Şehir hastanelerinde skandallar zinciri

Şehir hastanelerinde skandallar zinciri
TBMM adına kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay, Sağlık Bakanlığı’na yönelik 2021 yılı denetim raporlarını yayınladı. GazeteDuvar.com.tr’den Müzeyyen Yüce’nin aktardığına göre raporda, Türkiye’deki şehir hastanelerinde...

TBMM adına kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay, Sağlık Bakanlığı’na yönelik 2021 yılı denetim raporlarını yayınladı. GazeteDuvar.com.tr’den Müzeyyen Yüce’nin aktardığına göre raporda, Türkiye’deki şehir hastanelerinde görüntüleme ve laboratuvar işlemlerinde yaşanan gecikmeler dikkat çekti. Sayıştay denetçileri cezai yaptırım uygulanmasını istedi.

‘BAZI CİHAZLAR ÇALIŞMIYOR, FİLMLERİ İDARİ PERSONEL ÇEKİYOR’
Yerinde yapılan incelemelerde görüntüleme hizmetleri kapsamında, yoğunlukla nükleer tıpla ilgili randevu verme sürelerinin aşıldığına dönük örneklere yer verilen raporda, bu hizmetlerin büyük bölümünün idari personel eliyle yapıldığı ortaya kondu:

· Konya Karatay Şehir Hastanesinde, Nükleer tıp bölümünde gerekli cihaz ve alt yapı eksikliği dolayısıyla Myokard PET, Beyin PET, Lenfosintigrafi ve Tiroid Uptake Çalışması tetkiklerin istenildiği halde çalışmıyor.

· Film ve Digital SUT kodlu tetkiklerin çalışılabilmesi için görevli şirket tarafından mobil röntgen cihazlarının temin edilmediği ve bu tetkiklerin kamu hastanelerinden devralınan cihazlar ile idare personel vasıtasıyla çekildiği anlaşıldı.

· Kayseri Şehir Hastanesinde, nükleer tıp bölümünde Tiroid uptake çalışması, Intraoperatuar gama probe uygulaması, Sentinel lenf nodu sintigrafisi SUT kodlu işlemlerin uygun cihaz parkuru ve altyapı sağlanamamasından dolayı istenildiği halde çalışılamadığı anlaşıldı.

· Mersin Şehir Hastanesinde, Film ve Digital SUT kodlu tetkiklerin çalışılabilmesi için görevli şirket tarafından mobil röntgen cihazlarının mülkiyeti şirkete ait olmak üzere getirildiği ve bu cihazlarla ilgili çekim işlemlerinin idare personeli eliyle yürütüldüğü anlaşıldı.

· Ankara Bilkent Şehir Hastanesinde, Film ve Digital SUT kodlu tetkiklere ilişkin hizmetin görevli şirket eliyle yürütülemediği, bu tetkiklerin idare personeli vasıtasıyla çekildiği anlaşıldı.

Raporda şehir hastanelerinde laboratuvar tetkiklerine ilişkin de gecikme ve aksaklıklar olduğu kaydedildi. Kentlerdeki şehir hastanelerine göre yaşanan aksaklıklar raporda şu şekilde yer aldı:

· Mersin Şehir Hastanesinde test grubu bazında rutin istemli tetkiklerde ortalama yüzde 8,28, acil istemli tetkiklerde ise ortalama yüzde 61,56’ya varacak seviyede gecikmeler meydana geliyor.

· Konya Karatay Şehir Hastanesinde, 2021 yılı Ekim ayında yapılan toplam 1 milyon 45 bin 394 adet testten 140 bin 336’sında gecikme oldu ve bu da yüzde 13,42 oranına tekabül ediyor.

· İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde bazı test gruplarında yüzde 37’lik bir orana tekabül edecek düzeyde gecikme meydana geldi.

· Kayseri Şehir Hastanesinde tetkik bazında hedef süre ve ortalama süre bakımından gecikmeler yaşandı.

· Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesinde HbA1c’de yılın genelinde gecikmeler meydana geldi.