SİNEMANIN KALBİ ANKARADA ATIYOR: 32. ANKARA FİLM FESTİVALİ BAŞLADI !

Festivalin Onur Ödülleri olan; Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Perihan Savaş’a, Sanat Çınarı Ödülü yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmeni Erendiz Atasü’ye ve Kitle İletişim Ödülü mizah yazarı, senarist, yönetmen Gani Müjde’ye verildi. Açılış töreninde bu yıl fütürist bir tavır sergileyen festival yönetimi, 33. Ankara Film Festivali'nin 3-11 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bu yıl 32. kez düzenlenen ve ülkemizin başkenti Ankara’ya yakışan bir festival haline gelen Ankara Film Festivali, 4 Kasım akşamı CerModern’de yapılan açılış töreniyle başladı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Ankara Film Festivali’nin açılış töreninde sunuculuğu Ünsal Ünlü yaptı. Tören festival destekçilerine teşekkür plaketleri takdimi ve “Onur Ödülleri”nin sahiplerine verilmesiyle devam etti.

FESTİVALE DESTEK VERENLERE PLAKETLERİ VERİLDİ

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol, festivale destek veren kişi ve kurumlara teşekkür edip, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’ne plaketlerini takdim etti.  

Seçildiği günden bugüne Ankara’ya imzasını atan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş konuşmasında, “2019 yılında göreve başladığımızdan beri, biz de kendimizce destek olmaya çalışıyoruz festivale. Ama Ankara’ya hep şu mesajı vermeye çalışıyorum; artık sanata saygı duyan bir yönetim var Ankara’da. Sanatın her dalını Ankara’nın her yerinde de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Festivali 32. yılında tebrik ediyorum, inşallah sonsuza kadar gider” diyerek sanata olan desteğini ifade etti.

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ise konuşmasında, “Ben Dünya Kitle İletişimi Vakfı’nı kutluyorum. Hem Mahmut Tali Öngören’i hem de babam rahmetli Doğan Taşdelen’i saygıyla anıyorum. Çankaya Belediyesi olarak her zaman sanat ve sanatçının yanında olacağız. Bu ezbere söylenen bir cümle değil, biz burada olmaktan onur duyuyoruz” diyerek, yerel yönetimlerin sanatı desteklemekteki önemine vurgu yaparken; Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat da festivale teşekkür ederek emeği geçen herkesi kutladı.

FESTİVALİN ONUR ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ

Festivalin Onur Ödülleri olan; Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Perihan Savaş’a, Sanat Çınarı Ödülü yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmeni Erendiz Atasü’ye ve Kitle İletişim Ödülü mizah yazarı, senarist, yönetmen Gani Müjde’ye verildi. Açılış töreninde bu yıl fütürist bir tavır sergileyen festival yönetimi, 33. kez düzenlenecek Ankara Film Festivali'nin 3-11 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sinemamızın ve televizyon dizi film sektörünün usta oyuncularından Perihan Savaş, ödülünü  alırken bu ödülü tüm emekçiler adına alıyorum dedi. Sinemada 50. yılı geride bırakan ve unutulmaz karakterlere de imza atan Perihan Savaş, Aziz Nesin Emek Ödülü’nü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın elinden aldı. Usta oyuncu Perihan Savaş duygularını şöyle açıkladı: Bu gece benim için gerçekten çok önemli ve değerli. 50 yıl… Eğer tiyatroyu da sayarsak 60 yıl, 5 yaşında başladım ben tiyatroya. Demek ki insanlar yaptıkları işlerde, harcadıkları emeklerde ödülü hak ediyorlar. Hem de Aziz Nesin Emek Ödülü olunca benim için çok ayrı bir değeri var... Ben bu ödülü sinemada bu kadar yıl emek harcamış ama emeklerinin karşılığını alamamış emekçiler adına alıyorum. Maalesef ki yaptığımız bütün filmler televizyonlarda gösterilmeye devam ediyor, ama telif hakkımızı alamıyoruz. Hâlâ kanun çıkmadı hâlâ bize bir destek yok...

Sanat Çınarı Ödülü’nün bu yılki sahibi Erendiz Atasü ise ödülünü yönetmen Tayfun Pirselimoğlu’nun elinden aldı.  Atasü, ödülün kendisine verilmesiyle ilgili şöyle konuştu:“Benim ilk aşkım edebiyatsa ikincisi de sinema. Edebiyatla sinemanın çok ortak bir özelliği var... Bize yaşamadığımız, bilmediğimiz hayat parçalarını kendimiz deneyimliyormuşuz gibi mâl edebilir ikisi de. Böylece dünyamız genişler. İnsanlara yaklaşırız ve kendimizin bilmediğimiz yanlarına yaklaşırız, keşfederiz. Çok yaşasın edebiyat, çok yaşasın sinema!..

Festivalin Kitle İletişim Ödülü’nü Belma Canciğer’in elinden alan ve sinemamızda mizah bağlamında akla gelen isimlerin başında gelen Gani Müjde ise duygularını şöyle ifade etti: Bu ödülü gerçekten Türk mizahı ve sinemasına emek veren ustalarım adına alıyorum... “Öncelikle yol arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum, başta eşime. Burada olmasını özellikle istedim kendisinden, çok desteği vardır çabalarımda. Ama bana mizahı ilk tanıtan ilk sevdiren, birlikte kısa da olsa aynı dergide çalışma şerefine nail olduğum Aziz Nesin çok fazla alkışı hak ediyor bence. Oğuz Aral, Tekin Aral, sinemada Ertem Eğilmez, sinema okulundaki hocalarım Halit Refiğ, Metin Erksan, Duygu Sağıroğlu, Sami Şekeroğlu, Lütfi Akad…

PROJE GELİŞTİRME DESTEĞİ YARIŞMASI

Artık film festivallerinin önemli bir parçası haline gelen veAnkara Uluslararası Film Festivali’nin Türkiye sinemasının yeni yaratıcılarına, sinema endüstrisinin gelişimine ve sinemanın sanatsal niteliklerine katkıda bulunmak amacıyla, senaryo aşamasındaki ilk ya da ikinci ulusal uzun kurmaca yapımlar için verdiği Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın birincisi “Gölgeler Çekildiğinde” adlı projesi ile Burcu Aykar oldu.

Yapımcı ve senarist Emine Yıldırım, yapımcı Sevil Demirci ve yapımcı Vildan Erşen’den oluşan jüri, projenin ödül gerekçesinde, Geliştirme aşamasında bile yaratmayı başardığı büyüleyici sinematik diliyle okuyucusunu içine çeken, kategorize edilmeyi reddeden iki özgün kadın karakteri ve ilişkilerini ince ince dokuyan, yönetmenliğini Burcu Aykar’ın, yapımcılığını Müge Özen ve Nadir Öperli’nin üstlendiği ‘Gölgeler Çekildiğinde’ adlı projesine verilmesine karar verilmiştir diyerek ödül gerekçesinin altını çizdi.

Diğer yandan Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması jürisi bu yıla özel, Yılmaz Özdil’in “Aforoz” adlı projesine de 10 bin TL değerinde “Jüri Teşvik Ödülü” verilmesini kararlaştırdı. Jüri Teşvik Ödülü'nün gerekçesinde: Yarattığı tekinsiz ve bir o kadar gerçekçi atmosferiyle, sert doğa koşulları içinde insanlık sınavı veren karakterlerinin amansız çabasını ve içinde bulundukları toplumsal çatışmayı incelikli bir anlatımla işleyen, yönetmenliğini ve yapımcılığını Yılmaz Özdil’in üstlendiği ‘Aforoz’ projesine verilmesine karar verilmiştir,” dendi.

FESTİVALDE İLK KEZ ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI

Festivalde Ulusal Belgesel Yarışması filmleri ilk kez Ankara’da seyirciyle buluştu. Aralarında, Adana Altın Koza Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü’nü kazanan “Yaramaz Çocuklar” ve bu yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü alan “Bekleyiş”in de yer aldığı "Doğu'nun Işığı", "Haymatlos", "Sıcak Yatak", "Habitus of Self 'alçak sesle'" ve "Baba Ne Oldu" adlı 7 belgesel film,  jüri önüne çıkarken, gösterimler sonrası film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler gerçekleştirildi.

FESTİVALDE ÖZEL GÖSTERİMLER

Festivalde “Özel Gösterimler” kapsamında Tayfun Pirselimoğlu’nun kendi romanından uyarladığı ve yönetmenliğini yaptığı, ayrıca Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Yönetmen, En İyi Müzik ve FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülleri’ni kazanan “Kerr” ve Nebil Özgentürk’ün yönettiği belgesel film “Kara Trenle Götürdüm Şehrimi”, Almanya’ya göçün 60. yılında izleyiciyle buluşacak.

Festivalin Dünya Festivallerinden bölümünde François Ozon’un bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan, babalarının hastalığıyla hayatları değişen iki kız kardeşin görmezden geldikleri gerçeklerle yüzleşmelerini anlattığı filmi ”Her Şey İyi Gitti / Everything Went Fine”; Michelangelo Frammartino’nun 2021 Venedik Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü ve Yeşil Damla Ödülü kazanan, insanın doğayla bağını izleyen filmi “Delik / Il Buco”; Bulgaristan’ın Oscar aday adayı Ivaylo Hristov’un “Korku / Fear”; Alexandre Koberidze’nin dünya prömiyerini 2021 Berlin Film Festivali’nde yaptığı ve FIPRESCI Ödülü ile dönen filmi “Gökyüzüne Baktığımızda Ne Görüyoruz? / What Do We See When We Look at The Sky?” ve Georgis Grigorakis’in bir baba-oğul ilişkisini konu alan, 2020 Berlin Film Festivali Panaroma bölümü CICAE Ödülü, 2020 Selanik Film Festivali Jüri Özel Ödülü “Gümüş İskender” kazanan filmi “Kazıcı / Digger” da festivalde izleyiciyle buluştu.

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI

Festivali yerinde izleyerek özellikle ulusal uzun metraj film yarışması ve ödül alacak filmler hakkındaki izlenimlerimi de okuyucularımızla paylaşacağım. Adana Altın Koza, Antalya Altın Portakal ve Boğaziçi Film Festivallerinden aşina olunan filmlerin de bulunduğu ve festivalin merakla beklenen Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasına seçilen filmler ve yönetmenleri ise şöyle: Emre Kayiş “Anadolu Leoparı”, Fikret Reyhan “Çatlak”, Erdem Tepegöz “Gölgeler İçinde”, Selman Nacar “İki Şafak Arasında”, Erkan Tahhuşoğlu “Koridor”, Muhammet Çakıral “Lacivert Gece”, Ferit Karahan “Okul Tıraşı”, Aydın Orak “Sabırsızlık Zamanı”, Çağıl Bocut “Sardunya” ve Tufan Taştan’ın yönettiği “Sen Ben Lenin”...

Akademisyen ve medya sanatçısı Andreas Treske, sanat yönetmeni Meral Efe Yurtseven, oyuncu Selen Uçer, yönetmen Seren Yüce ile yazar ve yönetmen Vecdi Sayar’dan oluşan ana jüri, 50.000 TL değerindeki En İyi Film Ödülü ve ilk filmlere verilen 20.000 TL değerindeki Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü’nün de yer aldığı ödüllerin sahiplerini belirleyecek. İyi seyirler...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bülent Vardar Arşivi