Şimdi gündem potansiyel adaylar

Şimdi gündem potansiyel adaylar
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etti. Yeni başbakanı belirlemek için partide liderlik seçimi yapılacak.Lider adaylarının partili milletvekillerinin desteğini alması gerekiyor. En fazla desteğe...

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etti. Yeni başbakanı belirlemek için partide liderlik seçimi yapılacak.

Lider adaylarının partili milletvekillerinin desteğini alması gerekiyor. En fazla desteğe sahip iki aday arasında yeni lideri seçmek için Muhafazakar Parti üyeleri oy kullanacak. BBC Türkçe’nin haberine göre potansiyel adaylar şunlar:

Rishi Sunak: Bir zamanlar bazıları tarafından Muhafazakar Parti’nin gelecek lideri olarak görülüyordu. Ancak son birkaç ay içinde, Hindistanlı varlıklı eşinin İngiltere’de vergi ödememesiyle ilgili tartışmanın ardından itibarı zedelendi. Arkadaşı Sağlık Bakanı Sajid Javid’le birlikte kabineden ayrılmak için yaptığı ilk hamle, sonunda Boris Johnson’ı istifaya zorlayan istifaların yolunu açtı denebilir.

Liz Truss: Dışişleri Bakanlığı’na gelen ikinci kadın olarak Truss, uzun süredir İran’da tutuklu bulunan iki İngiltere vatandaşının serbest bırakılmasını sağlaması; Rusya ve oligarklarına yaptırım uygulamasıyla övgü topladı. Truss, ekonomi ve ticaret alanındaki liberal görüşleriyle Muhafazakar Parti üyeleri arasında popüler bir figür haline geldi.

Sajid Javid: Eski Sağlık Bakanı, Salı günü görevinden istifa konuşmasında, “sorun en tepede başlıyor” sonucuna vardığını söyledi ve Başbakan’a seslenerek “dürüstlük” ihtiyacını vurguladı.

Michael Gove: Bölgelerarası Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Michael Gove, Johnson’a istifa çağrısında bulununca çarşamba günü görevden alındı. Daha önce iki kez Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık için aday oldu. 2019’da Boris Johnson ve Jeremy Hunt’ın ardından üçüncü oldu.