Sistine Şapeli yeniden ziyarete açıldı

Son Güncellenme Tarihi: Şubat 3, 2023 / 12:44

Pompeii’nin Sistine Şapeli olarak bilinen Vettii Evi, kapsamlı bir restorasyonun ardından 20 yıl sonra ilk kez ziyarete açıldı.

MÖ 2. yüzyılda inşa edilen ev, MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla küllere gömülmüştü. Söz konusu ev, adını sahipleri iki eski köle olan Vettii kardeşlerden almıştı. Aulus Vettius Conviva ve Aulus Vettius Restitutus, azat edildikten sonra şarap satarak zengin olmuşlardı.

Mitolojik freskler ve fallik heykellerle süslü ev, yıllar süren restorasyon çalışmalarının ardından geçtiğimiz günlerde yeniden açıldı. 1894’ün sonları ile 1896’nın başları arasında yürütülen kazı çalışmaları, daha önceki bir evin kalıntıları üzerine inşa edilen antik Roma villasının Vezüv Yanardağı’nın patlamasından sağ kurtulduğunu gösterdi.

Evde, Yunan bereket ve bolluk tanrısı Priapus, bir freskte kendi fallusunu bir torba paraya karşı tartarken tasvir edilmiş. Evin içindeki süslü mobilyaların yanı sıra bronz ve mermerden yapılmış Yunan ve Roma heykelleri, seçkinlerin yaşam tarzına bir bakış sunuyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top