Savaş öncesi son turlar

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 20, 2022 / 12:25

NATO ve ABD ile yürütülen temaslardan sonuç alınmaması üzerine Rusya’nın askerlerini Belarus’a göndermesiyle Ukrayna krizinde tansiyon daha da yükseldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya ve Ukrayna arasındaki muhtemel bir savaşı önlemek için diplomatik temaslarına hız verdi.

Blinken, Rusya’nın, çok kısa süre içinde Ukrayna’ya saldırıda bulunabileceğine ilişkin endişesini dile getirdi. Ukrayna hükümetine destek için gittiği Kiev’de açıklamalar yapan Blinken, ‘’Umarım diplomatik ve barışçıl bir yolda kalabiliriz. Ama sonuçta karar Başkan Putin’e ait’’ dedi.

DİPLOMATİK TEMASTA ASKERİ DESTEK MESAJI
Blinken, temasları kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ile görüştü.

Voice of America’nın haberine göre, Blinken, dün düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan tavırlarını engellemek için diplomatik çabalarını durmaksızın sürdüreceğini söyledi.

ABD’nin teçhizat yardımlarının devam ettiğini ve Ukrayna’nın kendini savunması için önümüzdeki haftalarda daha fazla yardım da yapılacağını belirten Blinken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırgan bir niyetle yaklaşması durumunda hali hazırda planlanan yardımlara ilave destek de sağlanacağını vurguladı.

ABD’li bakan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yarın yapacağı görüşmede Moskova’nın güvenlik taleplerine ilişkin yazılı herhangi bir yanıt vermeyeceğini de belirtti. Blinken, Rusya’ya yönelik olası bir yaptırım paketi üzerinde Avrupa’yla işbirliği içinde olduklarını bildirdi.

MUHTEMEL SON DURAK
Yapılan karşılıklı kötümser açıklamalar Moskova ve Washington arasındaki uçurumu gözler önüne sererken Blinken, yarın Lavrov’la buluşmaya hazırlanıyor. Bir Rus dış politika uzmanı, Blinken-Lavrov görüşmesini “Tren kazasından önceki muhtemel son durak” olarak niteledi.

Blinken, Kiev’deki ABD Büyükelçiliği’nde görevli diplomatlara, Rusya’nın Ukrayna sınırında on binlerce askeri “hiçbir kışkırtma, hiçbir gerekçe” olmadan konuşlandırdığını, bunun da Putin’e, kısa sürede Ukrayna’ya karşı daha saldırgan tavır alma kapasitesi sunacağını söyledi.

RUSYA HER AN SALDIRABİLİR
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rus güçlerinin Belarus’a girmesini ‘‘çok tehlikeli bir durum’’ olarak değerlendirdi ve ‘‘Şu an Rusya’nın her an Ukrayna’ya saldırabileceği bir noktadayız’’ dedi.

RUSYA: UKRAYNA’YA SİLAH GÖNDERMEYİ BIRAKIN

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, yarın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Cenevre’de yüz yüze görüşecek.

Blinken’in ziyareti öncesindeyse, Rusya’nın Washington Büyükelçiliği’nden, “Krizi gerçekten gidermek istiyorsanız Ukrayna ordusuna silah sevkiyatı yapmaya son verin” mesajı geldi.

Sputnik’in haberine göre, Rusya’nın Washington Büyükelçiliği’nin Facebook hesabından yapılan paylaşımda, ABD’nin Ukrayna’ya silah tedarikine son vermesi talep edildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “ABD, Ukrayna içindeki krizin diplomatik yollarla istikrara kavuşturulmasıyla gerçekten ilgileniyorsa, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne yeni silah sevkiyatı planlarından vazgeçmeli. Bunun yerine Washington, Minsk anlaşmalarına yönelik sabotajın durdurulmasına ikna etmek için Ukrayna yönetimi üzerindeki nüfuzundan faydalanmalı.”

ERDOĞAN KRİZDE ARABULUCU OLMAK İSTİYOR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın birkaç hafta içinde Ukrayna’yı ziyaret edeceğini açıkladı.

Düşünce kuruluşu Circle Foundation’nın düzenlediği panele katılan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her iki lideri de Türkiye’ye gelmeye, aralarındaki sorunları ve farklılıkları çözmek için bir toplantı yapmaya davet ettiğini söyledi.

Kalın, “Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi azaltmak için oynayabileceği her türlü rolü oynamaya hazır. Bunu hem Rusya ve Ukrayna’nın dostu hem de bir NATO müttefiki olarak yapıyoruz” dedi.

Erdoğan’ın birkaç hafta içinde Ukrayna’yı ziyaret edeceğini belirten Kalın, Erdoğan’ın Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşeceğini söyledi. Kalın, “Aynı zamanda sonuçları büyük olacak her türlü askeri harekattan kaçınmak için Ruslarla da yakın temas halinde olacağız” dedi.

KREMLİN’DEN ŞARTLI MEMNUNİYET MESAJI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna krizinin çözümü için yardımcı olma çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine Peskov, “Türkiye’nin Ukrayna’yı Minsk Anlaşmalarını uygulaması konusunda etkileyip daha önce yapılan anlaşmaları ve taahhütleri yerine getirmeye teşvik edebilirse” bunu “memnuniyetle” karşılayacaklarını kaydeden Peskov, temasların yapılacağı yer konusunun ikinci planda olduğunu, Ukrayna’yı etkilemenin öncelikli olduğunu vurguladı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top