“Seçilemeyeceğini anladığında YSK’yı bahane edecek”

“Seçilemeyeceğini anladığında YSK’yı bahane edecek”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “seçilemeyeceğini anlarsa, adaylıktan çekilebileceğini” iddia etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan için, “ ‘YSK adaylığımı onaylamadı, o...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “seçilemeyeceğini anlarsa, adaylıktan çekilebileceğini” iddia etti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan için, “ ‘YSK adaylığımı onaylamadı, o yüzden aday olamıyorum’ diyebilir” dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik yargı kararının ve Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın görevden alınmasının “hukuksuz” olduğunu vurguladı. CHP lideri, Erdoğan’a hitaben, “Anayasayı değiştirelim. Yüreği varsa açıkça meydan okuyorum. İstanbul’daki belediye başkanlıklarında yeniden seçime gidelim. Hemen seçimleri yapalım. Aynı şeyi Yalova için de yapalım” diye konuştu.

CHP lideri, internet medyasından gazetecilerle buluştu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

KURTARICI KRAL ARAMIYORUZ, DEMOKRASİ ARIYORUZ
Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayını belirlerken “oybirliği koşulu” arayıp aranmayacağı sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, “Aldığımız kararlar oy birliğiyle alınmıştır hep. Bir arkadaşımız ‘Yeniden değerlendirelim’ diyorsa ‘Hay hay’ diyoruz. Sonra hep uzlaştığımız metinler çıkıyor. Oy birliği mi, oy çokluğu mu hiç konuşulmadı” dedi.

Bir gazetecinin, “aday açıklanmadıkça bunun halkta bir negatif etki yarattığını düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine “Bizim için adaydan çok daha önemlisi sistem. Ama biz kural istiyoruz. Biz kurtarıcı kral aramıyoruz, biz demokrasi arıyoruz” diye yanıt verdi.

AKŞENER İMAMOĞLU’NA SAHİP ÇIKTI
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na mahkeme tarafından ceza verildiği gün Saraçhane’de yapılan mitinge gidişi konusu da gündeme geldi.

Kılıçdaroğlu, “Böyle bir olay karşısında Akşener’in oraya gitmesi bizim açımızdan hiçbir sorun yaratmaz. Niye sorun yaratsın ki? Orada bir tepkimiz de olmadı. Ekrem Bey’e sahip çıkıldı. Belediye başkanları arkadaşlarımız sadece CHP değil, Millet İttifakı’nın belediye başkanlarısınız diye mitinglerde söylüyorum” dedi.

HDP ile ilgi kapatma davasını de değerlendiren Kılıçdaroğlu, siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmadıklarını, kapatmaya halkın karar verebileceğini ifade etti.

ALTI LİDERİN GÖSTERECEĞİ ADAY KAZANACAK
Altılı Masa’nın dağılması gibi bir endişesi olmadığını belirten ve “Masanın dağılma şansı yok” diyen Kılıçdaroğlu, “Kendinizi kazanacak aday olarak görüyor musunuz?” sorusuna ise “Altı liderin göstereceği aday kazanacak. Sağduyuyla hareket edeceğiz ve bu aday kazanacak” karşılığını verdi.

NİSAN BAŞINA KADAR ERKEN SEÇİME ‘EVET’ DERİZ
Kılıçdaroğlu’na, iktidarın erken seçimi Meclis gündemine getirmesi halinde nasıl tutum izleyecekleri de soruldu.

CHP lideri yeni seçim yasasının yürürlük tarihi öncesini işaret ederek, “Nisan başına kadar yapılacak seçimi erken seçim görür, ‘Evet’ deriz. O tarihten sonra yapılacak seçim, tamamen AK Parti’nin siyaset mühendisliğinin sonucu olacak bir seçimdir. O zaman kendi göbeklerini kendi kessinler” diye konuştu.

DEMİRTAŞ’IN SÖYLEMLERİNİ DİKKATLE İZLİYORUZ
Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayının seçilmesi için HDP’nin oylarının öneminin anımsatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, “Çıtayı demokrasi üzerine oturtursak bir sorun olmaz. Demokrasiden yana olanlar gelip oy verecekler. ‘Bizim kralımız çok iyi’ diyenler de gidip öbür tarafa oy verebilirler” dedi.

Kılıçdaroğlu, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, “Belki HDP aday çıkarmaz” açıklamasına ise “Sayın Demirtaş’ın söylemlerini dikkatle izliyoruz. Açıklamaları da dikkatle izliyoruz” yanıtını verdi.