Seçim yasası degisiyor

Son Güncellenme Tarihi: Mart 12, 2021 / 11:03

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı yüzde 7 veya yüzde 5 üzerinde durduklarını söyledi. Baraj düşerken Hazine yardımının yükselmesinin hangi partileri nasıl etkileyeceği ortaya çıktı.

AK Parti’nin siyasi partiler ve seçim kanunlarında değişiklik için başlattığı çalışmada sona gelindi. Çalışmayla, yüzde 10 olan seçim barajı düşürülecek.
CNN Türk yayınına konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı yüzde 7 veya yüzde 5 üzerinde durduklarını söyledi, ittifaklar içinse ayrı bir baraj düzenlemesi düşünmediklerini belirtti.
ÖZGÜR ÖZEL: AMAÇ MHP
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, MHP’nin oylarının baraj altında kalma ihtimali bulunduğunu, iktidarın bu nedenle barajı yüzde 7’ye çekmeye çalıştığını savunmuştu.
ANKETTE “YÜZDE 7” AYRINTISI
CHP’li Özgür Özel’in sözlerini anketler doğruladı. MAK Araştırma’nın 27 Ocak’ta yayımlana son anketine göre, Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 40’ın altında kalmıştı. Kararsızlar dağıtılmadan AK Parti’nin oy oranı yüzde 32,2, MHP’nin ise yüzde 7,7 olarak tespit edilmişti.
Avrasya Araştırma Şirketi’nin yaptığı 13 Şubat 2021 tarihli ankette ise, MHP’nin oyu yüzde 7,5 olarak görülüyordu.
DAVUTOĞLU VE BABACAN HAMLESİ
AK Parti’nin seçim barajı yanı sıra bir de hazine yardımı için barajda yaptığı düzenleme bulunuyor.
Mevcutta son seçime giren ve yüzde 3 oy alan partiler Hazine yardımı alabiliyor.
Anketlere dönecek olursak, Ahmet Davutoğlu’nun lideri olduğu Gelecek Partisi ve Ali Babacan’ın DEVA partisi 2,5 ve 2,7 gibi oranlarla bu baraja çok yakın. Bir de Saadet Partisi yüzde 3’e yakın oy alabilen partilerden…
Hazine yardımında ise seçim barajının tersine yükseltme düşünülüyor.
Hazine yardımına ilişkin taslak çalışmada, halen yüzde 3 olan oy oranı şartı yüzde 7’ye çekiliyor.
HDP’Yİ HEDEF ALACAK MADDE
Ayrıca partilerin terörle ilişkilerine ilişkin iddialar mahkeme tarafından ispatlanırsa Hazine yardımı kesilebilecek. Bu madde de HDP’yi akla getiriyor. HDP’li vekillere yönelik fezlekeler ve süren davalar, “hazine yardımı konusunda yaptırım olur mu?” sorusunu tartışmaya açıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top