Savaşın kalbinde zirve

Savaşın kalbinde zirve
Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna yönetimi, bugün Rusya-Ukrayna savaşının merkezi konumunda olan Kiev’de buluşacak. Zirvede, Ukrayna'nın AB üyelik süreci, Rusya'ya karşı savaşında AB'nin Ukrayna'ya desteği ve olası barış süreci...

Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna yönetimi, bugün Rusya-Ukrayna savaşının merkezi konumunda olan Kiev’de buluşacak. Zirvede, Ukrayna'nın AB üyelik süreci, Rusya'ya karşı savaşında AB'nin Ukrayna'ya desteği ve olası barış süreci gibi başlıklarda birçok konu görüşülecek. Toplantının yeri ve zamanı hakkında detaylı bilgiler güvenlik gerekçesiyle paylaşılmıyor. Zirvenin sonunda Michel, von der Leyen ve Zelenskiy'in katılması beklenen basın toplantısı da yine aynı gerekçeyle canlı yayımlanmayacak.

HAKİ KIYAFET GİYMEYİN
Toplantıya katılacak bürokratlara kıyafet kodu gönderen AB yönetimi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski gibi yeşil ve haki renklerde kıyafetler giyilmemesi tavsiyesinde bulundu.

SİLAH DESTEĞİNE ANAYASAL ENGEL
AB-Ukrayna zirvesi: Silah desteği anayasal olarak mümkün değil. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, zirve öncesinde toplam 400 milyon euro'luk yeni destek paketi açıkladıklarını duyurdu. Hahn, Komisyon’un, Ukrayna'ya silah vermesinin anayasal olarak mümkün olmadığını ve bu yöndeki söylemlerin 'popülist' olduğunu savundu.

RUSYA’DAN BATI’YA TEHDİT
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’e destek olan ülkelere gözdağı verdi. Putin, “Almanya da dahil Avrupa ülkelerini Rusya’yla yeni bir savaşa çekenler ve muharebe sahasında Rusya’ya karşı zafer kazanacağını umanlar, Rusya ile girişecekleri modern savaşın tamamen farklı olacağını anlamıyorlar. Biz tanklarımızı onların sınırlarına göndermeyeceğiz, ancak verecek bir cevabımız var” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da “Kiev rejimine Batı’dan gönderilen silahların menzili arttıkça, bu silahları Rusya topraklarından geri iteceğimiz mesafe de artacaktır” tehdidinde bulundu.