Sıfır otomobillere az kalsın ‘ekspertiz’ zammı gelecekti

Sıfır otomobillere az kalsın ‘ekspertiz’ zammı gelecekti
KISA bir süre önce Meclis’e dikkat çeken bir kanun teklifi sunulmuş. İçişleri Komisyonu’na sunulan bu kanun teklifine göre ikinci el araç alımında zorunlu hale getirilen ekspertiz raporunun sıfır araç alımı için de uygulanması...

KISA bir süre önce Meclis’e dikkat çeken bir kanun teklifi sunulmuş. İçişleri Komisyonu’na sunulan bu kanun teklifine göre ikinci el araç alımında zorunlu hale getirilen ekspertiz raporunun sıfır araç alımı için de uygulanması istenmiş. Şaka değil gerçek. Sıfır otomobiller için ekspertiz raporu alınmayıp, tramer kaydının da sorgulanmadığına değinilen teklifte, sıfır araçların da kazalı çıkabildiği, bayilere sevki ya da bekleme süresi içerisinde çeşitli hasarlara maruz kalabildiği ve bu araçların yetkili bayiler tarafından tamir ettirildiği, bu durumun bildirilmemesi halinde ise vatandaşın maddi ve manevi kayba uğradığı vurgulanmış.
TEKLİF ŞOK ETTİ
Önceki gün Clubhouse’da böyle bir kanun teklifini son anda fark ettiklerini söyleyen Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, “Bu teklifi görünce gerçekten şok olduk. Sıfır araca ekspertiz dünyada görülmemiş bir şey. Durumu anlatınca bu hatadan dönüldü ve teklif geri çekildi” yorumunu yaptı.
MİNİMUM 200 TL
Düşünsenize bu kanun teklifi kabul edilseydi, 2020’de Türkiye’de satılan 800 bine yakın sıfır araç için ekspertiz raporu alınması gerekecekti. Yani bir ekspertiz raporunun minimum 200 TL olduğu düşünülürse, bu yolla birilerine durduk yere 160 milyon TL’lik gelir kapısı yaratacaktı. Kuşkusuz bu bedellerde araç fiyatlarına yansıtılacak, zaten yüksek vergilerden bunalmış tüketiciler bir de ekstra bunun bedelini ödeyecekti.
Allahtan OYDER yetkilileri son anda yetişmiş de bu saçma teklifi geri çekmeyi başarmış.