Sinop’ta piskopos mezarları

Sinop’ta piskopos mezarları
Sinop’ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumunun katkılarıyla yürütülen Balatlar Yapı Topluluğu kazısında ortaya çıkarılan “Piskopos mezarları” defin şekliyle dikkati çekiyor.Kentte 2010 yılında başlatılan...

Sinop’ta, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk Tarih Kurumunun katkılarıyla yürütülen Balatlar Yapı Topluluğu kazısında ortaya çıkarılan “Piskopos mezarları” defin şekliyle dikkati çekiyor.

Kentte 2010 yılında başlatılan Balatlar Yapı Topluluğu kazısında, on iki yılda farklı dönemlere ait birçok bulguya ulaşıldı. Balatlar Yapı Topluluğu içindeki Balatlar Kilisesi’nin ise farklı dönemlerde mezarlık olarak kullanıldığı belirlendi.


Kilisede, yarı yatar ve oturur vaziyette defnedilen Hristiyan din adamlarının mezarları, kazının ilk yıllarında ortaya çıkarıldı. “Piskopos mezarları” olarak adlandırılan alan, oturur vaziyetteki defin şekliyle Karadeniz Bölgesi’nde türünün tek örneği olarak gösteriliyor.

Türk Tarih Kurumunda görevli Uzman Sanat Tarihçi Ozan Hetto, “Piskopos mezarları” olarak isimlendirdikleri alanın kutsal kabul edildiği için din adamlarına ayrıldığını, mezarların 18. ve 19. yüzyıl din adamlarına ait olduğunu anlattı.