Sedef Kabaş’ı tutuklayan hakim kıdemsiz

Sedef Kabaş’ı tutuklayan hakim kıdemsiz
Gazeteci Sedef Kabaş’ı tutuklayan İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi Furkan Bilgehan Ertem’in HSK’nın belirlediği 4 yıllık kıdem şartını taşımadığı anlaşıldı. Ertem’in Osman Kavala’yı “casusluk”tan tutuklayan hakim...

Gazeteci Sedef Kabaş’ı tutuklayan İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi Furkan Bilgehan Ertem’in HSK’nın belirlediği 4 yıllık kıdem şartını taşımadığı anlaşıldı. Ertem’in Osman Kavala’yı “casusluk”tan tutuklayan hakim olduğu ortaya çıktı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; Ertem’in 3 yıl 10 aylık meslek kıdemi var, yargıya 2018’de avukatlıktan geçti. Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 21 Aralık’ta aldığı ilke kararına göre, hakimlerin İstanbul gibi birinci bölge yargı çevresinde sulh ceza hakimi olmak için 4 yıl aynı bölgede görev yapması gerekiyordu. Ertem ise bu kriteri taşımıyor. Hakim Ertem’in; iş insanı, aktivist Osman Kavala hakkında 9 Mart 2020 tarihinde “casusluk” iddiasıyla verilen tutuklama kararının altında da imzası olduğu ortaya çıktı.

HSK’nın şimdi ilk yetki kararnamesinde 4 yılı doldurmayan Ertem’i görevden alıp almayacağı bilinmiyor.

KİMSEYİ HEDEF GÖSTERMEDİM
Kabaş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde şüpheli sıfatıyla verdiği ifadede “Hiçbir kişi ve kurumu hedef göstermedim. Konuşmamın bütününde genel olarak düşük üslubu eleştiriyorum. Türkiye’deki toplumun düşük bir üslupla konuşmaya başladığını eleştiriyorum. Ve tam tersi hakarete, küfre gerek yok diyorum.” ifadelerini kullandı.

Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz ise müvekkili gözaltındayken Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün “Hak ettiği karşılığı bulacaktır” şeklinde paylaşım yapmasını eleştirdi. Poyraz, bu konuda yasal yollara başvuracaklarını ifade etti.

RTÜK OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, Twitter’da yaptığı paylaşımda RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in kurulu Pazartesi sabahı “olağanüstü toplantıya çağırdığını” söyledi.

Olağan toplantıların Çarşamba günleri yapıldığını belirten Taşcı, “Amaç Sedef Kabaş’ın sözleri nedeniyle TELE 1’e haddini bildirmek. Kabaş tutuklu! Bu neyin telaşı? Amaç belli Saraydan gelen talimatı bir an önce yerine getirmek” diye yazdı.

DÜNYA BASININDA YANKI UYANDIRDI

Kabaş’ın tutuklanması dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. BBC News, ana sayfasında da yer verdiği haberde, ‘Sedef Kabaş: Türk gazeteci bir atasözünü dile getirmekten hapse atıldı’ başlığını kullandı. The Guardian gazetesi ise haberi “Türkiye’de tanınmış gazeteci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten tutuklandı” başlığıyla verdi.

Reuters ajansı abonelerine geçtiği haberde, Kabaş’a yönelik suçlamanın temelinde ‘sarayla ilgili bir atasözünün bulunduğunu’ vurgularken Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasından bu yana binlerce kişinin ‘hakaret’le suçlandığını belirtti.

AMAÇ AKSU VE KABAŞ ÜZERİNDE HALKI KORKUTMAK

Gazeteci Fikret Bila, İYİ Parti lideri Meral Akşener’le görüşmesini kaleme aldı. Bila Akşener’in “İktidar herkesi korkutmaya çalışıyor. Bunlar kaybedeceğini anlamanın psikolojisine uygun davranışlar. Kaybedeceğini anlayan insan ne yapar; korkutmaya çalışır, güç kullanmaya yönelir. Ellerinde, tırnak içinde devlet gücü var. Hukuku da guguk yaptılar. Muhalefeti ve muhalif insanları korkutuyorlar. Amaçları Sezen Aksu ve Sedef Kabaş üzerinden halkı, muhalifleri, seçmeni korkutmak.” değerlendirmesini yaptığını söyledi.

BAROLARDAN TUTUKLAMAYA TEPKİ

Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada “Kanunda tutuklama gerekçesi olarak gösterilen ‘katalog suçlardan’ olmamasına rağmen bu isnat ile tutuklama yapılmış olması izaha muhtaçtır. Eleştirel ifade nedeniyle tutuklama yapılması, Sedef Kabaş nezdinde tüm yurttaşlar için bir gözdağı niteliğindedir.” denildi.

Önceki gün de TBB, “Gazetecilerin ifade özgürlüğü söz konusu olduğunda, özgürlük ve hak alanı çok daha geniş bir çerçevede ele alınmaktadır” ifadeleriyle bir açıklama yapmıştı.

2 NO’LU BAROYA AK PARTİ AYARI

AK Parti ve MHP’nin hazırladığı çoklu baro düzenlemesini destekleyen ve İstanbul 2 nolu barosunun kurulmasına öncülük eden Hukukçular Derneği’nden de tutuklamaya tepki geldi. Derneğin genel başkanı Ahmet Yılmaz, “Sedef Kabaş’ı söylediği çirkin sözleri nedeniyle en ağır şekilde eleştirdik. Fakat bu sözleri nedeniyle tutuklanması hukuka aykırıdır. İfade özgürlüğü o kadar geniş olmalı ki, kimin nasıl bir karaktere sahip olduğunu, ne düşündüğünü toplum öğrenebilmelidir” mesajını paylaştı.

AK Parti MKYK üyesi Mücahit Birinci ise, Yılmaz’ın paylaşımını alıntılayarak, “Hukukçular Derneği… Neden böylesiniz? Cumhurbaşkanına, Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret ediyor. Üstelik hakareti toplumda ciddi bir infiale sebep oluyor. Hadi 1 nolu Baro’ya alıştık da, tüm kritik zamanlarda sizden gelen bu tür çatal sese alışamadık.” sözleriyle eleştiride bulundu.

Birinci’nin açıklamasından saatler sonra İstanbul 2 No’lu Baro Başkanlığı imzasıyla Kabaş’ı eleştiren bir açıklama yayınlandı.