Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Sıkıysa Yakala!

Dünyanın elektrikli araç ve batarya üretim üssü olan Çin, bu yıl sonunda yaşanan çip krizine rağmen 3 milyon adedin üzerinde elektrikli araç satışına ulaşmaya hazırlanıyor. Bu durum Çin’de 300’ün üzerinde yeni nesil elektrikli araç markasının doğmasını sağlarken, teknolojide dünya devlerine tam anlamıyla gözdağı veriyorlar.

Geçen hafta eş zamanlı bir şekilde Çin’in Guangzhou ile ABD’nin Los Angeles (LA) şehirlerinde kapılarını açan uluslararası otomobil fuarları büyük ses getirdi. Özellikle elektrikli araçlar konusunda Çinli markaların geldiği nokta herkesi şaşırttı. Hyundai, Kia, Porsche, Mazda, Toyota, Subaru ve BMW gibi geleneksel markalar yeni modellerini LA fuarında sergilerken, Çin’deki fuar ise tam anlamıyla geleceğe ışık tutan bir ‘elektrik şov’ olarak gerçekleşti.

DEVLERE GÖZDAĞI VERDİLER
300’e yakın elektrikli araç (EV) markasına sahip Çin’de yeni nesil markaların sergilediği elektrikli otomobiller adeta dünya devlerine büyük bir gözdağı verdi. 2-3 yıllık yeni nesil markalar Guangzhou fuarında hem menzil hem şarj süreleri hem de otonom (sürücüsüz) teknolojileri açısından geldikleri noktayı gözler önüne serdi. Geleneksel markaların daha yanına bile yaklaşamadığı bu gelişmeler, gelecekte otomotiv endüstrisinin kontrolünün Çin’de olacağı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

3 MİLYON ELEKTRİK OTO SATIŞI
Çin fuarında birkaç model 1000 kilometre menzilin üstüne çıkarken, 5 dakika şarjla 200 km, 10 dakika şarjla 400 km menzil sunan yeni nesil hızla şarj teknolojileri de izleyenleri şaşırttı. İlk kez 6 lidara sahip otomobillerin bile sergilendiği Çin’de bir çok marka otonom sürüşte 4’üncü seviye düzeyine çıkmış durumda. Sonuç olarak bu yılın sonunda 3 milyonun üstünde elektrikli aracın satılması beklenen Çin, geleceğin dünyasına şekil verip, yöneteceğini herkese açık bir şekilde gösterdi.

5 dakikada 200 km!

Norveç’le uluslararası pazarlara açılmaya da başlayan Çinli Xpeng, G9 ismiyle yeni global SUV modelini tanıttı. Menzil ve fiyat bilgisinin paylaşılmadığı araç XPILOT isimli 4.seviye otonom sürüş sistemine ve 5 dakika şarjla 200 km menzil teknolojisine sahip.

Tek şarjla 1008 km

Çinli GAC’ın bünyesindeki Aion markası Guangzhou fuarında elektrikli LX Plus modelini tanıttı. 2.9 saniyede 100 kilometre hıza çıkan 725 beygir gücündeki araç, 144 kW/h kapasitesindeki bataryasıyla toplam 1008 kilometre menzile sahip.

10 dakika şarj et, 401 kilometre git

BU da Çinli Great Wall’ın yeni elektrikli markası Mecha Dragon’ın ilk modeli. 802 kilometre menzile sahip araç, 10 dakika hızlı şarjla 401 kilometre menzile ulaşıyor. 0-100 kilometre hızlanması 3.7 saniye olan araç, 800 volt/480kW elektrik altyapısına sahip.

6 lidarlı ilk otomobil

ÇİNLİ Hozon markasının resmi olarak fuarda sergilediği Neta S isimli elektrikli modelde birçok ilki içinde barındırıyor. Huawei’nin geliştirdiği 1000 TOPS gücünde yapay zeka hesaplama performansına sahip araç ilk kez 6 lidar (lazerle uzaklık hesaplayan teknoloji) kullanılan otomobil özelliğine de sahip. 800 ve 1100 kilometre olarak iki farklı menzil gücüne sahip araç 5 dakika şarjla 150 km, 20 dakika şarjla ise bataryaları %80 dolduruyor.

Tesla’ya karşı Edison

2020’de kurulan Çinli elektrikli araç EdisonFuture, Tesla Cybertruck’a rakip olarak geliştirdiği EF1-T isimli pick-up modeli ve EF1-V isimli ticari aracını Guangzhou yerine Los Angeles fuarında tanıttı. 483, 612 ve 724 km olmak üzere 3 farklı menzil versiyonu bulunan araçtaki dikkat çeken özellik ise açılıp kapanabilir bir güneş paneli tavanına sahip olması.

Bu da Çinli Avatar!

ÇİNLİ Changan, CATL ve Huawei’nin büyük yatırımcıları arasında olduğu Avatr markası da ilk elektrikli modelini tanıttı. 2022’nin 2.çeyreğinde Çin’de satışa sunulacak Avatr 11 isimli SUV, 700 km’nin üstünde menzile sahip. Modelin 0-100 hızlanması ise 4 sn.

Uzaylılar da düşünüldü!

ÇİNLİ Roewe’nin Guangzhou fuarında sergilediği küçük elektrikli SUV konsepti Clever ise Mars versiyonu olarak tanıtıldı. Aracın içinde küçük uzaylılar ve astronot olması dikkat çekti.

Izgarayı artık abarttılar

ÇİNLİ Dongfeng’in lüks markası Voyah, fuarda Dreamer isimli elektrikli MPV modelini sergiledi. 2022’de satışa sunulanacak aracın en çok dikkat çeken özelliği son dönemde BMW ve Lexus’ta görmeye alıştığımız dev ızgara oldu.

Korelilerin geleceğine Türk imzası!

ÇİN’deki Guangzhou fuarında adeta bir elektrikli şovu yaşanırken, Los Angeles’taki fuarın yıldızı ise Koreli Hyundai ve Kia kardeşler oldu. Fuarda elektrikli geleceklerini sergileyen Koreli markalar, ‘Electric Global Modular Platform’unda (E-GMP) geliştirdikleri konseptleri vitrine çıkardı. Hyundai SEVEN isimli Kia ise EV9 isimli 3 sıralı büyük SUV konseptlerini tanıttı. 500 kilometreye yakın menzile sahip konsept modellerin 2024 yılında seri üretim versiyonları devreye girecek. Bu modellerden bizi yakından ilgilendiren ise Kia’nın EV9 isimli konsepti oldu. Bu dikkat çeken modeli Berk Erner isimli bir Türk tasarlamış. 2018’den bu yana Kia’nın Kaliforniya’daki tasarım stüdyosunda Senior Exterior Designer olarak çalışan Erner daha önce de uzun yıllar Nissan’da çalışmış.

2022’de geliyorlar!

ALMAN süper spor otomobil üreticisi Porsche de LA fuarında yeni 718 Cayman GT4 RS ve 504 km ile 500 kilometre menzili aşan ilk elektrikli Taycan modelleri Taycan GTS ve Taycan GTS Sport Turismo’yu tanıttı. 500 beygirlik Cayman GT4 RS, 0’dan 100 km hıza 3.4 saniyede çıkarken, 7’inci viteste 315 kilometre hıza ulaşıyor. LA’de tanıtılan bu özel modeler 2022 baharında Avrupa’da satışa sunulacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi