SEÇİM ÖNCESİ TABLO KARANLIK

SEÇİM ÖNCESİ TABLO KARANLIK
TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisinin 2022 üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralması ekonominin alarm vermeye başladığının işareti olarak görülürken konu uluslararası finans basınının da gündemine...

TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisinin 2022 üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 daralması ekonominin alarm vermeye başladığının işareti olarak görülürken konu uluslararası finans basınının da gündemine girdi. Türkiye ekonomisi 9 çeyrek sonra ilk kez çeyreklik bazda daralmış oldu. Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 3,9 arttı.

‘ERDOĞAN’I ALARMA GEÇİREBİLİR’
Bloomberg’te büyüme rakamları ile ilgili yapılan analizde, Türkiye ekonomisinin pandemiden bu yana en kötü büyüme performansını gerçekleştirdiği, bu verilerin Erdoğan’ı alarma geçirebileceği belirtildi.

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg’te Barış Balcı imzasıyla yayımlanan “Türk ekonomisi tökezledi, seçimden önce daha büyük bir düşüş riski var” başlıklı haberde ülkedeki enflasyon krizinin ekonomiye zarar vermeye başladığı belirtildi.

YAKLAŞIM, EKONOMİYE GİDEREK DAHA FAZLA ZARAR VERİYOR
Yazıda ekonomideki ivme kaybının merkez bankasının ağustostan bu yana gerçekleştirdiği faiz indirimlerin acileyetini açıkladığı aktarıldı. Analizde ayrıca, “Alışılmışın dışındaki yaklaşım aynı zamanda ekonomiye giderek daha fazla zarar veren enflasyonu besliyor” ifadeleri kullanıldı. Erdoğan’un merkez bankasına tek haneli faiz için baskı uyguladığı hatırlatıldı.

Bloomberg’te yer alan haberde tüm bu gelişmelere rağmen şimdiye kadar arka arkaya yapılan dört faiz indiriminin ekonomiye ivme kazandırmayı başaramadığı belirtildi.

AVRUPA’DAKİ RİSKLER İHRACATI TEHDİT EDİYOR
Erdoğan’ın ihracatı artırma hedefinin Avrupa’daki durgunluk tehdidi belirdiği için risk altında olduğu belirtilirken, ihracattaki yavaşlama nedeniyle büyümenin önümüzdeki aylarda güçlü iç talep ve yatırımlara bağlı olacağı vurgulandı. Analizde haziran ayına kadar yapılması gereken seçimler öncesinde hükümetin ekonomiyi canlandırmak için çeşitli önlemler almasının muhtemel olduğu kaydedildi. Haberde, “Merakla beklenen asgari ücret artışı, hanehalkına enflasyona karşı bir nefes aldırabilir” ifadeleri kullanıldı.