Serbest döviz fonlarına yüzde 15 vergi

Serbest döviz fonlarına yüzde 15 vergi
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklik ile serbest döviz fonlarında yüzde 15 stopaj oranı kesilecek.Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile portföy işletmeciliği kazançları için kesilecek...

Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklik ile serbest döviz fonlarında yüzde 15 stopaj oranı kesilecek.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile portföy işletmeciliği kazançları için kesilecek stopaj oranı yüzde 0’dan yüzde 15’e çıkartıldı. SPK tarafından söz konusu fonların portföy dağılımında yabancı menkul kıymetlerin payını yüzde 3 ile sınırlarken, yerlilerin yurtdışında ihraç ettikleri kıymetlerin payı ise yüzde 30’la sınırlandırıldı.
Öte yandan bugün yürürlüğe giren karar göre, SPK serbest döviz fonlarının ihracı ile bu fonlara dönüşüm ve pay grubu oluşturmak suretiyle döviz cinsinden pay alım satımının yapılmasına yönelik başvuruların yeni bir karar tarihine kadar değerlendirmeye alınmaksızın işlemden kaldırılmasına karar verdi.
SPK’nın aldığı diğer kararlar şu şekilde:
Serbest döviz fonlarının portföylerine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yerli ihraççılar tarafından döviz cinsinden yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları sadece ilk ihraç aşamasında satın alınarak dahil edilebilecek. Bu araçlar yurt dışındaki ikincil piyasalarda yapılan alım işlemleri ile fon portföylerine dahil edilemeyecek.
Serbest döviz fonlarının portföylerine dahil edilen Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yerli ihraççılar tarafından döviz cinsinden yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikalarının toplamı fon toplam değerinin yüzde 30’unu aşamayacak. Söz konusu fonlar tarafından bu varlıklardan yeni alım yapılmamak şartıyla 30.04.2023 tarihine kadar anılan portföy sınırlamasına uyum sağlanması gerekecek.
Cumhurbaşkanı kararıyla, hem vergi gelirinin artırılması hem de dövize olan talebin azaltılması hedeflenirken, Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, hükümetin karar ile tasarrufları gayrimenkule yönlendirmeyi hedeflediğini belirtti.
‘DOLAR NE ZAMAN KARABORSAYA DÜŞECEK’
Ekonomist Atilla Yeşilada’dan ise konuya ilişkin ilginç bir yorum geldi. Yeşilada, “Bütün döviz işlemlerini yasaklarsanız, dolar düşer tabii. Soru şu: Ne zaman dolar karaborsaya düşecek?” dedi. Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, “Gece yatıyoruz sabah bir karar: Kural değişmiş. Ondan sonra soruyoruz niye CDS primi dünyanın en riskli ekonomileriyle aynı grupta diye” paylaşımıyla tepki gösterdi.