Seçim Yasası değişikliği TBMM’den geçti

Seçim Yasası değişikliği TBMM’den geçti
AK Parti ve MHP’nin 2023 seçimlerinde uygulanması amacıyla hazırladığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği, yapılan kısmi değişikliklerle TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.Yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 7’ye...

AK Parti ve MHP’nin 2023 seçimlerinde uygulanması amacıyla hazırladığı Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliği, yapılan kısmi değişikliklerle TBMM Genel Kurulu’ndan geçti.

Yüzde 10’luk seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi; il, ilçe seçim kurullarının yapısını ve ittifaka katılan siyasi partilerin milletvekili hesaplama sistemini değiştiren, cumhurbaşkanına da seçim yasakları muafiyeti getiren yasa, erken seçime gidilmesi halinde uygulanamayacak.

İktidarı, seçime giderken “oyunun kuralını değiştirmekle” eleştiren CHP, seçim kurulu başkan ve üyelerinin “en kıdemli hakimler” arasından belirlenmesi zorunluluğunu kaldıran hükümleri, “ivedilikle” iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.

Söz konusu yasa değişikliği, üç günlük görüşme sürecinin ardından yasalaştı.

Yasa teklifinde yer alan muhtarların seçildikten sonraki 10 gün içinde seçilme yeterliliğine ilişkin belge getirmeleri halinde mazbatalarını alabileceklerine ilişkin hüküm, daha sonra bu konuda kapsamlı değerlendirme yapılacağı belirtilerek metinden çıkarıldı.

Görme engellilerin tek başına oy kullanabilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’nun oy pusulalarına uygun şablon koymasını sağlayacak düzenleme, önergeyle yasaya eklendi.