Sigara ve alkole, tarikatları sevindiren bir yasa daha!

Sigara ve alkole, tarikatları sevindiren bir yasa daha!
AKP iktidara geldiğinden beri tütün ve alkolden alınan vergi tutarları rekorlar kırarken üretimi, üreticiyi zora sokacak yeni düzenlemeler devreye girdi. Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile...

AKP iktidara geldiğinden beri tütün ve alkolden alınan vergi tutarları rekorlar kırarken üretimi, üreticiyi zora sokacak yeni düzenlemeler devreye girdi. Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı.

AKP lideri Erdoğan’ın sigaraya ve alkollü içkiye dini gerekçelerle karşı olduğu biliniyor. 2011 yılında bir konuşmasında özgürlükçü olduğunu savunurken, “Kimin yaşam tarzına müdahale ettik. Kimin giyimine kuşamına müdahale ettik. Ne kadar viski, bira tüketiyorsun dedik mi? İsteyen istediği kadar içiyor. Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar” ifadesini kullanmış, alkol tüketenlere öfkesini ortaya koymuştu. Ancak özellikle son yıllarda tarikat ve cemaatlerin istekleri doğrultusunda alkol tüketildiği ve ahlaka aykırı davranış iddialarıyla özellikle festivaller, konserler iptal ediliyor.

İZİNSİZ TÜTÜN ÜRETİMİNE HAPİS CEZASI

Yeni kanunla birlikte Ürün İzleme Sistemi’ne müdahale edenlere üç seneden sekiz seneye kadar hapis cezası verilecek, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan ya da bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar (yani kaçak üretim), 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınacak.

HAYAT TARZI DAYATMASI

Teklifin Meclis Genel Kurulu'nda 30 Kasım günü kabul edildiği oturumda İYİ Parti Grubu adına söz alan İzmir Milletvekili Aytun Çıray, iktidarın tütün ve alkollü içkilere zam yaparken bir taşla iki kuş vurmayı hedeflediğini dile getirmişti. Türkiye’nin Avrupa’da alkol tüketiminde sonuncu sırada yer aldığını belirten Çıray, şu şekilde konuştu:

“Alkollü içki tüketimini daha da azaltmak sosyolojik olarak mümkün olmadığı gibi, devletin ölçüsüz vergilendirme yoluyla bir hayat tarzı dayatması anlamına geldiği için kabul edilebilir bir politika olarak yürümemiştir. Resmen örtülü ve dolaylı bir ayrımcılık yapılmaktadır. Hükümetin ikinci hedefi de zamlarla vergi gelirlerini artırmaktı. Bu hedefin de gerçeklerin duvarına çarpıp tuzla buz olması kaçınılmazdı; nitekim öyle oldu. Tüketiciler, tütün ve alkollü içkilerde kaçak ürünlere yöneldikleri için hedeflenen vergi gelirlerinin bir hayli altında vergi gelirleri elde edilmiştir.”

ALLAH SİZİ ISLAH ETSİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da iktidarın yerli tütün üreticisini mağdur ettiğini ileri sürerek, “Her şey memlekette bitti, Adıyamanlının, Malatyalının, Urfalının Tokatlının tütünü kaldı, Allah sizi ıslah etsin” ifadelerini kullanmıştı.

2 MİLYAR ADET KAPASİTE ZORUNLU

Makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi üretmek isteyenler için yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip tesis kurma zorunluluğu getirildi. Aynı markadan olmak şartıyla sigaranın ithalatında aranan yurt içi üretim şartı, makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi ithalatında da aranacak.