Sistemdeki büyük açık : Sabit Hatlar

Tanımadığım bir numaranın beni yarım kalmış bir iş konusunda aramasını bekliyordum. Telefonumun başında olmadığım bir anda bir numaranın beni aradığını farkettim. Beklediğim telefon sandığımdan hemen aradım. Karşımda bir robot vardı. “%&%/%’e ulaştınız. Gönderiniz hakkında bilgi almak için bekleyiniz. Şu an bekleyenler arasında 4. sıradasınız”

Çok az bekledikten sonra markayı anlamadığımı ve neden beklediğimi bilmediğimi farkettim. Kapatıp bir daha aradım yine baştaki şirket ismi anlaşılmıyordu. İçimde bir şüphe oluştu…

Telefonu kapattım. Google’a beni arayan numarayı yazdım. Şikayet şikayet üzerineydi. Üstelik numara “0212” ile başlıyordu. “0850”li numaralardan gelen pazarlama telefonlarına alışmıştık ama “0212” ile başlayan sabit hatlı numaraların sadece Türk Telekom tarafından verildiğini ve sadece abonelere verildiğini düşündüğüm için bu duruma anlam veremedim. Yani “444” ile başlayan hatlardan sonra Türkiye’deki en itibarlı numaralar “0212” ile başlayanlar diye düşünüyordum. Hemen Türk Telekom’la hem sosyal medya hem de PR ajansı üzerinden bağlantıya geçtim.

Ancak bir yaşıma daha girdim. Bu hatları artık sadece Türk Telekom vermiyormuş. Bu nedenle BTK ile bağlantıya geçtim. Onlar da bana şikayet için e-devlet’i kullanmamı söylediler. Fakat e-devlette bu tip özel dolandırıcılık durumları ile ilgili şikayet alanı yoktu. Üstelik bana şikayet edeceğim numaranın hangi operatöre ait olduğunu soruyordu. Elimde bu bilgi de yoktu. Bunu sorgulamak için iki döküman keşfettim. Birincisi BTK’nın hangi numarayı hangi operatöre verdiği bilgisi (

Operatör bilgisi yine de e-devletteki formdaki operatörlerden biri değildi. Bu nedenle numara ile ilgili şikayetimi buradan yapamayacağımı farkettim.

Bu noktada kafamda ki son soruyu da konu ile ilgili yaptığım kontaklardan edindim. Bu tip durumların tek şikayet noktası olduğu görülüyordu.

Zamanım olmadığı için, bilgi edinme sistemini kurumdan önermelerine rağmen deneme imkanım olamadı.

Şunu da söylemek lazım. Artık sabit hatlara güvenmemek gerekiyor. Zira bu yeni düzenleme ile birlikte hatları satın almak için kimlik bilgisine bile gerek olmuyor. Üstelik bir operatör alıp başkasına sattığında kontrol edilemez bir hal alıyor. Ulaştığım operatör hat ile ne yapıldığının kendisini ilgilendirmediğini açık şekilde ifade etti.

Tam da bunun üzerine geçen hafta Garanti Bankası tarafından bilgi için “0212”li bir numaradan arandım. Kimliğimi doğrulamak için bilgi kontrolü yapacağını söyledi. Ben de “444”lü hat dışında bir numaradan aranmak istemediğimi, sisteme güvenmediğimi söyledim. İlk arayan kızıp telefonu yüzüme kapattı. İkincisi buna rağmen bana kişisel bilgiler sormaya devam etti.

Karşınızdakine güvenmiyorsanız kişisel bilgilerinizi nasıl verirsiniz?

Yanlış bilgiler vermek daha mantıklıydı. Zira doğru bilgileri alıp başka bir yerden benim adıma Garanti Bankasını arayıp işlem yapmayacağının nasıl bir güvencesi olabilir?

Yaşadığım bu olaydan çıkardığım 5 sonuç :

  1.  Bu tip şikayetlerde operatörler arasında en hızlı Türk Telekom dönüş yapıyor. Türk Telekom’un sosyal medya ekibine bravo
  2. BTK santralinden başlayarak, bilgi almak istediğim her yetkilisi (cep telefonundan aransa bile), telefonu açıyor, mutlaka yardımcı oluyor ve üslup açısından da oldukça ilgililer.
  3. Bu tip şikayetlerde Türkiye’deki tek merci CİMER olmuş durumda. Diğer kurumlar da orayı işaret ediyorlar.
  4. Sabit hatların eskiden bir güvenilirliği vardı. O tamamen kaybolmuş.
  5. Bankalar dış kaynak kullanımı ile yaptıkları müşteri ilişkilerini mutlaka kendilerine ait olan “444” ile başlayan numaralar üzerinden yapmalılar. Ben Garanti Bankası ile yaşadığım olayı söyledim ama daha önce de İş Bankası’nda benzer bir durum yaşamıştım. Tabii ki diğer bankalarda da muhtemelen aynıdır.

IN / OUT

  • Bitcoin IN / Elmas OUT
  • Clubhouse IN / Tik Tok OUT
  • WhatsAPP IN / Telegram OUT ( Her şeye rağmen )
  • Gerçek isim IN / Nickname OUT
  • Reels IN / Post OUT
  • Küçük ekranlı telefonlar IN / Büyük ekranlı telefonlar OUT
  • Tek kameralı telefonlar IN / 4 kameralı telefonlar OUT
  • Elektrikli SUV IN / Benzinli Sedan OUT
  • Go IN /Satranç OUT
  • Mikro Influencerlar IN / Makro Influencerlar OUT
  • Influencerlarla çalışmak IN / Bloggerlarla çalışmak OUT
  • Birçok kanalda aynı anda canlı yayın IN / Instagramda canlı yayın OUT
  • İçeriğe sponsor olmak IN / Reklam vermek OUT
  • Otonom sürüş IN / Araç kullanmak OUT
  • Elon Musk’ın zenginliği IN / Jeff Bezos’un zenginliği OUT
  • Apple Nissan anlaşması IN / Apple Kia anlaşması OUT

Enerjisa Üretim, Sabancı Holding’in binasına “smart flower” güneş paneli kurdu!

SPOT : Enerjisa Üretim, güneş enerjisi teknolojisinin ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekmek için ayçiçeğini andıran “Smart Flower” cihazını Sabancı Center bahçesine yerleştirdi.

5.35 MWh/yıl üretim kapasitesine sahip olan ‘’Smart Flower’’, güneşin günlük yörüngesini 90 derecelik bir açı ile takip ederek maksimum verimlilik ile üretim gerçekleştiriyor. Ayrıca cihaz açılış ve kapanış evrelerinde kendi kendini temizleyebilme özelliğine de sahip. Böylelikle toz ve toprağın, panellere yapışması sonucu meydana gelebilecek enerji kaybını da önleyerek, geleneksel fotovoltaik panellere oranla %40 daha verimli enerji üretimi sağlıyor. Sistem içine entegre edilmiş kontrol paneli, enerji kullanımı gibi verileri hafızasında derleyerek SmartFlower telefon uygulaması ile takip edilebiliyor. Smart Flower’ın bir günlük enerji üretimi ile bir elektrikli binek araç, 200 km menzil gidebiliyor veya 35 adet 16 watt tasarruflu ampul 1 tam gün kesintisiz beslenebiliyor.

5.35 MWh/yıl üretim kapasitesine sahip olan ‘’Smart Flower’’, doğadan ilham alan teknik yapısıyla pratik kullanım olanağı sunuyor. Enerjisa Üretim, kolay kurulum sonrasında anında devreye alınabilen sistem sayesinde güneş enerjisi teknolojisine ve sürdürülebilirliğe verilen öneme dikkat çekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi