Şirketlerin KKM hesaplarına vergi istisnasının süresi uzatıldı

Şirketlerin KKM hesaplarına vergi istisnasının süresi uzatıldı
Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde hesap sahibi olan şirketlere tanınan vergi muafiyetinde süre uzatıldı. Şirketler, 31 Mart’a kadar bilançolarında bulunan yabancı para mevduatlarını, KKM hesaplarında değerlendirmeleri halinde...

Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminde hesap sahibi olan şirketlere tanınan vergi muafiyetinde süre uzatıldı. Şirketler, 31 Mart’a kadar bilançolarında bulunan yabancı para mevduatlarını, KKM hesaplarında değerlendirmeleri halinde kurumlar vergisinden istisna tutuluyordu. Bu istisna 30 Haziran 2022 tarihine kadar bilançolarındaki yabancı paralara da uygulanacak.

Resmi Gazete’de dün yayımlanan cumhurbaşkanı kararına göre, KKM’yi teşvik etmek için kurum vergisi muafiyetine tanınan süre uzatıldı. Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen geçici madde ile, şirketlerin yabancı para mevduatlarını Türk Lirası’na çevirmeleri ve KKM hesaplarında değerlendirmeleri halinde, elde edilen kazançların kurumlar vergisinden istisna tutulması sağlanmıştı. Şirketlerin 31 Mart tarihine kadar olan yabancı para mevduatlarını TL’ye çevirmeleri durumunda geçerli olacak bu istisnanın süresi 31 Haziran’a kadar uzatıldı.

Şirketlere tanınan vergi muafiyetiyle KKM hesaplarının Hazine’ye yükü, bütçe giderlerinde açıklanan ödemelerin çok üzerinde oldu. Mart ayından itibaren, dört ayda 37,26 milyar TL ödeme yapılan hesaplarına Merkez Bankası’nın ne kadar ödediği bilinmeyen, vazgeçilen vergi gelirleriyle Hazine’ye yükü 67 milyar dolara yaklaştı.