben de geçen hafta Borusan Otomotiv’in davetiyle BMW’nin merkezi olan Münih’te önce doğuştan elektrikli iX’i ardından da i4’ü hem dağ yollarında hem de otobanlarda 500 kilometrenin üstünde test etme şansı buldum. BMW’nin elektrikli mobilitedeki yeni amiral gemisi iX’in 240 kW/326 beygir güce ve 425 km menzile sahip xDrive40 ile 385 kW/523 beygir güce ve 630 km menzile sahip xDrive50 isimli 2 farklı versiyonu bulunuyor. 2022 yılında 440 kW/600 beygir gücünde ilk M versiyonu olan iX M60 da satışa sunulacak. Yükselen kurlardan dolayı henüz Türkiye fiyatı belli olmayan iX’in ön satışına önümüzdeki hafta başlanacak, ekim sonu gibi de teslimatları yapılacak. Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik, şu ana kadar iX için 1500’e yakın talep aldıklarını belirterek, “Eğer bir aksilik olmazsa yıl sonuna kadar 350-400 adet getirmeyi planlıyoruz. 2022’de ise hedefimiz 1000 adede ulaşmak” diye konuştu. Fiyatları resmi olarak belli olmasa da 1.5 milyon ile 2 milyon TL arasında olması bekleniyor.

BÖBREK IZGARA KENDİNİ ONARIYOR

BMW’nin yeni tasarım dilinin sembolü olan geniş böbrek ızgara ise tüm elektronik sürüş asistan sistemlerini barındırmasının yanı sıra oda sıcaklığında 24 saat içinde küçük çizikleri onarabilen kendi kendini iyileştirme teknolojisiyle de fark yaratıyor. iX’te kullanılan panoramik cam tavan BMW modellerinde şimdiye kadar kullanılan en büyük cam tavan olma özelliğine sahip. Cam tavan, iç mekanı doğrudan güneş ışığından korumak için tek bir düğmeye basılarak etkinleştirilebilen elektronik gölgeleme özelliğine de sahip.

İLK ELEKTRİKLİ M ŞUBATTA GELECEK

BMW’nin tamamen elektrikli ilk sedan modeli i4, Alman markanın en sportif modellerine verdiği M logosunun da ilk elektrikli temsilcisi. eDrive40 ve M50 versiyonlara sahip i4, şubat sonu Türkiye’de satışa sunulacak. i4 M50 versiyonu 400 kW/544 beygir gücüne ve 512 km menzile, i4 eDrive40 ise 250 kW/340 beygir gücüne ve 590 km menzile sahip. 250 km son hızla limitlendirilmiş M50, 0’dan 100 km hıza 3.9 saniyede çıkarken, i4 eDrive40 ise bu hıza 5.7 saniyede ulaşıyor. i4, iDrive, recharge ve diğer yeni nesil teknolojileri iX ile birlikte paylaşıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi