SEÇENEK KALMADI

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 12, 2022 / 07:54

AİHM’nin 17 hâkiminin oluşturduğu Büyük Daire’nin dün verdiği kararla Türkiye tarihe geçti. Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında ilk kez, kararı ısrarla uygulamayan Türkiye için yaptırım yolu açılırken, Avrupa Konseyi’nden ihraç edilmesi de gündeme geldi.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre süreç, mahkemenin Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatılması kapsamındaki kararını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne göndermesiyle başlayacak. Komite, yapacağı ilk toplantıda ihlale karşı nasıl yol izleyeceğini görüşecek. Sonrasında yaptırımlar ile sürecek olan süreç Türkiye’nin üyelikten çıkartılmasına kadar uzayabilecek.

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, Türkiye’nin bu son uyarı ile birlikte önünde iki seçenek olduğunu söyledi. Türmen, “Türkiye ya Kavala’yı tahliye ederek, davayı sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldıracak ya da üyelikten çıkarılmasına kadar giden bir yaptırım süreciyle karşılaşacak” dedi. diyerek muhtemel süreci şu şekilde anlattı:

BÖYLE EMSAL BİR KARAR YOK
“Daha önce benzer bir süreç Azerbaycan için işletilmişti. Tutuklanan ve AİHM kararına rağmen tahliye edilmeyen İlgar Mammadov, komitenin AİHM’ye başvuru yapmasıyla serbest bırakılmıştı. Böylece dosya kapatıldı. Ancak Türkiye, farklı olarak kararı uygulamakta direniyor. Eğer ki direnmeye devam ederse Bakanlar Komitesi aşamalı yaptırımlar uygulanacak. Bu yaptırımların ne olacağı konusu belirsiz. Çünkü daha önce böyle emsal bir karar yok. İlk kez Türkiye’de böyle bir durum söz konusu oldu. Türkiye bir anlamda tarihe geçti.

TÜRKİYE’NİN AVRUPA KONSEYİ ÜYELİĞİ SONLANDIRILIR
Ancak ne gibi yaptırımlar uygulanır derseniz; Bakanlar Komitesi ile diğer yasama organı olan Parlamenter Meclisi bir süre önce ortak prosedür üzerinde anlaştılar. Üçüncü ayak da Avrupa Konseyi Genel Sekreteri oldu. Bu süreçte ortak prosedür üç ayaktan biri tarafından tetiklenebilir. Bu ortak prosedürdeki birkaç aşamadan biri üye devlete ziyaret yapılıyor, rapor hazırlanıyor. Sonrasında üye devlette bir ilerleme olmamışsa ikinci aşamaya geçilerek yerel sekreter tarafından üye devlet için alınacak önlemleri içeren bir yol haritası hazırlanıyor. Yine bir ilerleme olmazsa üçüncü aşamada üye devletin Avrupa Konseyi üyeliği sonlandırılıyor. Komitenin, bu kararı verme yetkisi de bulunuyor.

TÜRKİYE İÇİN AĞIR SONUÇLARI OLUR
Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihraç edilmesinin çok ağır bir siyasi sonucu olur. Öncelikle Avrupa Birliği ile olan ilişkisi de kesilir. Türkiye’nin demokratik devletler topluluğu içerisindeki yeri sarsılır. Türkiye Suriye, Irak gibi otoriter bir Ortadoğu devleti haline gelir. Türkiye’nin, Cumhuriyet’ten bu yana izlediği çizgi felce uğrar. Bu durumun ekonomik sonuçları da olur.”

Türmen, Türkiye’nin önünde kararın uygulanması için yaklaşık bir yıllık bir süreç olduğunu da sözlerine ekleyerek, “AİHM kararının uygulanması seçimden sonraya kalabilir” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top