Seçim dönemi kontrollü gerginlik

Seçim dönemi kontrollü gerginlik
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kilit atma hassasiyetinin kararlılıkla sürdüğünü, Yunanistan’ın da bunun farkında olduğunu belirtti. Erdoğan, “Kendilerine çekidüzen verme yoluna girmiş vaziyetteler” dedi.Erdoğan,...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kilit atma hassasiyetinin kararlılıkla sürdüğünü, Yunanistan’ın da bunun farkında olduğunu belirtti. Erdoğan, “Kendilerine çekidüzen verme yoluna girmiş vaziyetteler” dedi.

Erdoğan, Bosna-Hersek ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Bir gazetecinin, Yunanistan’ın Türk jetlerine tacizi ile ilgili sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
“Kilit atma olayı noktasında hassasiyetimiz kararlılıkla sürüyor. Yunanistan bunun farkında. Bunun farkında olduğu için de kendilerine çekidüzen verme yoluna girmiş vaziyetteler. Bundan sonraki süreçte Yunanistan Türkiye ile nasıl bir ilişki içinde olacağının kararını herhalde çok daha düşünerek verecektir.”

SABRIN DA SONU VAR
Erdoğan, Bosna Hersek’teki temasları sırasında kendisine yöneltilen, “Türkiye Yunanistan’a askeri operasyon düzenlemeyi düşünüyor mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Ellerinde adalar var, bu adalarda üsler var, buralardan hareketle bize karşı gayri meşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyorsak ne dedim, vakti saati geldiğinde, bir gece ansızın gelebiliriz.”


“AVRUPA EKTİĞİNİ BİÇİYOR”
Bir başka gazetecinin Avrupa’da yaşanan enerji krizine atfen Türkiye’nin doğal gaz konusunda bir sıkıntısı olup olmadığına yönelik sorusu üzerine Erdoğan, “Bizim şu anda doğal gaz noktasında herhangi bir sıkıntımız yok” diyerek şöyle devam etti:
“Avrupa aslında ektiğini biçiyor. Sayın Putin’e karşı Avrupa’nın tutumu, yaptırım uygulamaları ister istemez tabii Putin’i de onlara karşı ‘siz böyle yapıyorsunuz ben de böyle yaparım’ noktasına getirmiştir. Ve Putin de kendi elindeki bütün imkan ve silahlarını kullanmaktadır. Bunların da en önemlisi doğal gazdır. Maalesef istemeyiz ama şu an Avrupa’da böyle bir durum gelişiyor. Ve Avrupa bu kışı hakikatten ciddi sıkıntılarla geçirecektir diye düşünüyorum.” 

YUNANİSTAN’DAN ANINDA YANIT
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputová’yla Atina’da yaptığı görüşmede, Türkiye ile yaşanan gerginliğe değindi. Miçotakis, özellikle bir NATO ülkesinden bu şekilde açıklamalar gelmesinin kabul edilebilir olmadığını belirtti.

Türkiye ile uluslararası hukuk, uluslararası deniz hukuku ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde diyalog kurmayı arzu ettiklerini söyleyen Miçotakis, “Yunanistan’ın egemenlik haklarına şüphe düşürecek tehditleri asla kabul etmeyeceklerini” ifade etti.