Sinovac yetersiz

Sinovac yetersiz
Koronayla mücadeledeki en önemli silah olan aşıların etkinliğine ilişkin soru işaretleri ve araştırmalar devam ediyor. Özellikle koronavirüsün yeni varyantları endişeleri artırıyor. Türkiye’de uygulanan Sinovac aşısına...

Koronayla mücadeledeki en önemli silah olan aşıların etkinliğine ilişkin soru işaretleri ve araştırmalar devam ediyor. Özellikle koronavirüsün yeni varyantları endişeleri artırıyor. Türkiye’de uygulanan Sinovac aşısına ilişkin korkutan haberlere bir yenisi eklendi.
Endonezya’da yeni vakalarda Türkiye’de de uygulanan Sinovac aşısını olan kişilerin de yer alması, özellikle Delta varyantına karşı, aşının etkisine ilişkin soru işaretlerine neden oldu. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre; Endonezya’nın Tabipler Birliği, bu ay Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 26 doktorunun en az 10’unun iki doz Sinovac aşısı olduğu belirtildi.
Birliğin beş aylık döneme ilişkin incelemelerinde, Sinovac aşısı olan en az 20 doktorun Covid-19’dan öldüğü belirtildi. Endonezya’da artan vakalar ve hastane yoğunluğu endişelere neden oluyor. Ülkede, doktorların yüzde 90’ına Sinovac aşısı uygulandı.
Uzmanlar, Sinovac aşısının diğer koronavirüs aşıları kadar yüksek koruma oranı olmadığını belirtse de Endonezya’da hastanelerin ağır vakaları tedavi kapasitesinin yeterli olmamasının da ölümlerde etkili bir neden olabileceğini belirtti.

DSÖ’den delta uyarısı: İki doz aşı yaptıranlar bile maskeleri çıkarmamalı

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Delta mutasyonuna karşı dikkatli olunması uyarısını yineledi. DSÖ’nün ilaç ve sağlık ürünlerinden sorumlu genel direktör yardımcısı Dr. Marangela Simao, “İnsanlar iki doz aşı oldukları için kendilerini güvende hissetmemeliler. İki doz aşı olsalar da insanlar kamuya açık alanda maske takmaya devam etmeliler. Aşı tek başına koruma sağlamıyor” dedi.

Sinovac yapılan herkese 3.doz BionTech yapılmalı

ABD’de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nde baş araştırmacı olarak çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Derya Unutmaz, “Acilen daha önce Sinovac yapılan tüm sağlık personeline 3.doz BionTech yapılmalı” çağrısını yaptı.
Unutmaz Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Endonezya’da bu ay Covid’den ölen 26 doktordan 10’u daha önce 2 doz Sinovac aşısı olmuş! Şu anda delta varyantı Endonezya’da çok hızlı yayılıyor, Sinovac aşısı deltayı durdurmakta yetersiz kalıyor. Acilen daha önce Sinovac yapılan tüm sağlık personeline 3.doz Biontech yapılmalı” ifadesini kullandı.
Türkiye’de aşılamada Çin aşısı Sinovac ile başladı ve sağlık çalışanlarının büyük bir çoğunluğuna uygulandı. Türk Tabipleri Birliği de Delta varyantına karşı uluslararası seyahat önlemlerinin sıkılaştırılmasını ve ‘salgın bitti’ algısına izin verilmemesi gerektiğini bildirdi. Öte yandan sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü için varyantlara etkili mRNA aşıları ile üçüncü doz aşı programı başlatılması gerekliliğine dikkat çekti.
“3.DOZ BIONTECH ŞART”
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin de sosyal medya hesabından “Endonezya’da ülkemize benzer şekilde sağlık çalışanlarının yüzde 90’ı Sinovac ile aşılanmıştı. Sağlıkçıların Sinovac ile aşılanmasının üzerinden uzun zaman geçti ve Delta varyantına karşı etkisi zayıf. 3. doz olarak Biontech şart” ifadelerini paylaştı.