Sayıştay, patlamanın olacağı yerin tam koordinatını vermiş

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 20, 2022 / 11:59

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında 41 madencinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili konuştu. Sayıştay’ın TTK Amasra Müessesesi için 2019’da hazırladığı raporda patlamanın olacağı yerin tam koordinatının verildiğini söyleyen Yavuzyılmaz, “Sayıştay ölçmüş, eksiği, tehlikeyi görmüş ve uyarısını yapmış” dedi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Yavuzyılmaz, şunları kaydetti:
“TTK de riskin olduğunu kabul ediyor, basında yer alan bazı haberlerde yer alan ‘gaz içeriklerinden metan gazının yüksek olduğu’na dair ifadelere itiraz ediyor. ‘Orada kast edilen metan gazı değildir’ diyor. Yine bir yanlışı düzeltelim. Amasra’da yaşanan faciada konu sadece metan gazının patlamasıyla olan bir hadise değil. Konu şudur: Metan gazı oksijenden daha hafif bir gaz. Bir galeride çalışıyoruz. Metan gazı yükselir ve kubbenin hemen altına toplanır. Oksijen aşağıda kalır. Aslında metan gazının patlaması, grizu faciası olması o kadar kolay değil. Onun da bazı şartlarının oluşması gerekli. Sonuçta metan gazı, kömür tozlarıyla birlikte alev topu şeklinde tüneli takip ediyor ve önüne ne çıkarsa yok eden patlamaya dönüşüyor.

Benim ilk paylaştığım eksi 300 kotu ifadesini de kullanarak Sayıştay’ın yaptığı uyarı. Aslında patlamanın olacağı yerin tam haritasını çizmiş, tam koordinatını vermiş. Tek bir şeyi eksik yapmış o da patlama tarihini yazmamış. Tek eksik o. Sayıştay durduk yere bu uyarıları yapmaz. Sayıştay ölçmüş, eksiği, tehlikeyi görmüş ve uyarısını yapmış.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top