Scholz’dan kritik dönemde Türkiye ziyareti

Scholz’dan kritik dönemde Türkiye ziyareti
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini, bölgesel konuları ve ikili ilişkileri konuşmak üzere bugün Ankara’ya geliyor. Uzmanlar “sürpriz” olarak nitelendirdikleri ziyareti DW Türkçe’ye değerlendirdi.Türkiye’yi...

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini, bölgesel konuları ve ikili ilişkileri konuşmak üzere bugün Ankara’ya geliyor. Uzmanlar “sürpriz” olarak nitelendirdikleri ziyareti DW Türkçe’ye değerlendirdi.

Türkiye’yi ilk kez ziyaret edecek olan Scholz, Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Scholz’un gündeminde, ikili ilişkiler, bölgesel konular ve ağırlıklı olarak Rusya’nın Ukrayna işgaline son vermeyi amaçlayan diplomatik çözüm çabaları bulunuyor.

Heinrich Böll Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel, Scholz’un ziyaretinin siyasi gözlemciler için “biraz sürpriz olduğunu” söylerken, aslında ilk olarak Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un ziyaretinin beklendiğini söyledi. Brakel, şunları kaydetti:

BATI İLE ERDOĞAN ARASINDAKİ GÜVEN BUNALIMI
“Scholz’un ziyaret edecek olması bir yönüyle sürpriz mahiyetinde ve bu karar büyük ölçüde, son gelişmeler, Rusya’nın Ukrayna saldırısı sonrasında yaşanan değişim ile ilintili görünüyor. Ayrıca koalisyon ortakları Erdoğan’ın yönetim şekline eleştirel bir tutum takınırken, Scholz’un aynı yaklaşım içinde olmadığı da biliniyor.”

Türkiye’nin son aylarda dış politikada attığı adımlar, Batılı müttefikleriyle gerilimleri düşürmüş olsa da birçok konuda siyasi görüş ayrılıkları, karşılıklı güvensizlik sürüyor. “Ankara Rusya’ya güvenmiyor ama ABD’ye de güvenmiyor” diyen Brakel, Erdoğan’ın dış politikada zaman zaman Rusya ile yakın hareket ettiğini, zaman zamansa Batı’ya yaklaştığını anımsattı. Brakel, AKP hükümetinin belirlediği dış politika hedefleri bulunduğunu, bu hedefleri için de olabildiğince esnek hareket edebilme alanına sahip olmak istediğini kaydetti.

Almanya-Türkiye ilişkilerini yakından izleyen bir başka uzman olan Dr. Yaşar Aydın’a göre de, Scholz’un ziyaretini, “olağan bir ziyaret” olarak tanımlamak güç. Akademik çalışmalarını Hamburg Protestan Sosyal Bilimler Yüksek Okulu’nda sürdüren Aydın, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk çabalarının da önemli görüldüğünü vurguladı.

Türkiye’nin son yıllarda, Rusya’nın askeri hamlelerine karşı, yine askeri yollarla yanıt vermiş olan tek ülke olduğu tespitini aktaran Aydın, bunun Avrupa ülkeleri için de aslında dersler içerdiği yorumunu yaptı.