Senato için nefes kesen yarış

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 10, 2022 / 11:44

ABD’de önceki gün Kongre’nin alt kanadı olan 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve üst kanadı olan 100 üyeli Senato’nun da 35 üyesi için seçim yapıldı.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Parti yarışı önde götürüyor. Senato’da ise nefes kesen yarışın galibini belirlemede Nevada ve Arizona’daki sonuçlar belirleyici olacak.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin elinde 49, Demokratların elinde 48 koltuk var. Henüz sonuçları netleşemeyen eyaletlerden Arizona’da Demokrat, Nevada’da ise Cumhuriyetçi adayın önde olduğu hesaba katıldığında bu denge 50’ye 49 seviyesine gelebilir.

Senato’daki çoğunluğu belirleyecek kritik eyaletlerden Georgia’da ise hiçbir aday yüzde 50 barajını aşamadığı için seçimler 6 Aralık’taki 2. tura kaldı. Senato’nun kaderinin, Georgia’daki seçimlere kadar belli olmayabileceği de belirtiliyor.

Mevcut düzende Senato’da 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat senatör bulunuyor. 51 senatör sayısına ulaşan taraf, Kongre’nin bu kanadında çoğunluğun da sahibi olacak. Denge yine 50’ye 50’de kalırsa Demokrat Başkan Yardımcısı Kamala Harris, aynı zamanda Senato Başkanı olduğu için eşitliği bozacak ve Senato’nun kontrolü Demokratlarda kalacak.

Sonuçlar, Donald Trump’ın 2024’te yeniden başkanlık yarışına girip girmemesinde de belirleyici olacak. İlk sonuçların ardından Florida’daki evinde bir kutlama partisinde konuşan Trump, desteklediği adayların büyük bir başarı kazandığını söyledi.

Trump, destek verdiği 330 adaydan, 224’ünün kazanmasının beklendiğini iddia etti. Ancak resmi olmayan sonuçlar çok da Trump’ı doğrulamıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top