Şenyaşar katliamına 4 yıl sonra tutuklama

Şenyaşar katliamına 4 yıl sonra tutuklama
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, 14 Haziran 2018 tarihinde seçim çalışmaları sırasında 3’ü Şenyaşar Ailesi’nden olmak üzere 4 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında AKP MKYK üyesi eski...

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde, 14 Haziran 2018 tarihinde seçim çalışmaları sırasında 3’ü Şenyaşar Ailesi’nden olmak üzere 4 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında AKP MKYK üyesi eski milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 4 kişi “Kasten adam öldürme ve delilleri karartma” suçlamasıyla 4 yıl sonra tutuklandı.

Önceki gün gözaltına alınarak emniyete götürülen zanlılardan 2’si ifadelerinin ardından serbest bırakılırken 9 kişi sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edilmişti. Savcılık 2 kişiyi serbest bırakırken 7 kişiyi ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti.

Hâkim karşısına çıkarılan zanlılardan İbrahim Halil Yıldız’ın ağabeyi Celal Yıldız ile Mikail Şimşek, İbrahim Şimşek ve Müslüm Yıldız “Kasten adam öldürme ve delilleri karartma” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderilirken diğer 2 zanlı daha adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 4 yıl önce yaşanan olayla ilgili soruşturma ise sürüyor.

DÜKKANDA SALDIRI, HASTANEDE LİNÇ
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP’den milletvekili adayı olan İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları seçim çalışmaları sırasında iş yerlerini ziyaret ettiği Şenyaşar Ailesi’yle tartışma yaşamıştı. Tartışmanın ardından AKP’li Yıldız’ın yanındakiler kısa süre sonra uzun namlulu silahlarla geri gelmiş dükkanlarında Şenyaşar Ailesi’ne saldırmıştı. Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

Saldırı sırasında AKP’li milletvekilinin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da bulunamayan bir silahtan çıkan mermi ile yaşamını yitirmişti.

AKP’li Yıldız’ın yakınları, Suruç Devlet Hastanesi’ne götürülen yaralıların peşinden hastaneye gitti. Celal ve Adil Şenyaşar, ağır yaralıydı. Henüz getirilmişlerdi ve doktorlar onları kurtarmaya çalışıyorlardı. Yıldız’ın yakınları doktorları darp edip tehdit ederek sedyedeki Şenyaşar kardeşleri linç ederek katlettiler. Çocukları için hastaneye koşan baba Hacı Esvet Şenyaşar, çocuklarının linç edilmesine tanıklık ederken o da eşi Emine Şenyaşar’ın gözleri önünde katledildi.

Saldırıyla ilgili hemen gizlilik kararı alınarak haberlerin verilmesi engellenmeye çalışıldı. İktidar yanlısı medyada PKK’lıların seçim çalışması sırasında AKP’lilere saldırdığı yolunda haberler kullanıldı, Erdoğan dahil iktidar temsilcileri de bu yönde açıklamalar yaparak Şenyaşar Ailesi’ni suçladı.

Olayla ilgili soruşturma, aynı gün olmasına rağmen işyeri ve hastane olarak iki ayrı dosyaya ayrıldı. İşyeri dosyası ile ilgili açılan davada, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. Hastanede yaşanan katliama dair 4 yıldır “gizlilik” kararı ile yürütülen soruşturma dosyasında ise cuma günü ilk gözaltılar yaşandı.

Emine Şenyaşar ve saldırılardan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar ise 412 gündür Şanlıurfa Adliyesi önünde işyeri dosyasından tutuklanan Fadıl Şenyaşar’ın serbest bırakılması ve hastane dosyasının davaya dönüşüp yargılamanın başlaması için “adalet nöbeti” tutuyor.