SBK’nın ‘dede’si kim?

SBK’nın ‘dede’si kim?
ABD peşine düşünce Türkiye için de kıymete binen Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’de hazırlanan iddianamede gizlilik kararı kaldırılınca dolandırıcılığın detayları da ortaya çıkmaya başladı. SBK ve ekibinin kim olduğu...

ABD peşine düşünce Türkiye için de kıymete binen Sezgin Baran Korkmaz hakkında ABD’de hazırlanan iddianamede gizlilik kararı kaldırılınca dolandırıcılığın detayları da ortaya çıkmaya başladı. SBK ve ekibinin kim olduğu hakkında bilgi verilmeyen ‘Grandpa (Dede)’ diye kayıtlı bir hükümet yetkilisiyle yazışmaları iddianameye girdi. Davanın temelinde ise SBK’nın Amerikalı bir grupla birlikte 1 milyar dolarlık sahte belge ile ABD devletinden 470 milyon dolarlık haksız şekilde aldığı teşvikten kaynaklı 133 milyon dolarlık kara para trafiği var.
ABD DEVLETİ PARANIN PEŞİNDE
ABD Adalet Bakanlığı, önceki gece yazılı açıklama yaptı ve yeni açılan bir dava kapsamında Avusturya’da ABD adına gözaltına alınıp tutuklandığını duyurdu. “Türk işadamı 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladığı iddiasıyla Avusturya’da tutuklandı” başlıklı açıklamaya göre, Utah Bölge Savcılığı tarafından hazırlanan 28 Nisan 2021 tarihli iddianamenin 21 Haziran 2021 tarihi itibarıyla gizliliği kalktı.
TÜRKİYE İSTEDİ: 6 AY SONRA KIYMETE BİNDİ
Aralık 2020’de Türkiye’den kaçan SBK hakkında işlem yapmayan Türkiye, tutuklama sonrasında devreye girerek Korkmaz’ın Türkiye’ye iadesini istemişti. “İkinci Zarrab vakası” olarak anılmaya başlanan Korkmaz, Viyana’daki mahkemede, cezaevinde yatacak bir ceza almayacağını bildiği için Türkiye’ye iadesini istemişti. Korkmaz’ın, Viyana’da ABD’li bazı yetkililer temas kurunca, pazarlık yapmak için Türkiye’de verdiği rüşvetlerden bahsetmek istediği ancak ABD’lilerin ilgilenmediği iddia edilmişti.
1 MİLYAR DOLARLIK SAHTE BEYANNAME
İddianamede Sezgin Baran Korkmaz’a kara para aklamak için komplo kurma, 10 adet para transferi dolandırıcılığı ve resmi kovuşturmayı engelleme suçlaması yöneltiliyor.
Türkiye ve Lüksemburg’da kontrol ettiği banka hesapları üzerinden 133 milyon doların üzerinde dolandırıcılık gelirini akladığı öne sürülen Korkmaz hakkında 225 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
İddianamede Kingston kardeşler ile Levon Termendzhyan’ın 2011-2016 yılları arasında, ABD Hazinesi’nin biyoyakıtlar için sağladığı vergi teşviklerinden faydalanmak için sahibi oldukları Washakie Renewable Energy ve United Fuel Supply şirketleri adına 1 milyar dolarlık sahte beyanname sunarak yaklaşık 470 milyon dolarlık haksız teşvik ödemesi aldıkları öne sürüldü.
133 milyon dolarlık kara para transferinde Korkmaz’ın bilerek ve isteyerek yer aldığı öne sürüldü. Para trafiğinde kullanılan şirketler ise şöyle sıralandı: Türkiye’deki SBK Holding AŞ ve Biofarma İlaç ile Lüksemburg’daki Isanne S.a.r.l. şirketleri ile Komak Isı Yalıtım, SetApp Teknoloji Sistemleri, Blane Teknoloji Sistemleri, Mega Varlık Yönetim A.Ş., Jacob Kingston ve Alptekin Yılmaz’ın banka hesapları.
ŞİRKETLER, UÇAK, BOĞAZ’DA YALI VE OTELLER ALDI
Toplamda 301 milyon doları bulan para transferlerinin listesi de iddianamede sıralandı.
Dolandırıcılık yoluyla elde edilen parayla Korkmaz ve işbirlikçilerinin, bir kısmı daha sonra el değiştiren şirketleri satın almak için kullandığı, Türkiye’de Biofarma ve Münir Şahin ilaç şirketlerinin, son adı Blane ama önceki adları Servus ve Setapp olan şirketin, Mega Varlık’ın, Borajet’in, sonradan adı SBK Air olarak değiştirilen Aydın Jet’in bu yolla satın alındığı ya da kurulduğu iddiası da iddianamede yer aldı.
Ayrıca bu yasa dışı elde edilen paralarla Türkiye’de bir otel ve bir hastane, İsviçre’de iki otel, Queen Anne adında bir yat, bir jet, Boğaz’da yalı ve apartman satın alındığı da öne sürüldü.
‘DEDE’ KORUMASI İÇİN 6 MİLYON DOLAR
İddianamede, Sezgin Baran Korkmaz›ın, «Dede (grandfather) (grandpa)” kod adıyla bazı isimsiz hükümet yetkilileri aracılığıyla Jacob Kingston ve Isaiah Kingston’ı ‘olası federal soruşturmalardan koruma vaadinde bulunduğu’ öne sürülüyor ve bu vaadin gerçekçi olmadığı belirtiliyor.
Bu iddiaya ilişkin ‘ Tanık A’ ile Jacob Kingston’ın telefonları üzerinden yapılan mesajlaşmanın dökümüne de iddianamede yer verildi. Mesajlarda Kingston’ın “Dede konuştu, her şey yolunda”, “Hakim iyi çocuk”, “Dedeyi üzmeyecek”, “Parayı göndermediğim için işten sonra seni cezalandıracak”, “Dede büyük problem” ifadeleri yer alıyor. Ama iddianamede “Dede”nin kim olduğuna ilişkin bir bilgi yok.
Bu kapsamda Korkmaz’ın kontrol ettiği hesaplara Kingston kardeşlere ait United Fuel Supply ve Washakie şirketlerinin hesaplarından yapılan toplamda 6 milyon dolarlık para transferinin de dökümüne yer verildi.