Seçim havası

Seçim havası
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’in OHAL düzenlemelerinin süresini uzatan torba yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı.Erken seçimin kaçınılmaz olduğunu söyleyen...

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’in OHAL düzenlemelerinin süresini uzatan torba yasa teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp kabul edilmesinin ardından açıklama yaptı.
Erken seçimin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Özel, “Gerçek anlamda erken seçim kararını siyasetçiler değil millet veriyor. Her girilen esnaf dükkanından çıkarken, ‘Milletvekilim seçim ne zaman’ diye soruyorsa, her gidilen köy kahvehanesi erken seçim konuşuyorsa, her sohbetin sonu erken seçime varıyorsa ve gazetecilerin her basın toplantısında bir erken seçim sorusu varsa erken seçim kaçınılmazdır.” dedi.
Özel şöyle devam etti:
“Ancak benim gördüğüm anketler ve okuduğum anayasa, yani cumhurbaşkanının seçilmesi için alması gereken oyla bugün Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti artı MHP’nin ciddi bir şekilde azınlığa düştüklerini ve cumhurbaşkanlığını kaybettiklerini gösteriyor. Bu şartlar altında genel başkan yardımcısı Yavuz’un, ‘cumhurbaşkanımızın siyasi ömrünü kısaltır’ cümlesinin sonundaki ‘kısaltır’ı ‘bitirir’ olarak değiştirip kendisine iştirak ederim. Erken seçim Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi ömrünü bitirir. Daha doğrusu iktidarını bitirir.”

ÇAKTIRMADAN ÇALIŞIYORUZ

İptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri sırasında sarf ettiği “Hiçbir şey olmamış ise bile kesinlikle bir şey oldu” sözleriyle gündeme gelen AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “ Cumhurbaşkanı neden seçim kararı alsın? Böyle bir hakkı var da niye alsın? Kaldı ki seçime gidilmesi halinde Sayın Cumhurbaşkanı’mız kendi siyasi hayatını, siyasi ömrünü de bir anlamda azaltmış oluyor. Demek ki nereden bakarsanız bakın Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da seçim kararı alması asla kata muhtemel gözükmüyor.” ifadesini kullandı.
Muhalefetin erken seçim iddialarını değerlendiren Yavuz, “Muhalefet hep seçimden sonra erken seçimi seslendirmiş. Hep ‘erken seçim yapalım’ diye yaygara koparmış. Bu sefer de böyle oluyor değişen bir şey yok. Zaten şu anki görüntüye göre yine seçim olsa Cumhur İttifakı’nın destekleyeceği aday yani Cumhurbaşkanı’mız Sayın Tayyip Erdoğan yine yürütmenin başı olacak. “
‘ÇAKTIRMADAN ÇALIŞIYORUZ’
Yavuz, kendilerinin attığı her adımın muhalefet tarafından seçim hazırlığı olarak yorumlandığını belirterek, “Seçim görevlilerimizle sandık görevlilerimizle seçim kurulu görevlilerimizle sürekli çalışıyoruz bugünlerde; ama bunu yaparken elimizden geldiği kadar ortaya çıkartmadan, çaktırmadan yapıyoruz.” dedi.

İtiraf gibi açıklama yapmış

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’ un açıklamasını değerlendirdi. Yavuz’un açıklamasını “itiraf gibi” şeklinde yorumlayan Engin Özkoç, Twitter paylaşımında “AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz itiraf gibi açıklama yapmış: ‘Kaldı ki seçime gidilmesi halinde Sayın Cumhurbaşkanı’mız kendi siyasi hayatını, siyasi ömrünü de bir anlamda azaltmış oluyor.’ YANİ SEÇİM OLSA KAZANAMAYACAK ERKEN SEÇİMDEN KORKUYORUZ DİYOR.” ifadelerini kullandı.

Türkkan: Erdoğan bir daha cumhurbaşkanı olamayacak

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, OHAL dönemi uygulamalarını uzatan maddeleri de içeren kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Meclis’te açıklama yaptı.
Hükümetin erken seçime hazırlandığını ifade eden Türkkan şunları söyledi:
“Bunlar bir yıl içinde erken seçim yapabilirler, çok sürpriz olmaz. Erken seçime hazırlanıyorlar. Cumhurbaşkanı’nın sözlerine baktığınızda partililerle yaptığı söylemlerinde erken seçim sinyallerini alıyoruz. Ben üç aydır, ‘dikkat edin bunlar yeni bir çözüm sürecine gidiyorlar’ dedim. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Biz düşmanlarımızla barışmayı onlarla ittifak becerebilen bir milletiz’ dedi. Kiminle ittifak yaptığını göreceğiz. İstedikleri ittifakı yapsınlar istedikleri kadar seçim kanunu değiştirsinler Sayın Recep Tayyip Erdoğan son Cumhurbaşkanıdır. Bir daha cumhurbaşkanı olmayacak, bir daha AK Parti iktidar olmayacak.”

Hükümetin OHAL yetkileri uzadı

Hükümetin OHAL dönemi yetkilerini 2024 Temmuz’una kadar uzatan torba yasa meclisten geçti.
Muhalafetin iktidarı Türkiye’yi olağanüstü hal (OHAL) koşullarında seçime götürmekle suçlamasına neden olan torba yasa, TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.
AK Parti muhalefetten, sivil toplum örgütlerinden, hukukçulardan gelen tepkiler üzerine genel kurul görüşmeleri öncesinde teklifte revizyona gitse de, Türkiye’de OHAL koşullarının yerleşik hale getirildiği, seçim güvenliğinin tehlikeye düşürüldüğü, ülkenin her alanda krize sürüklendiği eleştirilerinden kurtulamadı.
Türkiye’de tüm toplum kesimlerinin “sürekli OHAL kanunu” olarak nitelendirdiği bu kanunun süresi 31 Temmuz 2021’de sona eriyor. Bu sebepten dolayı yine “terörle mücadele” gerekçe gösterilerek yeni torba yasayla hükümetin OHAL yetkileri 3 yıl daha uzatıldı.
İşte kimi 3 yıl kimi 1 yıl daha uzatılan 7145 sayılı Kanun’daki «endişe kaynağı» düzenlemeler:
Valiler, kentin belli yerlerine belli kişilerin 15 gün boyunca giriş ve çıkışını yasaklama yetkisine üç yıl daha sahip olacak. Valiler aynı zamanda belli yerlerde ve belli saatlerde kişilerin sokağa çıkmasını, araçların trafiğe çıkmasını yasaklama yetkisine de üç yıl daha sahip olacak
Valiler toplantı ve gösteri yürüyüşlerini sınırlama ya da erken dağıtma gibi yetkilerini üç yıl daha sürdürecek
7145 sayılı yasa gözaltı süresinin hakim kararıyla dörder günlük sürelerle uzatılarak toplamda 12 güne çıkarılabileceğini düzenliyor.
7145 sayılı yasa OHAL dönemindeki tüm kamudan ihraç işlemlerinin devam edeceğini düzenliyordu. Yasayla bu yetki 1 yıl daha uzatıldı.