Sensör uyarı verdi mi, vermediyse neden?

Sensör uyarı verdi mi, vermediyse neden?
Türkiye Maden Mühendisleri Odası olay yerindeki incelemelerinin ardından, içerisinde soruları da barındıran bir açıklama yaptı.Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, her maden faciasının ardından dile getirilen, “Trafo...

Türkiye Maden Mühendisleri Odası olay yerindeki incelemelerinin ardından, içerisinde soruları da barındıran bir açıklama yaptı.

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, her maden faciasının ardından dile getirilen, “Trafo patlaması” bahenesinin arkasına Amasra’da da sığınılmaya çalışıldığını söyledi, “Ama inandırıcı olmayacağı düşünülmüş olsa gerek ki bundan vazgeçildi” dedi.

Yüksel açıklamasında grizu patlamasının nasıl meydana geldiğini detaylı bir biçimde açıkladı, “Grizu patlaması, kritik konsantrasyona ulaşmış metan gazının ve yeterli oksijenin ateş kaynağına ulaşması ile meydana gelir” hatırlatması yaptı, “Ölümlerin nedeni, grizu patlaması sonucu oluşan yüksek sıcaklık ve şok dalgası nedeniyle yanma ve ortama yayılan karbonmonoksit zehirlenmeleridir” tespitini dile getirdi.

Benzer durumlarda madencilerin imdadına yetişen metan sensörü, kaza soruşturmasındaki en kritik nokta. Ayhan Yüksel, “Gaz izleme sistemi verilerine Odamızca ulaşılamamıştır. Metan sensörünün kritik seviyede uyarı verip vermediği, verdiyse ne çeşit önlemler alındığı, uyarı vermediyse nedenlerinin incelenmesi gerekmektedir” dedi.

Madencilik sektörünün hassasiyetini dile getiren Yüksel, kader ve fıtrat anlayışan tepki gösterdi, “Bilim ve tekniğin gereklerini uygulamak yerine, yaşanan kayıpları kader ve fıtrat anlayışıyla açıklamak bu tür kayıplarını gelecekte de yaşanacağını düşündürmektedir. TTK gibi kamu kurumları her türlü siyasi baskıdan arındırılarak madencilik işletme kurallarına göre yönetilmelidir” dedi.