Şimdi de ruble ve temerrüt krizi

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 28, 2022 / 11:19

Ukrayna’yı işgalinin ardından ABD ve Avrupa’nın yaptırım uyguladığı Rusya, dış borcunu ruble ile ödemek isteyince yeni bir kriz başladı.

Rusya, Bolşevik Devrimi’nin olduğu 1917 yılından bu yana ilk kez dış borcunu ödeyemeyerek temerrüde düştü. 

Bloomberg’in aktardığına göre Rusya, 100 milyon dolarlık bir faiz ödemesini pazar günü itibariyle kendisine tanınan ek sürenin sonunda yapamadı. Bahsi geçen son ödeme tarihinin 27 Mayıs olarak belirlendiği, ancak daha sonra Moskova’ya 30 gün ek süre tanındığı vurgulandı. 

Rusya, borçlarını ödeyecek paraya sahip olduğunu; ancak yurtdışındaki döviz rezervlerinin yaptırımlar nedeniyle dondurulduğunu; bu sebeple de Moskova’nın düşeceği herhangi bir temerrüdün ‘suni’ olduğunu söylüyor. 

Loomis Sayles’den kıdemli analist Hasan Malik, “Bir hükümetin, borçlarını ödeyebilecek durumda olmasına rağmen başka ülkeler tarafından temerrüde itilmesi çok nadir bir şeydir, İleride dönüm noktası olarak anacağımız bir olay olacak” dedi. 

Geçen ay ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın uluslararası yatırımcılara olan milyarlarca dolar borcunu ödemesi için ABD bankalarını kullanmasını önlemişti.

TEMERRÜT İÇİN DAYANAK YOK
Bloomberg gazetesindeki Rusya’nın uluslararası borçlarından birini ödememesi nedeniyle yüzyıldır ilk kez temerrüde düştüğü iddiaları hakkında gazetecilere konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bu iddialara katılmıyoruz” dedi. İddiaların hukuk dışı olduğunu belirten Peskov, mayıs ayında döviz cinsinden ödeme yapıldığını, ancak alıcıya ulaştırılmadığını söyledi ve “Bu bizim sorunumuz değil” açıklamasını yaptı. Peskov, “Bunu temerrüt olarak nitelendirmek için bir dayanak yok” dedi.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın 27 Mayıs vadeli iki eurobond kupon ödemesi bulunuyordu. Ödeme daha önce yapılmıştı, ancak ABD Maliye Bakanlığı Rusya’nın dış borcunun işlenmesini sağlayan lisansını yenilemeyi reddetmişti.

Ödeme aracısı olan Ulusal Uzlaşma Depozitosu, ödeme için gerekli kaynağı aldı, ancak para tahvil sahiplerine ulaşamamıştı. İki eurobond kupon ödemesi için ayrılan 1 aylık ek süre gece saatlerinde dolmuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top