Şimşek'ten 2,5 saat kriz brifingi: Dönme şartları Erdoğan’da… 

Seçim kampanyası boyunca, Mehmet Şimşek’in yeni kabinede ekonominin başına geçmesini isteyen parti içindeki bir grup, sona yaklaştı. Ekonomideki kötü gidişi açıkça gören bu gruba, son dönemde "aile fertlerinin" de destek verdiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "ne deve ne kuş" misali ekonomik modelinden vazgeçirmek için Mehmet Şimşek’e 2,5 saat brifing verdirildi. Şimşek, son derece keskin ve net biçimde kötü tabloyu ortaya koydu. Erdoğan’ın baştaki itirazları azaldı ve sustu. Şimdi, Şimşek’in dönme şartlarını içeren dosya Erdoğan’ın elinde…

Şimşek lobisi genişledi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz politikası konusundaki ısrarlı tutumunu görenler, Şimşek ile birlikte çalışmasının imkânsız olduğunu söyleseler de aylardan beri ötelenen ekonomideki korkunç gidişat, sanırım herkese geri adım attıracak. Mehmet Şimşek’in AKP’ye dönmeye bu kadar yakın olmasının önemli nedenlerinden birinin Erdoğan’ın ailesinin ve değer verdiği iş insanlarının devreye girerek ısrarcı olmaları.

Ekonomik tablo vahim

Gelişmeleri bir bütün olarak aktararak başlayalım. Son buluşma, daha önce Erdoğan ile Şimşek’i bir araya getiren ekibin organizasyonunda gerçekleşti. Brifing öyle herkese açık değildi ve 2,5 saat sürdü. Şimşek, tüm verileri ortaya koyduğu, net ve çarpıcı bir sunum yaptı. Aslında Şimşek’in ortaya koyduğu tablonun, muhalefetin ve ekonomistlerin aylardan beri söylediklerinden pek farkı olmadığı ortaya çıktı.

Edindiğimiz bilgiye göre Mehmet Şimşek, Türkiye’nin ekonomik tablosunu gerçekçi bir şekilde anlattı. Rakamlar ve tablolarla süreci ortaya koydu. Örneğin, “Faiz yüzde 8,5 demenin bir anlamı yok. Çünkü piyasadaki faizler bu oranın çok üzerinde. Realite bu değil” gibi değerlendirmeler yaptı.

Merkez Bankası değişmeli 

Şimşek, görüşmede gerçekçi ve hızlı bir şekilde önlem alınması ve uygulamaya konulması gerektiğini, aksi durumda Türkiye’yi büyük bir krizin beklediğini anlattı. 

Yeni bir finans ve para politikası uygulanmasının şart olduğunu, Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesi gerektiğini belirtti. Şimşek'in “Çünkü Merkez Bankası Başkanlığı çok önemli. Uluslararası piyasalar merkez bankalarına bakarlar” dediğini de aktaralım.

Yurt dışı kaynağı vadetti

Hatta Şimşek’in bu görevi hakkıyla üstlenebilecek isimleri de Cumhurbaşkanı'na verdiği anlatılıyor. Şimşek’in faiz politikaları konusunda toleranslı davranmak gerektiğini, yaratılacak olumlu havanın yurt dışından sermaye gelişine kapı açacağını, güven ortamına ihtiyaç olduğunu vurguluyor. 

Şimşek’in gerekli ortam sağlanırsa birlikte çalıştığı yurt dışı fonundan ilk etapta 50 milyar dolarlık giriş olabileceğini de anlattığı ifade ediliyor. Toparlanmanın öyle birden olmayacağı da anlatılıyor.

Erdoğan önce itiraz etti

Bütün bunlar anlatılırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ne yaptığına gelince… 

Erdoğan’ın başlarda sık sık Şimşek’in anlattıklarına itiraz ettiği, uyguladıkları politikanın amacını aktardığı ancak eski bakanının rakam ve verilerle farkı ortaya koyduğunda ise itiraz etmeyip sustuğu iddia ediliyor.

Gelelim hikâyenin finaline. Bu brifing, partide Şimşek’in dönmesini isteyenleri çok umutlandırdı. Özellikle de Erdoğan’ın tutumu. Daha önce, tablodaki vahametin bu kadar net anlatılmadığı ortada… Mehmet Şimşek’in görev üstlenmesinin şartlarını da net olarak ortaya koyduğu biliniyor. Örneğin, cumhurbaşkanı yardımcılığı gibi bir koordinatör görev istemiyor. Hazine ve maliyeden sorumlu bakan yapılması gerektiğini ve Merkez Bankası Başkanı'nı kendisinin belirleyeceği isimlerden birinin olması gerektiğini söylüyor.

Şimşek yapabilecek mi?

Durum bu… İlk kez Şimşek’in dönüşü bu kadar yüksek olasılık oldu. Daha önceki açıklamaların içinin boş olduğunu bizzat Şimşek’in kendisi teyit etmişti. Top şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’da… Kurmaylarından vazgeçtik, ailesi ve iş insanlarını dinlerse Şimşek’i bakan olarak görebiliriz…

Konunun Şimşek açısından önemli yanını unutmamak gerekir. Daha önce Erdoğan’la keskin bir ayrılık yaşadılar. Bu ilişkinin sağlıklı sürüp sürmeyeceği ayrı bir tartışma konusu. Yerel seçimlere kadar Şimşek’in yarattığı imajdan yararlanılıp daha sonrasına bakılacak mı? Şimşek, müdahalelerden bunalıp pes edip yeniden ayrılacak mı? Bunları yaşayarak göreceğiz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi