Savaştan çıkmış gibi

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 1, 2021 / 10:15

Üç gün içinde 101 noktada çıkan yangından 92’si kontrol altına alındı. Antalya’nın Manavgat, Akseki, Gazipaşa ilçeleri, Mersin’in Silifke ilçesi ve Muğla’nın Bodrum, Marmaris, Köyceğiz ile Milas ilçelerinde orman yangınlarının söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor.

BAKAN KOCA: YANGINLARDAN ŞİMDİYE KADAR 410 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangın nedeniyle hayatını kaybeden ve tedabi olan vatandaşların sayısını açıkladı. Bakan Koca şu paylaşımı yaptı:
Marmaris ve Bodrum’daki orman yangınlarından 160 kişi etkilendi. 159 hastamızın tedavilerini tamamladık, taburcu oldular. Bir hastamız yanık tedavisi için İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Bilindiği gibi, ilk gün Marmaris’te bir can kaybımız olmuştu.
Manavgat’taki orman yangınında, olay yerindeki can kayıplarımız, iki orman işçimizin vefatıyla maalesef beşe yükseldi. Ormanlar gibi, arka arkaya yürekler de yandı. Yangından şu ana kadar 410 kişi etkilendi. Tedavisini tamamladığımız 400 kişi taburcu oldu. Yatan hasta sayımız 10.”

Muğla’nın Milas ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangında alevler Bodrum ilçesinin Gökpınar Mahallesi’ne ulaştı.
Beyciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan yangına müdahale için, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
Yangın söndürme çalışmalarına 3 helikopter, çok sayıda yangın söndürme aracı ve ekiplerce devam ediliyor.
Rüzgarın etkisiyle mahalledeki yerleşim alanlarına kadar ulaşan yangında, bazı evler alevlerin arasında kaldı. Vatandaşların zarar görmemesi için mahalle sakinleri tahliye edildi.
BODRUM İLÇESİNDEKİ BİR MAHALLEYE SIÇRADI
Beyciler’de ormanlık alanda başlayıp geniş bir alana yayılan yangın, Bodrum ilçesinin 60 hanenin bulunduğu Gökpınar Mahallesi’ne sıçradı.
Mahallenin büyük kısmı tahliye edildi. Mahalle sakinleri, evlerinin etrafını sulayıp bölgeden ayrıldı.
Yangının yerleşim alanlarına ulaşmaması için ormanlık alanda çok sayıda iş makinesi ile çalışma yapıldı. Bölgenin engebeli oluşu nedeniyle alevlere müdahalede zorluklar yaşandı.
2 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Yangınla mücadele sürerken Manavgat’tan acı haber geldi. Manavgat’ta Gebece Mahallesi Beloluk mevkisinde söndürme çalışmaları sırasında orman yangınına müdahale eden arazözde görevli 4 yangın işçisi alevlerin arasında kaldı. Arazözün yandığı bilgisi üzerine bölgeye ekipler sevk edildi.
Bölgede yapılan araştırma sonucu 2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı, yaralı 2 işçi Manavgat Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmaları havanın kararmasıyla karadan devam edildi.
Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda önceki gün çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ile Orhaniye mahallelerinde etkili oldu.
Yangına havadan 9 helikopter, 2 uçak, karadan ise çok sayıda arazöz, yangın söndürme işçisi, İstanbul, İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Eskişehir’den gelen itfaiye ekipleriyle müdahale edildi.
Bölgede ormanlık alana yakın noktalarda bulunan ev ve villalar ekipler tarafından tedbir amacıyla boşaltıldı. Bazı vatandaşlar hayvanlarını yangın bölgesinden uzaklaştırmaya çalıştı.
1 KİŞİ ÖLDÜ, 49 KİŞİ YARALANDI
Yangına ilişkin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD)açıklama yapıldı. Açıklamada Muğla il genelinde 1 vatandaşın hayatını kaybettiği, 49 vatandaşın yaralandığı belirtildi. Yaralılardan 35’inin tedavisinin sürdüğü bildirildi.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.
Ekipler, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangını kontrol altına aldı.

Adana’nın Kozan ilçesinde 3 gün önce çıkan orman yangını kontrol altına alındı.
Alevlere 3 gün boyunca havadan ve karadan müdahalede bulunan ekipler, yangını kontrol altına almayı başardı.
Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.
Üç gün önce Kozan ilçesinde orman yangını çıkmış, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle bazı mahalleler tedbiren boşaltılmış, bazı evler de alevlerden etkilenmişti. Salmanlı Mahallesi’ndeki yangın bölgesinde mahsur kalan anne ile kızını bölgede bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri kurtarmıştı.

BAKAN PAKDEMİRLİ: 101 YANGINDAN 92’Sİ KONTROL ALTINA ALDIK, SAVAŞIMIZ SÜRÜYOR
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, son 4 gündür ülkemizin doğal bir afet yaşadığını belirterek, “Zaman zaman 40-50 derecelere çıkan hava sıcaklığına, düşük neme ve 50-60 kilometreden daha fazla esen rüzgâra rağmen, orman teşkilatımızın yangınlarla mücadelesi canla başla sürüyor. 28-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında çıkan 101 yangından 92’si kontrol altına aldık, 9 yangını kontrol altına alma çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyoruz” dedi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde iki gün önce çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Boztahta Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz’da saat 03.00 civarında çıkan yangını söndürmek için ekiplerin müdahalesi sürüyor.
Yangın bölgesinde bazı evler tedbir amaçlı boşaltılmıştı.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 4 gündür devam eden orman yangınlarına gün içinde havadan yoğun müdahale devam etti.
İlçedeki Ulualan mevkisinde kurulan Manavgat Yangın Yönetim Merkezi alanında, yangına müdahale etmek için hava araçları hazır bekletildi.

YANGIN HAVASI DEVAM EDİYOR

Meteoroloji’den aktarılan hava durumu raporuna göre; aşırı sıcaklar etkisini önümüzdeki günlerde de sürdürecek. Bugün Marmara Bölgesi’nde sıcaklık 40 dereceye, Ege’de 43 dereceye kadar çıkıyor. Akdeniz’de 1 hafta daha rüzgar denizden değil, dağlardan sert ve kuru esecek. Bölgede orman yangını riski yüksek seviyede devam ediyor.

Osmaniye’de üç gün önce çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Merkeze bağlı Kazmaca köyü Tülüce mevkisinde başlayan ve rüzgarın da etkisiyle Kadirli ilçesi Karatepe köyü Kilimli Mahallesi’ne kadar yayılan orman yangınına müdahale sürüyor.
Yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Yangın güzergahında olan Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ndeki taşınabilir tarihi eserler, tedbir amacıyla başka bir müzeye nakledildi.

Mersin’in Silifke ilçesinde 2 gün önce çıkan orman yangınını kontrol altına almak için havadan ve karadan müdahale dün de devam etti.
İlçede 29 Temmuz’da sabah saatlerinde Boğsak mevkisinde başlayan, ardından Işıklı, Hırmanlı ve Yeşilovacık mahallelerine sıçrayan orman yangını, önceki gece saatlerindeki şiddetli rüzgar nedeniyle etkisini yeniden artırmıştı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top