Besim Güçtenkorkmaz

Besim Güçtenkorkmaz

Şike iddianamesinde adı geçmişti, Futbol Hakem Komitesi Başkanı oldu

Futbolda enteresan işler oluyor. Hakem camiasında ise yer yerinden oynuyor. MHK’ya yeni başkan ataması yapıldıktan sonra hakemler arasında öyle bir telefon trafiği var ki, şaşkınlıktan kimse ne diyeceğini bilemiyor.
2002 yılında hakemlikte yaşanan Şike davasından haklarında iddianame düzenlenen 11 isimden birisi olan eski hakem Ferhat Gündoğdu’nun, Merkez Hakem Komitesi Başkalığına getirilmesi, spor kamuoyunda çok büyük şaşkınlık yarattı.
Yeni MHK Başkanı, Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir tarafından resen atandı. Ama yeni MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, bu kez Futbol federasyonu Başkanı Nihat Özdemir için ateşten gömlek olacak. Çünkü yeni MHK Başkanı, aynı zamanda Nihat Özdemir’in emekli korgeneral olan kayınbiraderi Mehmet İyidil’in Personel Subaylığını yapan eski bir hakem.

Nihat Özdemir Federasyon başkanı olunca, kayınbiraderinin personel subayı olan emekli Albay Ferhat Gündoğdu da o dönem MHK’nin yedek listesinde yer bulmuş. Kimsenin hakemlikten ve spor yöneticiliğinden pek tanımadığı Ferhat Gündoğdu, Serdar Tatlı’nın ayrılması ile boşalan MHK Başkanlığı koltuğuna 2 gün önce tepeden inme geldi oturdu.
2002 yılında yayınlanan birçok gazetede yer alan haberlere göre, Ferhat Gündoğdu hakkında hakemlik döneminden kalma hiç de hoş olmayan iddialar var. Hatta bu iddialarla ilgili olarak o dönem TBMM’de araştırma komisyonu kurulması bile istenmiş. Kadıköy Cumhuriyet savcısı Eren Gönen tarafından 2002 yılında hazırlanan Şike iddianamesinin tamamı oldukça uzun. İddianameden, telefon konuşma metinleri, kasetler ve tutanaklar delil olarak gösterilmiş. Dileyenler, 18 Mart 2002 tarihinde yayınlanan gazetelerdeki detaylı iddianame haberlerine, internet araması ile kolaylıkla ulaşabilirler. Hürriyet ve Sabah gazeteleri, o günlerde bu şike davasını manşetlerine taşımış.
Kadıköy Cumhuriyet savcısı Eren Gönen’in 2002 yılında hazırladığı 5 sayfalık iddianamede, bugünün MHK başkanı olan Ferhat Gündoğdu ile ilgili bir pasaj var. Aynen şöyle deniliyor:
"İstanbul'da 8 Aralık 2001 günü oynanan Göztepe-Gaziantepspor maçında sanıklardan Sadık İlhan'ın orta hakem, Kenan Kozak ve Nurhan Altınsaat'ın yardımcı hakem, Ferhat Gündoğdu'nun da 4. hakem olarak görev aldığı, bu maçtan bir gün önce 7 Aralık 2001 günü Beyoğlu'nda bulunan Euro Plaza Oteli'nde sanıklar Sadık İlhan, Kenan Nurhan Altınsaat, Kenan Kozak ve Ferhat Gündoğdu'ya kadın verildiği ve parasının sanık Ali Fevzi Bir tarafından ödendiği, bu maçı Gaziantepspor'un 3-1 kazandığı görülmüştür."
Gönderilen tele kadınlardan Dilek Uzun, 2002’de emniyette verdiği ifadede, Ferhat Gündoğdu ve diğer hakemlerle, otel odasında nasıl birlikte olduklarını tüm ayrıntıları ile anlatıyor. Bu ayrıntılar da o günün gazetelerinde geniş yer bulmuş. Dileyenler o dönem gazetelerde “şikenin kadınları” başlığı ile yer alan bu ifadelere de internet araması ile ayrıca ulaşabilir.

Ferhat Gündoğdu, yapılan yargılamada, Şike vakasının gerçekleştiğine yönelik bir bulguya yargıda ulaşılamadığı için beraat etti. Geriye iddianame ve ifadeler kaldı.
Pekiyi adı 2002 yılı şike davasında yer alan Ferhat Gündoğdu, “temiz futbol” sloganını benimseyen Türkiye Futbol Federasyonunun en kritik yeri olan MHK’ya nasıl başkan oldu?
Benim bildiğim kadarıyla hakem camiası bu atamadan sonra çok şaşkın. Önümüzdeki günlerde neler olacak, konudan yeni yeni haberdar olan Futbol Kulüpleri nasıl bir tavır gösterecek, merakla bekliyor olacağız.

GOLF’E YILDIRIM DEMİRÖREN
Golf Federasyonu Başkanlığına Yıldırım Demirören’in getirileceğini daha önce yazmıştık. Gerçi Federasyon Başkanlıkları için seçim yapılıyor ama seçim, herkesin bildiği gibi formaliteden yapılıyor. İktidarın işaretlediği kişiler, seçimi kolayca kazanıyor. Hatta karşılarına rakip bile çıkamıyor. Golf Federasyonu Başkanlığına medya patronu Yıldırım Demirören, daha önce bu sütunlarda yazdığımız gibi adaylık için başvurdu. Başka aday çıkamayacağı için seçilmesi garanti. Bakalım, Demirören’in gazetelerinin spor sayfalarında, golf yazarlığı için nasıl bir yarış olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Besim Güçtenkorkmaz Arşivi