SEZEN AKSU'YA EN BÜYÜK TEPKİ ERDOĞAN'DAN Hz. Adem ve Havva'ya kimse dil uzatamaz

SEZEN AKSU'YA EN BÜYÜK TEPKİ ERDOĞAN'DAN Hz. Adem ve Havva'ya kimse dil uzatamaz
Ünlü şarkıcı, besteci ve şarkı sözü yazarı Sezen Aksu'nun 2017 yılında müzisyen Yaşar Gaga ile çıkardığı "Şahane Bir Şey Yaşamak" adlı şarkı gündem oldu. Şarkıda geçen, "Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete....

Ünlü şarkıcı, besteci ve şarkı sözü yazarı Sezen Aksu'nun 2017 yılında müzisyen Yaşar Gaga ile çıkardığı "Şahane Bir Şey Yaşamak" adlı şarkı gündem oldu. Şarkıda geçen, "Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e..." sözleri tartışma yarattı. Sanatçıya destek verenler olduğu gibi, eleştirenler de oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma namazından sonra yaptığı açıklamada, Sezen Aksu'nun şarkısı üzerinden başlayan tartışmalara isim vermeden katıldı. Erdoğan, "Hakaretlerin bini bir para. Bütün bunların karşısında dimdik duracak olanlar sizlersiniz. Hz. Adem efendimize kimsenin dili uzanamaz. O uzanan dilleri yer geldiğinde koparmak bizim görevimizdir. Havva validemize kimsenin dili uzanamaz. Onlara da had bildirmek bizim görevimizdir" dedi.

BAHÇELİ VE DİYANET’TEN DE TEPKİ GELMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, geçen pazartesi günü herhangi bir isim vermeden yaptığı açıklamada, "Dini şahsiyet, sembol ve değerlerle ilgili özensiz tutum ve davranışlarda bulunulması, en hafif tabirle saygısızlıktır” demişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "Yazdığı ucube bir şarkının sözleri arasında Hz. Adem ve Hz. Havva'ya cahil diyen şuursuz bir sanatçıya diyorum ki serçeysen serçeliğini bil, sakın kuzgunluğa heves etme" ifadelerini kullanmıştı.

“BU HALKI SANATÇIYA KARŞI KIŞKIRTMAKTIR”

Sanatçı Müjde Ar, Halk TV'de yaptığı açıklamada yakın arkadaşı Aksu'ya desteğini vurguladı ve şunları söyledi:

“Sözün bittiği yerdeyiz, vahimden de öte. Siyasetçi değilim ama Cumhurbaşkanına şunu hatırlatmak isterim; Anayasa'nın 64. maddesi devletin sanat ve sanatçılarını korumasını ve desteklemesini emreder.

Anayasa bildiğim kadarıyla 'dil kopartma' diye bir görev vermiyor, hükümete, devlete ve siyaset insanlarına. Şimdi AKP Hükümeti ise ne yapıyor bu açık hükme rağmen, yıllardır sanatçılara baskı yapıyor, sanat eserlerine sansür uyguluyor. Sıra sanatçıların dilinin kopartılmasına mı geliyor? Bu dil koparma meselesinin camide dile getirilmesi ve bu görevin açıkça tarikatlara verilmesi korkunç bir tehdittir. Bu halkı sanatçıya karşı kışkırtmaktır. Sanat özgür ve özerktir. Kimsenin tarifiyle yapılmaz. Hiçbir sanatçının hayati güvencesi olmadığını düşünüyorum. Bu dilden vazgeçilmesini ve özür dilenmesini istiyoruz.”

Öte yandan halktv.com'tr'nin Erdoğan'ın sözlerini içeren haberi Facebook tarafından şiddet içerdiği gerekçesiyle engellendi.

“TÜRKİYE'Yİ 3'ÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİNE ÇEVİRMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ”

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Erdoğan’ın Aksu’yu hedef almasına tepki gösterdi: “Karşımızda artık tükenmiş, umudunu hamasete gerilim ve şiddete bağlamış bir Tayyip Erdoğan var. Sezen Aksu'yu hedef göstermenize sessiz kalacak değiliz. Türkiye'yi sanatçılarının, aydınlarının, gençlerinin sindirildiği bir 3'üncü dünya ülkesine çevirmenize izin vermeyeceğiz.”