Seçim startı verildi, önce Meclis’te denenecek

Hükümet, öne çekilmesi planlanan seçimin tarihini resmen açıkladıktan sonra sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin kararlar aldı. Art arda yapılan toplantılarda, seçim kararının önce TBMM’de alınmasının denenmesi, burada yeterli destek olmazsa Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararı olarak gündeme getirilmesi değerlendirildi. Seçim karar en geç 10 Mart’ta alınacak, YSK’nın seçim takvimi de 20 Mart’ta işlemeye başlayacak.

Edinilen bilgiye göre, seçimin öne alınmasına ilişkin tarih konusunda, iktidar ile muhalefet arasında görüş ayrılığı çıkınca, seçim kararının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından alınmasına karar verilmişti. Ancak yapılan son toplantılarda, 14 Mayıs’ta yapılması planlanan genel seçim için önce Meclis yollarının denenmesine karar verildi.

ÖNCE MECLİS DENENECEK
Buna göre, Cumhur ittifakı olarak seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması için Meclis’e önerge sunulacak. Bu Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek ardından da Genel Kurul’a gelecek. 360 ve üzeri oy bulunursa, seçim tarihi TBMM’de alınacak. Ancak yeterli oy bulunamazsa, bu aşamadan sonra Cumhurbaşkanı devreye girecek.
Bu durumda, Cumhurbaşkanı 10 Mart’ta seçimlerin yenilenmesi kararı alacak. Bu karar 48 saat içinde Resmi Gazete’de yayınlanacak. Kararın yayımlanmasından sonra YSK toplanacak ve 14 Mayıs’ta seçime gidileceğini ilan edecek. YSK’nın ilk kararı seçim tarihine yönelik olacak.

20 MART’TA TAKVİM BAŞLAYACAK
İkinci karar ise aday olacak kamu görevlilerinin istifa sürecine yönelik olacak. Daha sonra seçime katılma yeterliliği olan siyasi partiler tespit edilerek ilan edilecek. Ardından seçim takviminin açıklanması sürecine geçilecek. 15-17 Mart arasında seçim takvimi açıklanacak. Büyük ihtimalle 20 Mart seçim takviminin başlangıç tarihi olarak belirlenecek. Bu tarihten itibaren ise YSK seçim sürecinin yönetilmesine yönelik kararlar ve genelgeler yayınlayacak.

Bu süreçte, yurtdışı seçmenlerle ilgili de karar alınacak. YSK, Dışişleri Bakanlığı’nın da görüşünü alarak, hangi ülkelerde, hangi temsilcilerde sandık kurulacağını ve oy verme günlerini belirleyecek. Her temsilcilik için yoğunluğuna göre farklı tarihler belirlenebilecek. Bazı temsilciliklerde oy verme günü 3 gün bazılarında bir haftadan fazla olabilecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi