SBK, Honda’nın Gebze fabrikasını 550 milyon TL’ye alıyor

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 30, 2020 / 07:51

EYLÜL 2021’de Türkiye’de üretimden çekilme kararı alan Japon Honda, Gebze’deki fabrikasını tüm teçhizatlarıyla birlikte satma kararı almıştı. Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, temmuz ortasında yaptığı açıklamada fabrikanın içerisindeki tüm teçhizatla birlikte satışa sunulacağını belirterek, “Çalışan 1070 kişi ile de anlaşma yaptık, sıkıntı yok” yorumunu yapmıştı.
Dün son dakika gelişmesiyle Honda’nın Gebze fabrikasını son dönemde yaptığı yatırımlarla gündeme gelen SBK Holding’in satın alacağı ortaya çıktı. SBK Holding’in fabrikayı 550 milyon TL’ye almak için son aşamaya geldiği, tesiste önümüzdeki yılın sonundan itibaren elektrikli araç üretileceği öğrenildi.
KARSAN’DA ÇOĞUNLUĞU ALDI
Bu arada dün SBK Holding adına başka bir gelişme daha yaşandı.
2019’da İnan Kıraç ve Nahum kardeşlerin sahibi olduğu tasarım şirketi Hexagon Mühendislik ve Tasarım şirketinin çoğunluk hissesini satın alan SBK Holding, dün de Karsan’ı bünyesinde bulunduran Kıraça Holding’in %45 hissesine sahip Lüksemburg merkezli Silcolux’u 82 milyon dolara satın aldı.
Bu önemli satın almayla hem Karsan hem de Hexagon’da çoğunluk hisse son dönemde yaptığı yatırımlarla dikkat çeken SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’a geçti.
KAVGA SONRASI AYRILDI
Aslında bu satın almaların hepsi İnan Kıraç ve Jan Nahum arasında bundan 4 yıl önce yaşanan kavga sonrası yollarına ayırmalarıyla alakalı. Hem Karsan hem de Hexagon’da ortak olan Kıraç ve Nahum, aralarında yaşanan ve çözülmesi mümkün olmayan kavga sonrasında ortaklıklarını bitirme karar aldılar. Önce İnan Kıraç, Hexagon’daki yüzde 40’lik hissesini 12.4 milyon TL’ye SBK Holding’e sattı. Dün de Jan Nahum ve abisi Klod Nahum, çoğunluk hissesine sahip oldukları Silcolux şirketini 82 milyon dolara satmış oldu. Lüksemburg merkezli bu şirket hem Kıraça Holding’in yüzde 45 hissesini elinde bulunduruyordu.
Böylece İnan Kıraç ve Nahum kardeşlerin arasındaki uzun süreli ortaklık tamamen bitmiş oldu.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top