Şentop da yok dedi, rapor buhar mı oldu?

Şentop da yok dedi, rapor buhar mı oldu?
15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere kurulan Meclis komisyonunun raporunun akıbeti tartışmaları sürüyor. 4 Ekim 2016’da kurulan ve üç aylık çalışma süresi 4 Ocak 2017 tarihinde dolan komisyon için uzatma kararı alınmamıştı.Komisyonun...

15 Temmuz darbe girişimini araştırmak üzere kurulan Meclis komisyonunun raporunun akıbeti tartışmaları sürüyor. 4 Ekim 2016’da kurulan ve üç aylık çalışma süresi 4 Ocak 2017 tarihinde dolan komisyon için uzatma kararı alınmamıştı.

Komisyonun raporu ise Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmemiş, internet sitesine yüklenmemişti. O tarihten bu yana belirsizliğini koruyan raporun akıbetini Meclis sayfasından sorgulayınca ‘hükümsüzdür’ ibaresiyle karşılaşılmaktaydı.

15 Temmuz’un altıncı yılında bir kez daha gündeme gelen rapora ilişkin Meclis Başkanlığı’ndan açıklama geldi.

Açıklamada rapor için “TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmamaktadır” dendi.

Raporun, Genel Kurul’da görüşülmediği hatırlatılarak şunlar yazıldı:
“TBMM İçtüzüğü hükümleri gereğince hukuken (resmi anlamda) Meclis Araştırması Komisyonu Raporu niteliğini taşıyan bir rapor bulunmamaktadır. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz 27. Yasama Döneminde TBMM İçtüzüğü’nün 77’nci maddesi uyarınca hükümsüz hale gelen söz konusu Meclis Araştırmasına ilişkin olarak TBMM Başkanlığı’nca, 26. Yasama Dönemi’nde yaşanılan süreçlerin açıklanması dışında, yapılabilecek yeni bir hukuki işlem bulunmamaktadır.”

15 Temmuz raporunun neden yayınlanmadığını Şentop’a sorun
15 Temmuz Darbe Girişimi Komisyonu Başkanı AK Partili Reşat Petek, raporun neden yayımlanmadığına dair soruya, “Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman’a” yanıtını verdi.

Petek, Halk TV yazarı İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtladı.

-Rapor neden yayınlanmadı?
Onu TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sorabilirsiniz. Veya İsmail Kahraman’a… Biz Kahraman’a teslim ettik. (Rapor) Tekemmül etti. Ama meclis genel kurulunda görüşülmedi. İşin özeti bu.

-Yani, rapor basıldı fakat yayınlanmadı.
Meclis Başkanlığı’na teslim ettik.

-Neyi?
Fiziken basılmış raporu.

-Kırgın mısınız?
Şunu söyleyeyim: Meclis’in web sitesinde ‘Komisyon raporu vermedi, hükümsüzdür’ diye bir cümle yazılı. Bu tarihi gerçekleri tersyüz eden bir açıklama. Böyle bir şey yazılmaması lazım. Doğru değil. Gerçeği yansıtmıyor.

-Raporunuz AK Parti tarafından rahatsız edici mi bulundu?
Böyle bir yoruma katılmam.

-Ama kamuoyu rapordan yararlanamıyor. Devlet ‘Böyle bir rapor yok’ diyor.
Biz görevimizi yaptık. Meclis başkanının da yapması gerekiyor.