Kerem Kırçuval

Kerem Kırçuval

SİVİL SAVUNMA MÜKELLEFİYETİ

Deplasmanda kaybetmeme rekorunu kendi adına kıran Adana Demirspor takımı Beşiktaş’ın tarihinde önemli bir yer tutar. Türk futbol liginin en büyük galibiyetini Beşiktaş, 10-0 ile Demirspor’a karşı almıştı. Hatırlayın. Bu müsabaka da Ali Sami Yen Stadyumu’nda oynanmıştı.

89 senesindeydi bu maç, genç Kartallar izlesinler müthiş müsabakayı.

Ama yıllar her şeyi değiştirdiği gibi Adana Demirspor’u da değiştirdi. Beşiktaş taraftarına da en sempatik gelen, hatta Çarşı içinde lacivert mavili formayla gezenlere itiraz edilmeyen bir takımdır Demirspor. Çarşı’nın, tribünlerin önemli adamı Hayati Kurt, misal 6 gün Beşiktaş formasıyla gezer. Sadece Beşiktaş’ta değil, mesleği gereği tüm yurtta. İlla bir gün denk getirir, Adana Demirspor forması giyer. Soranlara ‘Solculuk’ der.

Ama boş değildir bu işler. Adana Demirspor tarihi Sivil Savunma Mükellefiyeti adlı yasaya dayanır. İkinci Dünya Harbi sırasında çıkarılan bu yasa, silah altında bulunanlar dışında gençleri, muhtemel bir savaşa hazırlamak için kamu ya da özel sektör fark etmeksizin 500 kişiden fazla eleman çalıştıranları spor kulübü kurmaya mecbur etmişti. Sene 1938. Adana’daki Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmeciliği bu mecburiyete 1940 yılında iştirak etmiş ve bu güzel kulüp doğmuştur.

Kim derdi ki Demiryolları İşletme Şefliği’nin bünyesinden doğan bu kulüp, şimdi bambaşka bir kimliğe bürünecek ve ligin ısıran takımlarından biri olacak. Olsun her daim olsun. Büyük Demirspor. Uluslararası istatistik siteleri, Beşiktaş’ın futbolcu piyasa değerine 52 milyon euro değer biçerken rakibi Adana Demirspor’a 42 milyon euroyu münasip görmüştü. Bu bile fikir verir değerli futbolsever.

Müsabakaya giremiyorum.

Şenol Güneş son iki maçtaki savrulmalarından az ama biraz ders almış takımda rotasyona girmişti. Atiba ve Necip kenara çekildi. Josef orta sahaya geri döndü. Salih ile ilk 11’de başlayarak, Masuaku da Umut Meraş’tan formayı geri almıştı dün gece. Mesele onların kenara çekilmesi değil de maç öncesi Hoca’nın Karadeniz inadı ve “Takım aynı takım arkadaşlar…” deyişiydi.

İlk 10 dakika iki takım da hırslı ama hırsını topu yanlış kullanmaya yol açan bir acelecilikle yitirdi. İnanılmaz top kayıplarına belki 12. dakikada N’Koudou son verebilirdi ama hayal edilemeyeni başardı. Topu dışarı atılması en zor yerden tribünlere yollamayı başardı.

“Ayıp oluyor beyler…” nidaları yükselince tribünlerden, gördüm Hayati Kurt da bağırıyordu bu arada. Beşiktaş’ın imdadına duran top yetişti. Kimsenin beklemediği Arthur Masuaku şahane bir frikik golüyle tabelayı değiştirdi.

Beşiktaş moralle biraz daha asılır gibi oldu ama 30’lu dakikalara gelindiğinde Adana Demirspor’un iki net fırsatına kaleci Mert Günok “Hayır” dedi.

İlk yarının son 15 dakikası ise söylentilerle geçti. Sarı mı kırmızı, faul mü değil mi gibi misal. Her yerde “EYT” esprileri uçuşuyor. Millete hayırlı olsun, umarım memleketimizin hakemlerini de vurmuştur, diyeyim ben de daha önce söylenmediyse. Özellikle de ne işe yaradığını çözemediğim 4. hakem ve VAR kadrosu. Emekli olun yerleşin güzel bir kasabaya harbiden bisiklet yarışları izleyin futbola katkınız çok büyük olur.

İkinci yarıya, ligde henüz tek yenilgisi olan Adana Demirspor’un daha istekli çıkması normaldi. Ancak Beşiktaş ileri uç ayaklarının yaratıcı günlerinde olmaması maçı rahatlamadı bir türlü. Benzer şekilde Onyekuru ele geçen fırsatları rahat harcayınca maç da bir türlü yeniden başlayamadı.

Oyuna sonradan eklenen Demirsporlu Yusuf’un direkte patlayan şutu ile uzatmalarda Gökhan İnler’in bulduğu topla alanı değerlendirememesi Beşiktaş adına şans idi. Hele uzatmaları taraftarı için bir kalp krizi menüsüne sokmayı başaran Beşiktaş yine de aldığı üç puanla zirveden kopmadı.

Ben bu satırları yazarken önüme acı bir haber düştü. Dünya futbolunun siyah incisi Pele’nin hayata veda ettiği haberi geldi. Ah be ah be…

Pele 82 yaşındaydı. Brezilya’da Sao Paulo şehrinde kaldığı Albert Einstein Hastanesi’nde gözlerini kapadı hayata ve futbola. Hastanenin adına bak. Futbolun Einstein’i veda için nereyi seçmiş. Hayat.

Dünya kupasını üç kez kaldırma başarısı göstermiş tek futbolcu olarak hayatımızdan silinmeyecek Pele’ye rahmet dilerim. Tanrı kimi yedek bırakır bu kahrolası sistemde? Önce Maradona’yı aldı aramızdan şimdi Pele’yi… Çift santrfor cennette iş yapar mı? Siyah inciye rahmet olsun. Güle güle Pele…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kerem Kırçuval Arşivi