Sedan yok, size STATION verelim!

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 16, 2022 / 09:06

Türkiye’de 5 yıl önce Jetta, bu yıl da Passat Sedan şoku yaşayan Volkswagen, yönünü SUV ve station modellere döndü. Passat Sedan’ın adetsel boşluğunu 6 SUV modelle doldurmayı planlayan VW, ciro ve kârlılık anlamında ise Passat’ın station versiyonu Variant’a güveniyor.

TÜRKİYE’de ağırlıklı sedan modellerle her zaman otomotiv pazarının en çok satan ilk 3 markası arasında yer almayı başaran Volkswagen, bu yıl bir taraftan tedarik sıkıntısına bağlı araç bulmakta zorluk çekerken diğer taraftan da Passat şoku yaşıyor. Jetta’nın Avrupa satışının 2017’de bitmesinin ardından Türkiye’de toplam VW satışlarının yüzde 45’ine kadar ulaşan Passat Sedan’ın üretimi de bu yıl bir anda sona erdi. Bu durumun kendileri için sürpriz olduğunu aktaran Volkswagen Türkiye Genel Müdürü Gino Bottaro şunları söyledi:

1,5 YIL ÖNE ÇEKTİLER
“Normal şartlarda bize Passat Sedan üretiminin 2023’ün yaz aylarında biteceği bildirildi. Biz de kendimizi buna göre ayarlayıp, fazladan üretimle 2023 yılını tamamlamayı planlıyorduk. Zaten 2024 başında da elektrikli sedan modelimiz Aero gelecek, geçiş kesintisiz tamamlanacaktı. Ama tedarik problemleri ve fabrikanın acil elektrikli modellere dönmesiyle ne yazık ki önce üretimin bu yaz biteceğini açıkladılar sonra da yılın başında bir anda kestiler. Bu bütün planlarımızı bozdu. Türkiye’de Passat Sedan’ın boşluğunu adet olarak yeni SUV modellerimizle doldururuz ama önemli olan ciro ve kârlılık anlamında nasıl dolduracağımız.” Bu doğrultuda Passat’ın station wagon versiyonu olan Variant üzerine odaklandıklarını kaydeden Bottora, “Önce yaptığımız pazarlıklarla Variant versiyonu için Sedan’la aynı fiyatı aldık. Önce Passat Alltrack versiyonunu getirerek, kurumsal şirketlerin ve filoların nabzını yokladık. Hepsi beğendi. Eğer bir aksilik olmazsa Türkiye’de bu yıl 1500, 2023’te yılda 10 bin adet Passat Variant satmak istiyoruz” dedi.

BİRÇOK MARKA GETİRİYOR
Bugün Türkiye’de pazara baktığımızda en ekonomik model olan Fiat Egea’nın station gövde tipinin çok beğenildiğini ve satışlarını artırdığını, Mercedes, BMW ve Volvo gibi premium markaların da station modellerini getirdiği ve önem verdiği görülüyor. Bir taraftan dünyada sedan üretimleri azalıp yerini SUV’a bırakırken, diğer taraftan araç tedarikindeki problemler özellikle Türkiye’de bu yıl ve seneye çok düşük olan station talebini artıracağa benziyor. Avrupa’nın en çok tercih edilen kasa tipi umarım Türkiye’de zorunlulukla da olsa yeniden eski popüleritesini biraz da olsun yakalar.


4 AYDA SATIŞLARIN %46’SI SUV OLDU!

2022 yılında Türkiye’deki SUV sayısını 6’ya çıkardıklarını kısa süre içinde de 9 olacağını aktaran Gino Bottaro, “Kısa süre önce Türkiye’de satışlarımızın yüzde 50’si SUV olacak dediğimde, birçok kişi inanmamıştı. 4 ay sonunda %46 ile neredeyse yılsonu hedefine yaklaştık” dedi. B-SUV sınıfında T-Roc’un ardından Taigo ve T-Cross’u satışa sunduklarını hatırlatan Bottaro, “Aslında T-Cross’u çok getirmeyi planlamamıştık ama özellikle bulunurluk sıkıntısı yaşanan bu dönemde özel fiyatıyla çok etkili oldu ve çok sevildi. Bu yıl 8 bine yakın T-Roc, 6’şar bin adette Taigo ve T-Cross alıp satmayı planladık. Tiguan’dan da 10 bin adet satmayı hedefledik” diye konuştu.

2’Sİ ELEKTRİKLİ 12 MODELLE 20 BİN ADETLİK HEDEF

TÜRKİYE’de model atağına kalkan ve 2022 sonuna kadar toplamda 12 modele ulaşmayı hedefleyen Kia, elektrikli modellerini de satışa sunacak. Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, Avrupa’da 2022 Yılın Otomobili ödülünü kazanan elektrikli EV6 modelinin haziran ayında satışa sunacaklarını belirterek, yılın 3. çeyreğinde ise elektrikli Niro’nun geleceğini söyledi. Ağyel, bu yıl 300 adetlik elektrikli araç satış hedeflerinin olduğunu da aktardı.

SORENTO’YA HİBRİT DESTEK
Diğer taraftan Kia, Türkiye’de Şubat ayında 5. nesil Sportage modeli ile başlattığı yeni model lansmanlarını 1.549.900 TL fiyata sahip 1.6 litrelik hybrid motorlu yeni Sorento ve 529.900 TL fiyatla satışa sunulan yenilenen Cerato ile sürdürüyor. Satışa sunulan bu 2 modele Haziran ayında Sportage Hybrid modeli de eklenecek. Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, markanın 2022 satış hedefinin 20 bin araç ve yüzde 2.7 pazar payı olduğunu açıkladı.


3 ELEKTRİKLİYE ULAŞTI, 2’Sİ DE YOLDA GELİYOR
MERCEDES’in elektrikli otomobil markası EQ’nun EQC ve EQS’ten sonra Türkiye pazarında satışa sunulan üçüncü modeli EQE oldu. 2.379.500 TL’lik başlangıç fiyatına sahip markanın E-Segmenti’ndeki ilk tamamen elektrikli sportif sedanı EQE, 613 kilometreye kadar menzil sunuyor. Model, 292 beygir (215 kW) gücündeki EQE 350+ ve 625 beygir (460 kW) gücündeki Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC+ versiyonlarıyla ilk etapta satışa sunuldu. Mercedes, kısa süre içinde EQA ve EQB modellerini de Türkiye’de satışa sunacak.


Yenilen elektrikli ZS son çeyrekte geliyor
DOĞAN Holding çatısı altında faaliyet gösteren Doğan Trend Otomotiv’in Türkiye distribütörlüğünü üstlendiği İngiliz kökenli MG, Türkiye’deki ilk yılını geride bıraktı. Köklü İngiliz geçmişine sahip markanın Türkiye’deki birinci yılı, İngiltere Başkonsolosluğu’nun Beyoğlu’ndaki tarihi binasında düzenlenen özel bir davetle kutlandı. Davetin en büyük sürprizi ise yeni uzun menzilli elektrikli ZS modeli oldu. Türkiye’de ilk defa tanıtılan yeni model ZS EV davetlilerden büyük ilgi gördü. Ortalamada 440 km, şehir içinde ise 596 km menzile ulaşan yeni ZS, tedarik problemleri nedeniyle ancak yılın son çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulacak.

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top