Sinovac toptan çöp mü yani?

Sinovac toptan çöp mü yani?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı etkililiği üzerine yapılan çalışmaların tamamlandığını söyledi ve “3 doz aşı olmuş kişilerin, 2 doz aşı olmuş kişilere göre hem hastalığa yakalanma oranında hem de hastaneye ve...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı etkililiği üzerine yapılan çalışmaların tamamlandığını söyledi ve “3 doz aşı olmuş kişilerin, 2 doz aşı olmuş kişilere göre hem hastalığa yakalanma oranında hem de hastaneye ve yoğun bakıma yatışta daha iyi korunduğu anlaşıldı” dedi.
Bilim Kurulu’nun ardından açıklamalarda bulunan Bakan Koca, ilgili çalışmanın 31 milyon aşılı insanın incelenmesi sonucunda yapıldığını belirtti ancak çalışma sonuçlarına ilişkin detaylı verileri açıklamadı. Koca’nın aktardığına göre, 3 doz inaktif aşı olan insanlar ile 2 doz inaktif ve 1 doz mRNA aşısı olmuş insanlarla benzer oranda korundu. Koca şunları söyledi:
“Ülkemizde mRNA aşıları, inaktif aşılardan sonra kullanıma girdiği için bu konuda yeterli veri henüz yok. Ancak ön sonuçlar belirli süre sonra 2 doz mRNA aşısının da koruyuculuğun düşebileceğini gösteriyor. Önümüzde bir İsrail örneği var. Ancak kendi verilerimiz belirginleştikçe bu konudaki sonuçları hem sizlerle hem de dünya kamuoyuyla paylaşacağım.»
YAŞ SINIRINA TAKILAN ÇOCUKLARA AŞI YAPILABİLECEK
Üniversiteye kayıt olacak 18 yaşından küçük kişilerin de aşı yaptırabileceğini belirten Koca, ayrıca yurtdışına eğitime gidecek ve ilgili ülke kuralları gereği aşı olması gereken ancak yaş sınırına takılan çocukların da velilerinin müracaatı halinde aşı yaptırabileceklerini dile getirdi. Koca, “Bununla birlikte 12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan çocuklarımız için de aşı tanımlaması yapılmış durumdadır” dedi.
RANDEVU SORUNU YAŞANMIŞTI
Sağlık Bakanlığı, 15 yaş üstündekiler ve kronik hastalığı bulunan 12 yaş üstündekilere Covid-19 aşısı tanımlamış, bazı illerde uygulama başlamıştı. Ancak randevu alıp çocuklarını hastanelere ve aile sağlığı merkezlerine (ASM) götüren yurttaşlar, “Sistemde tanımlı değilsiniz” yanıtıyla karşılaşmış, randevuların iptal edildiğini öğrenmişti.
İTO GENEL SEKRETERİ: BECERİKSİZLİK
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise uygulamanın ters gitmesini ‘beceriksizliğe’ bağlarken, “Muhtemelen 4’üncü doz kararını iptal edeyim derken çocukların randevularını da iptal ettiler” demişti.
Geçen haftaki Bilim Kurulu toplantısının ardından Koca’nın, 3 doz inaktif aşı olan vatandaşların en yüksek korumaya sahip olduklarını söylemesi tepki çekmiş, “Madem inaktif aşı daha koruyucu bulundu, neden hâlâ ek doz olarak mRNA aşısı yapılıyor?” sorusu yöneltilmişti.

SON 24 SAATTE 168 ÖLÜM

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saatte 19 bin 944 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı, 168 kişi vefat etti, iyileşen kişi sayısı 15 bin 537 oldu. Son 24 saatte 295 bin 206 Covid-19 testi yapıldı. Günlük vaka sayısı önceki gün 21 bin 692, vefat sayısı ise 183 olmuştu.