‘Sermaye piyasasında acayip işler oluyor’

‘Sermaye piyasasında acayip işler oluyor’
Gelecek Partisi kurucularından iktisatçı Prof. Dr. İbrahim M. Turhan, Borsa İstanbul’da yaşananlarla ilgili sosyal medya hesabından “Sermaye piyasasında acayip işler oluyor” diyerek AKP iktidarının ekonomi yönetimini eleştirdi....

Gelecek Partisi kurucularından iktisatçı Prof. Dr. İbrahim M. Turhan, Borsa İstanbul’da yaşananlarla ilgili sosyal medya hesabından “Sermaye piyasasında acayip işler oluyor” diyerek AKP iktidarının ekonomi yönetimini eleştirdi. Prof.Dr. Turhan şu değerlendirmeyi yaptı:

· Anlaşılan ekonomi yönetimindeki “seviye savunma saplantısı” sadece döviz kuru ile sınırlı değil. 50 işlem gününde, başlangıçtaki seviyesinin 2,5 katından daha yüksek bir yere ge(tiri)len banka endeksi yüzde 33 düşünce “müdahale” geldi.

· Borsa endeksindeki olağan dışı hareket ekonomi yönetimi tarafından en üst düzeyde kutlandığında böyle olur. Sermaye piyasasındaki düzenleyici-denetleyici kuruluşların, piyasa işleticilerinin ve diğer finansal altyapı birimlerinin süreçteki yaklaşımları ve tavrı da dikkat çekici.

· Borsa işlemlerinde sürekli müzayedeyi durdurma, açığa satış yasağı, vb. önlemler sistemik risk ve çöküş tehlikesi varsa kullanılır. Takas ve teminat işlemleri sadece risk yönetimi bakış açısıyla, şeffaf ve nesnel biçimde, kurallara uygun yürütülmelidir.

· Her şeye rağmen işleyişi açısından güven veren sermaye piyasası konusunda kuşku uyandıracak işlere kalkışmak ülkenin geleceğine telafisi çok zor kalıcı hasar verir. Hiç kimse aklından çıkarmamalıdır ki bugünlerin yarınları da var…